Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Από τα εγκαίνια της έκθεσης portαrt στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα της 21ης Ιουνίου 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης «portαrt» του Σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Ηπείρου. Το φιλότεχνο κοινό της πόλης της Ηγουμενίτσας αλλά και φίλοι του Σωματείου από τα Ιωάννινα τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της έκθεσης στην οποία εκθέτουν έργα τους 31 Ηπειρώτες εικαστικοί.

Η έκθεσή PORTαRT διοργανώθηκε...
σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και υπό την αιγίδα της περιφέρειας Ηπείρου. Σηματοδοτεί την έναρξη επικοινωνίας με την κοινωνία της Θεσπρωτίας και θέτει τη βάση για ένα εικαστικό διάλογο μεταξύ σύγχρονων Ηπειρωτών καλλιτεχνών και κατοίκων – επισκεπτών της περιοχής. Η PORTαRT είναι μια ακόμη έκφανση των πολιτιστικών, πνευματικών, καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών σκοπών του Σωματείου και πηγάζει από τις έννοιες του λιμανιού ως πύλη εισόδου-εξόδου, ως αφετηρία και ως προορισμό, ως καταφύγιο, ως τόπος συνεργασίας και ανταλλαγής πολιτισμού. Επιχειρεί επίσης να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη συνεργασίας του Σωματείου με τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α και να συνεισφέρει στη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το εικαστικό γίγνεσθαι της Ηπείρου του σήμερα.

Στην ομιλία του ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ Ιωάννης Χουλιαράς αναφέρθηκε στο ρόλο και στις δράσεις της Εφορείας και του Μουσείου μεταξύ των οποίων και η φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων όπως η portαrt.
Ο πρόεδρος του Σωματείου κ Γιάννης Ζωγάκης στην ομιλία του παρουσίασε το ρόλο και τις δράσεις του Σωματείου στην Ήπειρο εστιάζοντας ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες συνεργασίες με φορείς πολιτισμού για την προώθηση των Εικαστικών Τεχνών στην περιφέρεια και στο σημαντικό ρόλο των εκθέσεων στη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χθες με το σήμερα. Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Σωματείου για την ευαισθητοποίηση κάθε Δήμου για τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης αλλά και την αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας και εκπαιδευτικής κοινότητας για την ίδρυση Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Η έκθεση portαrt θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 20 Αυγούστου 2017, ώρες και ημέρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας (καθημερινά εκτός Δευτέρας, 8.30-14.30), ελεύθερη είσοδος