Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Δέσμευση της Κυβέρνησης να στηρίξει απόλυτα την λειτουργία και την ανάπτυξη των Δημόσιων δομών παροχής Υγείας α

Στις εξελίξεις σε ζητήματα υγείας και ασφάλισης αναφέρθηκαν σήμερα , κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη ,ο Κώστας Μπασιούκας (υπεύθυνος Υγείας της Ν.Ε.), ο Δημήτρης Τζιάλλας (μέλος της πανελλήνιας επιτροπής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ)  και ο Δημήτρης Παχατουρίδης (συντονιστής οργάνωσης υγειονομικών Ιωαννίνων).
Η κ. Τζούφη επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να στηρίξει απόλυτα την λειτουργία και ...
την ανάπτυξη των Δημόσιων δομών παροχής Υγείας  αλλά και την πρόθεση ηθικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστικά η κ. Τζούφη είπε: “με αφορμή τα όσα έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, θεωρούμε αδιανόητο άνθρωποι εύποροι να μην πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια τα νοσήλιά τους, σε αντίθεση με πτωχούς συνανθρώπους μας ,ανασφάλιστους, που τους υποχρέωναν να αποδεχθούν το κόστος της νοσηλείας γιατί διαφορετικά δεν νοσηλεύονταν στις δημόσιες δομές Υγείας”. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Το πρώτο βήμα αφορά στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση λειτουργικών ζητημάτων στον χώρο της Υγείας και πρόκειται να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι. Το δεύτερο βήμα είναι το νομοσχέδιο που αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ, να υποστηριχθεί η παρουσία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών, να προχωρήσει η ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας και  μέσα από την συνέργεια όλων αυτών  να δομηθεί ένα σύστημα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης όλων των πολιτών στις δομές Υγείας και υψηλές παροχές περίθαλψης.
Τέλος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την αποπληρωμή δεδουλευμένων παλαιότερων ετών στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στην αρχική αλλά και συνεχιζόμενη στήριξη στο ΕΚΑΒ αλλά και στην επίλυση μικρών και μεγαλύτερων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας της περιοχής , τα οποία μάλιστα κατά την καλοκαιρινή περίοδο καλούνται να καλύψουν αυξημένες ανάγκες ντόπιων και επισκεπτών.
 Ο κ. Δημήτρης Παχατουρίδης  αναφέρθηκε στην ποσοτική και κυρίως την ποιοτική αναβάθμιση που επιχειρεί η Κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας. Αναμένονται σύντομα προσλήψεις 200 γιατρών που θα καλύψουν ανάγκες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ακόμη 450 γιατρών που θα τοποθετηθούν στα αυτόνομα πλέον Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ειδικά για τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων περιμένουμε να ενισχυθούν με ιατρικό προσωπικό αρκετές κλινικές μεταξύ των οποίων και η Αγγειοχειρουργική. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που επεσήμανε ο κ. Παχατουρίδης είναι το γεγονός ότι θα προσληφθεί επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην διατήρηση αλλά και ενίσχυση του δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου χαρακτήρα των Νοσοκομείων μας.
Ο κ. Μπασιούκας αναφέρθηκε αναλυτικά στην απόφαση της Κυβέρνησης να διαγραφούν τα χρέη νοσηλείας των ανασφάλιστων συμπολιτών μας εκτιμώντας ότι και αυτή η κίνηση είναι μια πτυχή του αξιακού συστήματος της σημερινής Κυβέρνησης και της πρόθεσής της να προστατεύσει και να στηρίξει τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
Ο κ. Δημήτρης Τζιάλλας ανέφερε αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στον χώρο της Υγείας: “Το 2015 η δημόσια υγεία ήταν στα όρια της κατάρρευσης, όχι από αδυναμία απέναντι στις μνημονιακές υποχρεώσεις, ούτε από ανικανότητα ή αδιαφορία...

Έγινε συνειδητά και στοχευμένα με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου.

«Πολύ πριν την κρίση, η Δημόσια Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για «πάρτι». Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος»

«Παρά τις δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στην Δημόσια Υγεία με τα μνημόνια, το «πάρτι» συνεχίστηκε μέχρι την κυβερνητική αλλαγή του '15. Κόστος περίπου 80 δις.

Το να σταθεί στα πόδια του ο χώρος της Υγείας ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής».

Στοίχημα από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης αποτέλεσε η ανάταξη του συστήματος Υγείας και στην συνέχεια η αναδιοργάνωσή του

Η κυβέρνηση, όταν ανέλαβε, είχε τρία σημαντικά πράγματα να κάνει στην Υγεία:

1. Να αντιμετωπίσει το θέμα του αποκλεισμού των εκατομμυρίων ανασφάλιστων από το ΕΣΥ. Αυτό το έκανε με απόλυτη συνέπεια.
2. Η δεύτερη κεντρική πολιτική δέσμευση ήταν ότι να στηριχτεί κατά προτεραιότητα το δημόσιο σύστημα Υγείας.
3. Η τρίτη κεντρική πολιτική δέσμευση ήταν ότι θα ηθικοποιηθεί  το σύστημα Υγείας, με παρεμβάσεις εξυγίανσης, ελέγχου, θεσμικής αναδιοργάνωσης και περιορισμού των γνωστών και τεράστιων προβλημάτων σπατάλης και διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου.

Δύο χρόνια μετά η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι σαφώς καλύτερη, το στοίχημα κερδίζεται μέρα με την ημέρα,  ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τις  πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ενδεικτικά ήταν τα συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα μέσα στο συγκεκριμένο περιβάλλον ασφυκτικής δημοσιονομικής εποπτείας.

Κατάργηση του 5ευρου στα Τακτικά ιατρεία
Πλήρης κάλυψη 2.5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από την πολιτεία. Σήμερα όλοι οι ανασφάλιστοι πάνε μόνο με τον αριθμό ΑΜΚΑ τους στις δημόσιες δομές Υγείας χωρίς άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Πάγωμα χρεών που έχουν βεβαιωθεί προς την εφορία, για όσους έκαναν χρήση δημόσιών δομών υγείας (28 εκ.)
Ρύθμιση για την απαλλαγή οφειλών όσων νοσηλεύτηκαν και ήταν ανασφάλιστοι (150 εκ)
Ανάπτυξη ενός συστήματος ΠΦΥ για όλο τον πληθυσμό

Τι αφορούν αυτές οι ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν..?
Από τα πρώτα χρόνια της κρίσης  και μέχρι το 2015 πολλοί συμπολίτες μας έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα, όπως και οι οικογένειές τους. Κάποιοι  βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση, όντας ανασφάλιστοι, επειδή ακριβώς ήταν επείγων ο χαρακτήρας του νοσήματος, να νοσηλευτούν από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Απαραίτητη προϋπόθεση  για να νοσηλευτούν και να αντιμετωπίσουν θέματα που απειλούσαν την υγεία τους, ενίοτε και τη ζωή τους, ήταν η υποχρέωση του ανασφάλιστου να υπογράψει δήλωση αποδοχής χρέους και να μεταφερθεί αυτό το χρέος στη ΔΟΥ σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Με νομοθετική ρύθμιση διαγράφονται βεβαιωμένες οφειλές προς τις εφορίες, χρέη δηλαδή που προήλθαν από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών μέχρι το 2015 κόστους 28.000.000 ευρώ. Επιπλέον 150.000.000 ευρώ «πάγωσαν» με ενέργειες της κυβέρνησης και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ.
Για την περιοχή των Ιωαννίνων αυτό μεταφράζεται σε περίπου 6.000 πολίτες από την αρχή της κρίσης με ποσά που ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ και βαρύνουν την οικονομική τους κατάσταση. Περίπου 600-700 άτομα το χρόνο (2 άτομα την ημέρα) προστίθενται σε αυτή τη λίστα χρεών.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστούν 2 ακόμη εξίσου σημαντικές πτυχές στην κατεύθυνση της στήριξης της δημόσιας φροντίδας υγείας

1ο Για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια άρχισαν να γίνονται προσλήψεις στον ευαίσθητο χώρο της υγείας
Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έγινε πρόσληψη 9.000 εργαζόμενων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί κ.ά.) στις διάφορες δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ενώ αναμένεται να προσληφθούν 9.000 εργαζόμενοι. Ήδη το ΑΣΕΠ ενέκρινε την πρόσληψη 1.600 μόνιμων γιατρών και ξεκίνησαν οι διαδικασίες.
2ο η μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλάζει ριζικά τον χάρτη της Δημόσιας Υγείας και δημιουργεί ένα μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό δεδομένου ότι η κυβέρνηση θέλει να καλύψει με ισότιμο και καθολικό τρόπο τον πληθυσμό.
Η χρηματοδότηση, θα γίνει από το Υπουργείο Οικονομίας και έχουν εξασφαλιστεί οι πτώσεις.
θα βγει σύντομα προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ.
Ο αριθμός θέσεων της προκήρυξης είναι: 1300 ιατροί (1000 οικογενειακοί και 300 παιδίατροι), 478 νοσηλευτές, 478 επισκέπτες υγείας, 239 κοινωνικοί λειτουργοί και 478 διοικητικοί.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν 400 μόνιμες προσλήψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για την κάλυψη αναγκών κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Αρχές Σεπτέμβρη θα δημιουργηθούν οι πρώτες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (περίπου 30) και μέσα στον Οκτώβρη θα υπάρξουν άλλα 2 κύματα
Θα υπάρξει το επόμενο διάστημα νέο νομοσχέδιο που θα αφορά θέματα θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ

Έτσι λοιπόν:
Με το κόψιμο του βραχνά των χρεών στις εφορίες
Με την ελεύθερη είσοδο όλων των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας και την κάλυψη όλων των αναγκών τους
Με την εφαρμογή της ΠΦΥ. Μια μεταρρύθμιση στρατηγικού χαρακτήρα, που αλλάζει  το χάρτη της Δημόσιας Υγείας
Με την υποστήριξη όλων των δημόσιων δομών υγείας, σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικούς πόρους
Με την θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ

Ο Πολίτης για πρώτη φορά μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι λαμβάνει ισότιμα,  πλήρεις, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και στα Ιωάννινα.

Και αυτό είναι Αριστερή πολιτική. Σε μια οικονομική και κοινωνική συγκυρία δύσκολη για την χώρα μας, το στοίχημα να φτάσουμε σε ένα σημείο που οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας θα είναι αντίστοιχες των αναγκών, αλλά και των θυσιών του ελληνικού λαού και να κρατήσουμε την κοινωνία, τη χώρα, την οικονομία όρθια το κερδίζουμε”