Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Κείμενο προβληματισμού για τις εξελίξεις στον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων “Χωρίς Μεσάζοντες”

Οι τελευταίες εξελίξεις στον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων “Χωρίς Μεσάζοντες”, μας αναγκάζουν να τοποθετηθούμε δημόσια και να διαφοροποιηθούμε από τις θέσεις της πλειοψηφίας των μελών του ,όπως αυτές έχουν εκφραστεί είτε στο Διοικητικό Συμβούλιο είτε στη Γενική του Συνέλευση.
Μετά την απόφαση της τελευταίας συνέλευσης (στις 03/07/2017) ο συνεταιρισμός  δεν θα ζητά ούτε θα ...
δέχεται τις ποσότητες προϊόντων που - παραδοσιακά από την εποχή του κινήματος “Χωρίς Μεσάζοντες” - διατίθεντο από τους παραγωγούς, ώστε να δίνονται δωρεάν σε συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν διαφορετικά.
Για πολλούς από μας και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας που πλαισίωσε την πρωτοβουλία “Χωρίς Μεσάζοντες” αρχικά και στη συνέχεια το Συνεταιρισμό, η στήριξη των ανέργων, των αγωνιζόμενων εργαζομένων, των οικογενειών και των ανθρώπων που δοκιμάζονται αποτελούσε και αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της λειτουργίας ενός τέτοιου κοινωνικού εγχειρήματος. Τον προσανατολισμό αυτό τον έχουμε πολλές φορές περιγράψει και παρουσιάσει στη δημόσια συζήτηση, τον τοπικό τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της πόλης.
Για τους παραπάνω λόγους, μας αφήνει προσωπικά εκτεθειμένους η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. να μην διαθέσει δωρεάν τα προϊόντα που οι παραγωγοί παραχώρησαν στο Συνεταιρισμό κατά την πρώτη διανομή αλλά να τα πωλήσει ώστε να καλυφθεί μέρος των εξόδων της λειτουργίας του καταστήματος. Η απόφαση αυτή, που δυστυχώς επικυρώθηκε από τη Συνέλευση, μας αναγκάζει να εκφράσουμε δημόσια τη διαφωνία μας τόσο με τη “μνημονιακού” τύπου αντίληψη που τοποθετεί τη λογιστική πάνω από την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, όσο και με την ευκολία με την οποία διαγράφεται το γεγονός ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε την καθημερινή τους τροφή. Οι ίδιοι λόγοι επίσης επέβαλαν την παραίτηση του ενός εκ των δύο υπογραφόντων από τα καθήκοντα του υγειονομικού και αγορανομικού υπευθύνου του συνεταιρισμού.
Θυμίζουμε ότι τα "Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες" μετεξελίχθηκαν στη σημερινή μορφή του συνεταιρισμού κάτω από την πίεση των κρατικών μηχανισμών που ενεργοποιούσε μια εχθρική κεντρική κυβέρνηση και μια εξίσου εχθρική τοπική διοίκηση. Παρά τις εξαγγελίες της τωρινής κυβέρνησης, το νομικό πλαίσιο δεν μας επιτρέπει να λειτουργούμε όπως επιλέγαμε, χωρίς ενοίκια, λογαριασμούς, ΦΠΑ, POS κ.λ.π., ώστε να εξασφαλίζουμε ένα πιάτο παραπάνω στο τραπέζι όσων πληρώνουν τα σπασμένα  της κρίσης. Αυτό το πιάτο η κυβέρνηση αποφάσισε να το στερήσει από όσους το έχουν ανάγκη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Δυστυχώς η πλειοψηφία των μελών του συνεταιρισμού αντί να αναζητεί τρόπους να διατηρήσει και να επεκτείνει τον κοινωνικό χαρακτήρα που μας διέπνεε τότε, υιοθετεί πρότυπα από τον κόσμο των επιχειρήσεων, με πρόφαση το γράμμα των νόμων που μέχρι προχθές καταγγέλλαμε ως κοινωνικά άδικους και εξοντωτικούς. Ξεχνώντας το πνεύμα της αντίστασης και της λαϊκής αξιοπρέπειας που μας έφερε ως εδώ, αποποιείται ως συλλογικό εγχείρημα την ευθύνη της αλληλεγγύης, μεταθέτοντάς την στην ατομική πρωτοβουλία και το βαλάντιο του κάθε μέλους.
Τα παραπάνω ωστόσο δεν διατυπώνονται δημόσια για να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή του κόσμου της πόλης στο Συνεταιρισμό. Ο προβληματισμός για τις λάθος επιλογές του σήμερα δεν ακυρώνει την ανιδιοτελή προσφορά όλων των μελών του συνεταιρισμού, που χωρίς καμία υλική αμοιβή δαπανούν χρήματα, χρόνο και ενέργεια δίνοντας ζωή σε ένα εγχείρημα αλληλοϋποστήριξης καταναλωτών και παραγωγών σε μια δύσκολη κι αχάριστη εποχή. Αντίθετα, αποτελεί πρόσκληση σε όσους εξακολουθούν να ονειρεύονται ένα κόσμο χωρίς μεσάζοντες και εκμεταλλευτές, να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, θέτοντάς τον ξανά στην τροχιά της έμπρακτης αλληλεγγύης και της ζωντανής κινηματικής αντίστασης στις πολιτικές της πείνας, της βαρβαρότητας  και της υποταγής.
Όσον αφορά τέλος τους - πολιτικούς και μη - καλοθελητές που διϋλίζουν τον κώνωπα των όποιων επιμέρους εσφαλμένων επιλογών του Συνεταιρισμού, καταπίνοντας την κάμηλο της δικής τους αδράνειας: Ας μην ψάχνουν να βρουν “καταχραστές” σε ένα εγχείρημα που στηρίζεται στις συνδρομές και στην προσωπική εργασία των μελών του, ούτε “έμμισθους υπαλλήλους” που δήθεν βολεύονται, ούτε παραγωγούς που δήθεν “διακόπτουν τη συνεργασία” με μία συλλογικότητα που τους αμείβει πραγματικά για τον κόπο τους στο χωράφι.
Αντίθετα, ας κοιτάξουν προσεκτικά γύρω τους: θα βρουν πολλούς συμπολίτες μας πεινασμένους, εξαθλιωμένους και αφημένους στη λήθη - καταδικασμένους, μεταξύ άλλων, κι από τη δική τους πολιτική μακαριότητα και αδιαφορία...
 Γιάννενα 27/07/2017
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού:
Γρηγορίου Πέτρος
Τσακανίκας Γιώργος