Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Οι συντελεστές της έκθεσης «Ο Σμιλευτής χρόνος»

Μπέκας Δημήτρης – Εικαστικά
Γκίζας  Βασίλης – Φωτογραφία
Χατζηθεοδώρου Λευτέρης – Ποιητικός και Πεζός λόγος
διοργανώνουν δύο ψηφιακές διαδραστικές παρουσιάσεις με θέμα
«ο σμιλευτής εγκέφαλος» την Δευτέρα 24/7ου  -  Τετάρτη 26/7ου και ώρα 8:15 μμ στο Ναυτικό  Μουσείο Πρέβεζας (Παλιά Σφαγεία).
Πρόγραμμα διαδραστικής παρουσίασης 1. Η αλλοίωση και η φθορά των εικόνων στο ταξίδι τους από το περιβάλλον στον εγκέφαλο. 2. Η ρεαλιστική τους ανάπλαση 3. Η αισθητική τους διευθέτηση
Λίγα λόγια από τον εισηγητή της παρουσίασης Κώστα Καλέντζη...

«Οι εικόνες του περιβάλλοντος μέσω των ματιών «ταξιδεύουν» στον εγκέφαλο ως αποτυπώματα (συνάψεις) για τη διαδικασία της μνήμης. Στη διαδρομή αυτή υφίστανται (οι εικόνες) αλλοίωση και αφαίρεση  (απωλεστική συμπίεση). Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους όπως: οικονομία του εγκεφάλου για τη μνήμη, φυσικοί νόμοι, φυσιολογία ματιού, λόγω της ατμόσφαιρας  που μας περιβάλλει και των εμπειριών που κουβαλάμε από τους πρωτόγονους προγόνους μας (π.χ. συναίσθημα χρωμάτων). Επίσης ο χαρακτήρας και οι οπτικές εμπειρίες του καθενός μας επηρεάζουν την οπτική αντίληψη. Δεν βλέπουμε δηλαδή όπως η κλασική φωτογραφική μηχανή.

Αν θέλουμε τις εικόνες αυτές,  που αποτυπώνονται στον εγκέφαλο, να τις αναπλάσουμε με μέσα ζωγραφικής (χρώματα, πινέλα κλπ) σε μία ρεαλιστική δημιουργία,  πρέπει να αποδώσουμε τη φθορά και την αλλοίωση που έχουν υποστεί  (ιμπρεσιονισμός).

Για την μεταμόρφωση των εικόνων σε έργα καλλιτεχνικής αξίας, υφίστανται περαιτέρω αλλοιώσεις και διευθετήσεις οι οποίες υπόκεινται  πλέον σε κανόνες αισθητικής και στην υποκειμενική άποψη του καλλιτέχνη.

Με την παρουσίαση αυτή ο θεατής – ακροατής εισάγεται στοιχειωδώς στη γνώση του κώδικα κατανόησης της εικαστικής τέχνης πράγμα που του παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με αυτή και αξιολόγησης  του εικαστικού έργου».