Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Ο ΠΑΣ Γιάννινα, άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία και την κοινωνία της Ηπείρου

Χωρίς μεγάλη συμμετοχή και έστω και ετεροχρονισμένα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣ Γιάννινα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.Τη τιμητική εκδήλωση για τον σύλλογο της Ηπείρου διοργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν πτυχές της..
ιστορίας του ΠΑΣ είχαν οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι Χρήστος Σωτηρακόπουλος και Γιάννης Καραλής.

Οι χαιρετισμοί
Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, Κώστας Γκόγκος αναφέρθηκε στη δημιουργία της χρονοκάψουλας που στόχο θα έχει να καταγραφούν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των φίλων της ομάδας για τον ΠΑΣ των επόμενων 50 χρόνων, με σκοπό να ανοιχθεί και να χρησιμοποιηθεί στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της ομάδας, δηλαδή το 2066.Ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα Βασίλης Παπαχρήστου, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Ηπείρου απόντος του Αλέξανδρου Καχριμάνη και τόνισε ότι η ομάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο κοινωνικό φορέα της Ηπείρου και πλέον βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η ομάδα ενώνει τους Ηπειρώτες καθώς είναι ο κοινός παρονομαστής ελπίδας, ενώ υπογράμμισε τη διαρκή στήριξη του Δήμου, εκφράζοντας την ευχή η επόμενη χρονιά να βρει την ομάδα νικηφόρα, ενώ ζήτησε την στήριξη όλων στο θέμα που έχει ανακύψει με τα οπαδικά γκράφιτι.Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης στάθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα προσφέρει χαρές, θέαμα στους φιλάθλους της, ενώ κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν θυμήθηκε την ένδοξη ομάδα των Αλβαρέζ, Μοντέζ, Γκλασμάνη και Κοντογιωργάκη. Τέλος, απένειμε τα εύσημα στον πρόεδρο και στον προπονητή του ΠΑΣ.
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την εκδήλωση, ευχήθηκε η ομάδα να ανέβει ένα σκαλοπάτι παραπάνω και να ξαναζήσουν όλοι οι Ηπειρώτες το καλοκαίρι του 2016 που βρήκε την ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Παρόν το ποδοσφαιρικό τμήμα
Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου το "παρών" έδωσαν και αρκετά μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος του ΠΑΣ Γιάννινα με επικεφαλής τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημήτρη Νιαρχάκου.Μπορεί ο Γιάννης Πετράκης να μην ήταν στα Γιάννινα, ωστόσο παρόντες ήταν ο βοηθός του Γιάννης Ταουσιάνης, ο προπονητής φυσικής κατάστασης Βασίλης Αλεξίου και ο προπονητής τερματοφυλάκων Χρήστος Τσελιόπουλος.Αρκετοί ήταν και οι ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν στην εκδήλωση. Ο αρχηγός Αλέξης Μιχαήλ, με τους Μαυροπάνο, Ναδάλες, Γαρουφαλιά, Πασχαλάκη, Καρανίκα, Μπέριο, Σκόνδρα, Γιάκο, Μπουκουβάλα, Κόντε, Ναδάλες και Βιδάλ.

Αναμνήσεις από Σωτηρακόπουλο και Καραλή
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Σωτηρακόπουλος και Γιάννης Καραλής. Πρώτος τον λόγο πήρε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση σημείωσε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα βιωματικό άθλημα που συνδεόμαστε από παιδιά, ταξιδεύοντας και αυτός στη δεκαετία του 1970, εξιστορώντας αναμετρήσεις του θρυλικού Άγιαξ της Ηπείρου, εξηγώντας ότι ο ΠΑΣ συνδέθηκε με τον Άγιαξ της Ολλανδίας που άλλαξε το ποδοσφαιρικό τρόπο σκέψης. Αναφέρθηκε στον προπονητή Αντώνη Γεωργιάδη, τον ιστορικό αρχηγό Γιώργο Σιόντη και τον προπονητή Γκμοχ. Τέλος, έδωσε την πολύ καλοδεχούμενη ευχή ο ΠΑΣ Γιάννινα να κατακτήσει ένα τίτλο, ένα κύπελλο, κάτι που το χρωστάει η ιστορία.
Από την πλευρά του, ο Γιαννιώτης δημοσιογράφος Γιάννης Καραλής με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στα Γιάννενα που συνδέθηκαν με τον ΠΑΣ, χαρακτηρίζοντας επαναστάτες τους παίχτες της ομάδας του 71 και ήρωα τον αείμνηστο Αλέκο Κιτσάκη, ο οποίος έγραψε και τραγούδησε τον ύμνο του ΠΑΣ, το έπος της ηπειρώτικης ψυχής.

Οι βραβεύσεις
Έντονο το χρώμα της νοσταλγίας και της συγκίνησης είχε η εκδήλωση και κατά τη διάρκεια των βραβεύσεων.
- Δια χειρός Δημάρχου Θωμά Μπέγκα παρέλαβαν τα βραβεία τους ο αρχηγός του Άγιαξ της Ηπείρου, Γιώργος Σιόντης και ο πρόεδρος των βετεράνων ποδοσφαιριστών του ΠΑΣ Γιάννινα, Θανάσης Χαρίσης.
- Βαθιά συγκινημένη παρέλαβε το βραβείο η κόρη του αείμνηστου Αλέκου Κιτσάκη από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου Κ. Γκόγκο, όπως και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα, Χρ. Τσάγκας.
- Ο ιστορικός φροντιστής της ομάδας Φάνης Νέσσης βραβεύτηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Γιούλα Μητροκώστα, γνωρίζοντας την αποθέωση.
- Η σύζυγος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣ Κ. Νασιάκου παρέλαβε το βραβείο από τον Πρύτανη του Παν/μίου Ιωαννίνων, Γ. Καψάλη.
- Ο Βασίλης Τσιώλης που επιμελήθηκε του βίντεο που έπαιξε στην εκδήλωση για την ιστορία του ΠΑΣ, βραβεύτηκε από τον Β. Παπαχρήστου.
- Η κόρη του πρώην προέδρου Γιαννή από τον πρώην Δήμαρχο Ιωαννιτών, Νίκο Γκόντα.
- Ο πρώην Πρόεδρος Αχ. Εμμανουηλίδης από τον Λ. Νάτση.
- Ο πρώην πρόεδρος Λευτέρης Καλογιάννης από τον Δημοτικό Σύμβουλο Βασίλη Κοσμά.
- Το βραβείο του πρώην προέδρου Γκλίναβου παρέλαβε ο Στ. Βασιλειάδης από τον Κ. Λαόσογλου.
- Ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Κωνσταντόπουλος παρέλαβε το βραβείο από τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Βλέτσα, κάνοντας αναφορά για τις προσπάθειες του για δημιουργία αθλητικού μουσείου στο ΠΕΑΚΙ με θέμα την ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα.
- Ο Σωτήρης Παππάς από τον νέο πρόεδρο του ΠΕΑΚΙ, Ευάγγελο Παλατζίδη.
- Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας βράβευσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣ Γιώργο Χριστοβασίλη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣ να ανταποδίδει δίνοντας τη φανέλα της ομάδας με το όνομα του Θωμά Μπέγκα και τον συμβολικό αριθμό 50, τη φανέλα του Αλ. Καχριμάνη στον Β. Παπαχρήστου και φυσικά φανέλες της ομάδας έδωσε στους Χρήστο Σωτηρακόπουλο και Γιάννη Καραλή.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης όλοι οι παρευρισκόμενοι έγραψαν σε χαρτί για το πως θα ήθελαν και πως ονειρεύονται τον ΠΑΣ μετά από 50 χρόνια και όλες οι ευχές συγκεντρώθηκαν και τοποθετήθηκαν στην χρονοκάψουλα, η οποία θα ανοιχθεί το 2066, στην συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΠΑΣ Γιάννινα.

Θανάσης Μυριούνης - Νίκος Γιωτίτσας
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ