Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

ΑΡΤΑ-Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιμαρέτ Τζαμί

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός θα τελεστεί σήμερα Παρασκευή και ώρα 7.30 το απόγευμα στο Ιμαρέτ Τζαμί, στην Άρτα χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.Ο εορταστικός Εσπερινός, θα τελεσθεί στο προαύλιο χώρο του μνημείου, για να τιμηθεί το γενέθλιον του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Το Ιμαρέτ Τζαμί βρίσκεται στην θέση Μαράτι, κοντά στο χωριό και σε...
ελάχιστη απόσταση από τους οικισμούς Μαραθοβούνι και Ελεούσα δίπλα στον ποταμό Αραχθο , ενώ απέχει 3 χιλ. από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας.. Ανήκει δε, στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πρέβεζας η οποία και διοργανώνει την θρησκευτική τελετή.
Όπως τονίζει ο Αρχιμανδρίτης π.Ιωαννίκιος ο εορταστικός Εσπερινός στο συγκεκριμένο μνημείο πραγματοποιείται για πρώτη φορά κατόπιν σχετικής αδειοδότησης που έλαβε από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν ότι το τζαμί είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια Βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ενώ μετά την απελευθέρωση της Άρτας, το τζαμί είχε μετατραπεί σε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο.