Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ :Οριοθετήσεις οικισμών,παράταση μίσθωσης κτιρίου για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο

Η παραχώρηση γραφείου για την στέγαση του Τοπικού Αστυνόμου στο Ανατολικό Ζαγόρι, η παράταση μίσθωσης κτιρίου για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μηλιωτάδων, η συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Μανιταρόφιλων  της 9ης Ηπειρωτικής Γιορτής Μανιταριού και η ρύθμιση βοσκών στις Τοπικές Κοινότητες Παπίγκου, Μεσοβουνίου και Σκαμνελίου, απασχόλησαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου, την Τετάρτη 10 Μαΐου.
Σημαντικά ήταν και τα θέματα που τέθηκαν στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, όπως η ....
διαδικασία οριοθέτησης οικισμών με αφορμή προβλήματα που ανέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, η επαναφορά του αιτήματος για σύνδεση με την Εγνατία στον κόμβο Αράχθου και η οριοθέτηση πληγεισών περιοχών για αιτήσεις όσων τα κτίσματα υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό του περασμένου Οκτωβρίου.

Οριοθετήσεις οικισμών
Ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε το Σώμα ότι η εργασία που έχει ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για τις αντιρρήσεις επί των αναρτημένων δασικών χαρτών.
Η εργασία που εξελίσσεται αφορά κυρίως τους πολλούς μη οριοθετημένους οικισμούς στο Ζαγόρι, αλλά και όσους έχουν οριοθετηθεί στο παρελθόν και οι οποίοι δεν επιδέχονται διορθώσεων και αλλαγών, αλλά μόνο ως προς πιθανά λάθη ως προς την ορθή αποτύπωση τους στους δασικούς χάρτες. Πριν παραδοθεί η εργασία που ανατέθηκε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Δημαρχείο για να υποβληθεί η τελική πρόταση προς την Πολεοδομία και τη Διεύθυνση Δασών.
Στεγαστική συνδρομή για ζημιές από το σεισμό
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και για την πρόσφατη απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υποδομών, με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές από τον σεισμό του Οκτωβρίου 2016, για να τύχουν στεγαστικής συνδρομής όσοι υπέστησαν ζημιές και να προχωρήσει η αποκατάστασή τους. Με την ίδια ΚΥΑ καθορίζεται και η διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να τύχουν της οικονομικής συνδρομής. Η σχετική απόφαση θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ζαγορίου για πληρέστερη ενημέρωση των δικαιούχων. Στο Δήμο Ζαγορίου έχουν οριοθετηθεί ως πληγείσες περιοχές, ολόκληρες οι Δημοτικές Ενότητες Κεντρικού Ζαγορίου και Παπίγκου από την Δ.Ε Τύμφης οι Τοπικές Κοινότητες  Καπεσόβου, Κήπων και Τσεπελόβου.
Σύνδεση με Εγνατία
Αναφορά έγινε από τον Δήμαρχο και στην επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, Υποδομών και Οικονομίας (κοινοποιήθηκε στους βουλευτές, στον Περιφερειάρχη και το ΤΕΕ) για το πάγιο αίτημα μελέτης και κατασκευής του δρόμου σύνδεσης με την Εγνατία οδό. Ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι προέκυψαν νέα στοιχεία, ως προς την επιλεξιμότητα του έργου, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη του στο ΕΣΠΑ.
Παράταση μίσθωσης κτιρίου για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου Γιάννη Μητσόπουλου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ανανεώσει τη μίσθωση του κτιρίου που στεγάζει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μηλιωτάδων για δύο χρόνια, από 9-5-2017 έως και 8-5-2019 με το ίδιο μίσθωμα. Η πρόταση, από πλευράς μείζονος μειοψηφίας του κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, για μεταφορά στο κτίριο του πρώην γυμνασίου Μηλιωτάδων, ώστε να μην καταβάλλει μισθώματα ο Δήμος, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που θέτει το Πυροσβεστικό Σώμα και δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές, ενώ προορίζεται εκτός της στέγασης του Τοπικού Αστυνόμου και για υλοποίηση προγραμμάτων Δια βίου Μάθησης που εγκρίθηκαν για το Δήμο.
9η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού στα Άνω Πεδινά
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ανταποκριθεί στο αίτημα του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου για τη συνδιοργάνωση της Ηπειρωτικής Γιορτής Μανιταριού.
Πρόκειται για την 9η εκδήλωση τέτοιας εμβέλειας μετά τις αντίστοιχες που έλαβαν χώρα σε Δ.Δ. του Δήμου Ζαγορίου το 2009, 2010, 2012,2013, 2015 και 2016, στην πόλη της Κόνιτσας το 2011 και στο Μέτσοβο το 2014 σε συνεργασία με την Περιφέρεια , τους Δήμους, τους φορείς καθώς και συλλόγους της περιοχής.
Για το 2017 προτείνεται η εκδήλωση να διοργανωθεί 9 και 10 Ιουνίου με επίκεντρο των εκδηλώσεων το Σάββατο 10 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της Λαμπριαδείου Σχολής στα Άνω Πεδινά όπου έχουν φιλοξενηθεί κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια συμβάλλοντας, εκτός των άλλων,  και στην αύξηση της επισκεψιμότητας στο Ζαγόρι.