Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Τοποθέτηση της Μ. Τζούφη για το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας

H Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής σχετικά με τα πεπραγμένα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.). Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Ανδρέας Ξανθός, Υπουργός Υγείας, η κα. Χαρά Ματσούκα, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), ο κ. Κωνσταντίνος Σταμούλης, επιστημονικός συνεργάτης του Ε.ΚΕ.Α., καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες....

Η κα. Μερόπη Τζούφη, Γραμματέας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε την ανάγκη συγκρότησης Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, προσαρμοσμένο στις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις βέλτιστες πολιτικές οργάνωσης των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και στις ανάγκες του εγχώριου πληθυσμού. Μίλησε επίσης για τις καθυστερήσεις στην οργάνωση του Φορέα, που παρά τη σχετική νομοθεσία (Ν. 3402/2005), τα πρώτα σημαντικά στάδια συγκρότησης ξεκίνησαν την περσινή χρονιά με στόχο το σύστημα να αποκτήσει κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό.
Η βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη για τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συμβάλλει στην καταγραφή αιμοδοτών, στη συλλογή-χρήση αίματος και παραγώγων και συνακόλουθα, στη σταδιακή αυτάρκεια για την κάλυψη των αναγκών. Στη συνέχεια επεσήμανε τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει το Ε.ΚΕ.Α. για την προσέλκυση εθελοντών- αιμοδοτών και τόνισε πως το ζήτημα της εθελοντικής προσφοράς είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία συντεταγμένα, είτε πρόκειται για αιμοδοσία, είτε για μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και οργάνων. Στην κατεύθυνση αυτή, η Αγωγή Υγείας στο σχολικό πρόγραμμα είναι ικανή να συνεισφέρει στη δημιουργία μιας διαφορετικής συνείδησης, η οποία θα συνδράμει αποφασιστικά στη σταθερή προσπάθεια για τη μεταστροφή του αιμοδοτικού πληθυσμού σε 100% συστηματικούς εθελοντές.