Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ-Το υπόγειο ποτάμι Σταφυλά, στο Ματσούκι

Το σπήλαιο ανήκει στον ορεινό όγκο της Κακαρδίτσας και βρίσκεται πριν το Ματσούκι, αρκετά κοντά στο γεφύρι του Σταφυλά σε μία περιοχή γεμάτη πηγές και άφθονα νερά! Η είσοδός είναι στα 860μ. στο βόρειο πρανές της χαράδρας του Ματσουκιώτικου ρέματος, στο οποίο ρίχνει τα νερά του, λίγο πιο κάτω από τον εντυπωσιακό καταρράκτη Καμήλι.
Πρόκειται για υπόγειο ποτάμι μήκους 70 μέτρων. Η πηγή που βρίσκεται στο τέλος ενεργοποιείται τους μήνες της Άνοιξης από το λιώσιμο των χιονιών, ενώ το...
καλοκαίρι στερεύει. Η είσοδος του είναι ορατή από το δρόμο και έχει διαστάσεις 4x3. Το σπήλαιο μπορεί να χωριστεί σε δύο κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι πέρα από την κύρια είσοδο που βγαίνει το νερό έχει άλλες δύο εισόδους από όπου μπαίνει φως και έτσι είναι σε γενικές γραμμές φωτεινό, καθώς και ένα παράλληλο αγωγό 7 μέτρων. Το δεύτερο και σκοτεινό κομμάτι ξεκινάει από ένα χαμηλό πέρασμα. Η κοίτη έχει πλάτος 2 μέτρα και ύψος οροφής είναι στα 3 μέτρα, ενώ το μήκος του πρώτου σκοτεινού αγωγού είναι 20 μέτρα. Στο μέσο του παρουσιάζει όμορφο παραπετασματοειδή διάκοσμο, κοράλια και γκουρ. Ακολουθεί στενό πέρασμα που οδηγεί στον τελευταίο θάλαμο, όπου βρίσκεται η πηγή, το νερό της οποίας βγαίνει από αγωγό και σχηματίζει μικρό καταρράκτη. Το σπήλαιο εξερευνήθηκε, χαρτογραφήθηκε και φωτογραφήθηκε από μέλη του Πρωτέα στις 16/04/2017.

canyoning-caving