Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Παιδιά χωρίς… όνομα ζουν στην «Κιβωτό του Κόσμου»!

Πόσο οδυνηρό είναι για ένα παιδί να μεγαλώνει χωρίς τη βιολογική του οικογένεια, παρατημένο από τους γονείς του ή χωρίς αναγνωρισμένο πατέρα και να μην έχει από πάνω, για ένα μεγάλο διάστημα, ούτε καν όνομα… Σα να μην υπάρχει για την επίσημη Πολιτεία. Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της οποίας μερικές φορές κάνουν κυριολεκτικά… θαύματα! Κι όμως, υπάρχουν αρκετά παιδιά σήμερα και εδώ, στο Νομό Ιωαννίνων, τα οποία ζουν αυτή την πραγματικότητα, δηλαδή αντί για το όνομα που...
όλοι μας δικαιωματικά φέρουμε, τα ίδια να αποκαλούνται και να αναφέρονται σε επίσημα έγγραφα ως Α.Κ.Ο. (Άνευ Κυρίου Ονόματος)!

  Ένα χρόνο χωρίς όνομα…
Τέτοια είναι τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», μεταξύ των οποίων και σε αυτή της Πωγωνιανής, τα οποία ζουν χωρίς όνομα για περίπου ένα έτος. Πρόκειται για παιδιά χωρίς αναγνωρισμένο πατέρα ή παρατημένα από τους γονείς τους ή με γονείς τοξικομανείς, τα οποία χρειάζονται όνομα. Και η Πολιτεία κάνει σχεδόν ένα χρόνο να τους το δώσει, όπως αποκαλύπτει σε ανακοίνωση – παρέμβασή της η «Δημοκρατική Ευθύνη», το κόμμα στην ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε και στηρίζει με πάθος ο Θεσπρωτός πρώην Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.

Εύκολη η λύση
«Δεν ζήτησαν χρηματοδότηση, προσωπικό, φοροαπαλλαγές. Ζήτησαν να μην αργεί το κράτος τόσο να εκδώσει τα χαρτιά, για να έχουν ένα όνομα», αναφέρει η «Δημοκρατική Ευθύνη», στελέχη της οποίας επισκέφθηκαν την «Κιβωτό» του πατρός Αντωνίου και συνεχίζει: «Δεν είναι μόνο απάνθρωπο. Είναι και ακατανόητο. Γιατί η λύση υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Μέσα στην κρίση οι Έλληνες δεν επαιτούν χρηματοδότηση. Απαιτούν όμως κυβέρνηση που να κάνει τη δουλειά της. Γίνεται. Με θέληση και σχέδιο. Και γίνεται αμέσως». Τι προτείνει λοιπόν η «Δημοκρατική Ευθύνη»: Κάτι πολύ συγκεκριμένο, δηλαδή την απλοποίηση της διαδικασίας στα δικαστήρια με τροποποίηση μίας διάταξης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε εντός το πολύ μίας εβδομάδας κάθε παιδί να αποκτά όνομα, για να μπορεί να φοιτά κανονικά στο σχολείο και να έχει όλα τα δικαιώματα που κάθε παιδί έχει.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ