Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Όταν «δικάσει» η ιστορία

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Άφησε πολλά πίσω του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πολλά. Για κάποιους αρνητικά και για άλλους θετικά. Αλλά έτσι είναι η πολιτική. Ακόμη δεν υπάρχει η «αντικειμενική» κρίση της ιστορίας, παρά μόνο η θεώρηση της ζωντανής μνήμης. Το σίγουρο είναι ότι για όλους εμάς που ζήσαμε τη μακρά περίοδο Μητσοτάκη μέσα και μέσω του πολιτικού ρεπορτάζ, αποτελεί απώλεια η φυσική του παρουσία.Λέμε -και συνήθως το εννοούμε- ότι «οι νεκροί δεδικαίωνται». Και η αφωνία επικρατεί τουλάχιστον όσο ακόμα τους θρηνούν οι δικοί τους… Ακόμη και η ιστορία έχει μεγαλύτερη υπομονή όταν πρόκειται «δικάσει» ηγέτες που..
επηρέασαν η ακόμα και επικαθόρισαν εξελίξεις…Παρά ταύτα, εγώ θα κάνω την υπέρβαση θυμίζοντας περιστατικά -δε θέλω να τα χαρακτηρίσω γεγονότα- που (συν)τάραξαν τη νεότερη ιστορία μας!Τα γεγονότα της Αποστασίας έριξαν σκιές στην ιστορική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επίσης, ελέγχεται ιστορικά- και αυτός- ως δημαγωγός και εκφραστής του παλαιοκομματισμού, του ρουσφετιού και της οικογενειοκρατίας.Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον μια πανίσχυρη πολιτική δυναστεία η οποία κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή και μαζί με τους Καραμανλήδες θα συνεχίζουν να ορίζουν τη διαδρομή- τουλάχιστον- της Ν.Δ.
Το 1989 στην κρίσιμη στιγμή, έκανε τον μεγάλο συμβιβασμό, που τότε έδειχνε ως η ύψιστη ανατροπή. Συγκυβέρνησε με την Αριστερά προκειμένου να εξοντώσει πολιτικά τον Παπανδρέου, όμως, ταυτοχρόνως, άνοιγε κουβέντα περί συναίνεσης σε μία εποχή που η Ελλάδα ήταν ανώριμη για να το συζητήσει.Επίσης στην ιστορική αποτίμηση θα πρέπει να διερευνηθεί και το θέμα των Σκοπίων. Αν επικρατούσε ο ρεαλισμός- που κάποιοι τότε χαρακτήριζαν πολιτικό κυνισμό- και όχι ο εθνικιστικός καιροσκοπισμός- το θέμα θα είχε τελειώσει τότε και δεν θα σερνόταν ως τα σήμερα. Και μάλλον θα ήταν καλύτερο να λεγόταν το γειτονικό κρατίδιο «Μακεδονία του Βαρδάρη» και όχι σκέτο «Μακεδονία», όπως όλοι το αποκαλούν σήμερα…Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πολιτικός που χρησιμοποίησε τον όρο διαπλοκή αλλά, ασφαλώς και ο ίδιος δεν ήταν αθώος του αίματος! Μίλησε, επίσης, για λαικισμό και προεκλογικά το 1985 υποσχόταν… φθηνά αυτοκίνητα.
Πράγματι δεν είναι ούτε απλό ούτε και εύκολο να αποτιμηθούν τέτοιες προσωπικόπτητες από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα γιατί- όπως λένε- οι βιωματικές εμπειρίες είναι ποτισμένες και με συναίσθημα και με προσωπικές αντιλήψεις. Και ειδικά ο Μητσοτάκης προκάλεσε έντονα συναισθήματα και ισχυρά πολιτικά φορτία. Και αναμφίβολα κατατάσσεται στις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες των τελευταίων εκατό χρόνων.Ως πολιτικός ρεπόρτερ εκείνο τον καιρό θυμάμαι τις σφοδρές κοινοβουλευτικές μάχες αλλά και τις εκρηκτικές κοινωνικές αντιδράσεις.Τα πάθη και τις συγκρούσεις της περιόδου '89-'93 οπότε και την Οικουμενική Κυβέρνηση διαδέχθηκε αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για να ακολουθήσει και πάλι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, φέρνουν –από τη δική τους σκοπιά- στην επιφάνεια, σύγχρονα τηλεγραφήματα που είχαν αποσταλεί από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησαν προσφάτως τα Wikileaks.

Οι κοριοί
Σε κάποια από αυτά, γίνεται αναφορά στη στην ερεβώδη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και την πρόταση παραπομπής της Ντόρας Μπακογιάννη την οποία είχαν υπογράψει 59 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις των Wikileaks, τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα αναπαράγουν και τα δημοσιεύματα του Τύπου εκείνης της εποχής μερίδα του οποίου υποστήριζε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη γνώριζε για την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.Η ενημέρωση που γίνεται για να έχει η κεντρική υπηρεσία του State Department σαφέστερη εικόνα για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα αναφέρει: "....ο Τύπος εστίασε συγκεκριμένα στις αποκαλύψεις του κατηγορούμενου υποκλοπέα Μαυρίκη ότι είχε αποδείξεις πως συναντήθηκε με την κόρη του πρωθυπουργού και υπουργό Πολιτισμού Ντόρα Μπακογιάννη.Ο Μαυρίκης υποστηρίζει ότι είχε μακρά συνομιλία με την Μπακογιάννη στο γραφείο της και πως μαγνητοφώνησε τη συζήτησή τους, γεγονός που, όπως είπε, αποδείκνυε ότι η Μπακογιάννη γνώριζε για τη δραστηριότητά του στις υποκλοπές, και μάλιστα την ενέκρινε.Η υποτιθέμενη κασέτα με τη συνομιλία τους μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και έπειτα από την εκπομπή η Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι η φωνή στην κασέτα ήταν δική της, αλλά υποστήριξε ότι το ηχητικό απόσπασμα ήταν παραποιημένο.Για την υπόθεση των υποκλοπών, ο τελευταίος από τους ηγέτες της περιόδου Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ζήτησε να καταθέσει στην Επιτροπή της Βουλής για τη Siemens, σχετικά με τα γεγονότα της περιόδου '89 - '93, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.Να θυμίσουμε ότι ο Χρήστος Μαυρίκης εμφανίζονταν με πλήθος κασέτες τηλεφωνικών υποκλοπών, ισχυριζόμενος ότι τις πραγματοποίησε κατ' εντολήν της Ν.Δ.
Είχε προηγηθεί η δημοσίευση στον τύπο, των συνομιλιών που αναφέρουν στο τηλεγράφημά τους οι Αμερικανοί διπλωμάτες...Τα τηλεγραφήματα των Wikileaks όπως και αν ερμηνευτούν είναι σίγουρο ότι προσθέτουν άγνωστες ψηφίδες στην ιστορία, την αξία των οποίων, μικρή ή μεγάλη, ο χρόνος και η επεξεργασία θα δείξουν...

Τσιμέντο να γίνει...
Επίσης, επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Καλτσεστρούτσι εξαγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Ήταν η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.Αξίζει να θυμηθούμε τι έγραφε για το θέμα το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά μέσω γνωστής “φιλικής” ιστοσελίδας: : «Στο μεταξύ αναμένονται εναγωνίως τα απομνημονεύματα κάποιου που θα λέει πολλά για μια συνάντηση στο Κόμο με την Καλτσεστρούτσι για την ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ, ποιοι παρευρέθηκαν και πως την αξιοποίησαν. Για όσους δεν θυμούνται επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, η Καλτσεστρούτσι εξαγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Ήταν η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Πέρασαν τα χρόνια, ο Αβραμόπουλος έγινε αρχηγός κόμματος, ο Μητσοτάκης φώναζε ότι τον έριξε η ... διαπλοκή και η ιταλική αστυνομία συνέλαβε κάποια στιγμή τέσσερα διευθυντικά στελέχη της Καλτσεστρούτσι με την κατηγορία ότι ήταν στην υπηρεσία της Κόζα Νόστρα».
Να θυμίσω ότι ο μακαρίτης Στέλιος Σταυρίδης που επελέγη από την Κυβέρνηση Σαμαρά ως επικεφαλής του ταμείου εκποίησης της δημόσιας περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), ήταν γνωστός -συν τοις άλλοις- και για το ξεπούλημα της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – Ηρακλής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ιταλικό όμιλο Καλτσεστρούτσι.
Να σημειωθεί ότι το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ, μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα, αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για την εθνική οικονομία. Όπως σημείωνε τότε η εφημερίδα “Το Ποντίκι”: «Στις αρχές της δεκαετίας του '90 η τότε κυβέρνηση (Μητσοτάκη) έδωσε σκληρό αγώνα για να ιδιωτικοποιήσει την ΑΓΕΤ Ηρακλής, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες και με ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά τσιμέντου. Ως αγοραστής εμφανίστηκε ο ιταλικός όμιλος Caltsestruzzi, με επικεφαλής τον Λορέντζο Παντσαβόλτα, ο οποίος εκείνο τον καιρό έκανε πολλές και εντυπωσιακές εμφανίσεις στην Αθήνα. Η κυβέρνηση ισχυριζόταν τότε ότι η επιλογή των Ιταλών έγινε με στόχο η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να μην καταλήξει στους βασικούς ανταγωνιστές της, που τότε ήταν η γαλλική Lafarge και ισχυρές βιομηχανίες από τη Βόρεια Αμερική. Λίγα χρόνια αργότερα, ο ιταλικός όμιλος κατέρρεε οικονομικά και έβαλε πωλητήριο στην ΑΓΕΤ, η οποία εξαγοράστηκε από την κοινοπραξία Blue Circle, η οποία λίγο αργότερα πουλήθηκε στη γαλλική Lafarge».Έτσι, την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία «ρούφηξε» ο βασικός ανταγωνιστής της και σήμερα αποτελεί μία μικρή θυγατρική του γαλλικού ομίλου, με συρρικνωμένη την παραγωγή και λειτουργώντας περισσότερο ως εμπορικό υποκατάστημα... Μάλιστα, ο όμιλος μετονομάζεται σταδιακά και παίρνει το όνομα της "μητρικής", για να σβήσουν οριστικά οι μνήμες από την άλλοτε κραταιά τσιμεντοβιομηχανία.
Ο έλεγχος που ασκούσε η μαφία στην Καλτσεστρούτσι ήρθε στο φως τα τελευταία χρόνια με σειρά δικαστικών ερευνών.Ο Στέφανος Μάνος ως αρμόδιος υπουργός πούλησε τότε την ΑΓΕΤ, γνωρίζοντας, ότι είναι κερδοφόρα με το επιχείρημα ότι αν παρέμενε στο δημόσιο θα έπαυε να έχει κερδοφορία! Το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου έδινε μάχες κατά της ιδιωτικοποίησης αναφέροντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση είχε δώσει 1 δισ δραχμές στην Morgan Stanley για να τρέξει ένα «στημένο» διαγωνισμό.

Ο τσιμεντάνθρωπος
Ο 75χρονος κ. Λορέντσο Παντσαβόλτα, ο «τσιμεντάνθρωπος» που είχε αναστατώσει την ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή ως πρωταγωνιστής στην εξαγορά της ΑΓΕΤ Ηρακλής από την ιταλική «Καλτσεστρούτσι», αποτέλεσε λίγα χρόνια μετά μια τραγική, μοναχική φιγούρα περιδιαβάζοντας ένα προς ένα τα ανακριτικά γραφεία της ιταλικής χερσονήσου, από την Μπολόνια ως το Παλέρμο και από τη Βενετία ως τη Γένοβα. Το πρώην αφεντικό της Καλτσεστρούτσι (και της ΑΓΕΤ) φαίνεται είχε υποκύψει οριστικά στη μοίρα του, σηκώνοντας τον βαρύ σταυρό του «μαρτυρίου» του. Έτσι και αλλιώς, «παλιά του τέχνη κόσκινο». Ο ίδιος και η εταιρεία του είχαν κατηγορηθεί από τις ανακριτικές αρχές του Παλέρμου ότι μοίραζαν μίζες σε πολιτικούς για να παίρνουν το φιλέτο των δημοσίων έργων στη Σικελία.Από την πληθώρα των πρώην προστατών του, αρκετοί εκ των οποίων έπαιξαν ρόλο στην υπόθεση της ΑΓΕΤ, δεν έχει απομείνει κανείς. Ο Ραούλ Γκαρντίνι, για παράδειγμα, ο δαιμόνιος γαμπρός των Φερούτσι, που συνέλαβε το «σχέδιο για την Ελλάδα», προτίμησε να θέσει τέλος στη ζωή του παρά να καταλήξει στις φυλακές. Ο Αρτούρο Φερούτσι, ο μεγαλύτερος γιος του ιδρυτή του οίκου της Ραβέννας, δεν έχει πια κανένα μετοχικό ενδιαφέρον στο πάλαι ποτέ κραταιό βιομηχανικό - επιχειρηματικό όμιλο που πέρασε στον έλεγχο των μεγάλων ιταλικών τραπεζών, οι οποίες είναι οι σημερινοί ιδιοκτήτες και της ΑΓΕΤ.Ο Μπετίνο Κράξι, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της «πεντακομματικής» κυβέρνησης που στήριξε τα φιλόδοξα, εντός και εκτός Ιταλίας, σχέδια του Ραούλ Γκαρντίνι για να αποφύγει τη φυλακή αυτοεξορίστηκε μέχρι το θάνατο του στη βόρεια Αφρική, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί του εξαφανίστηκαν ταχύτατα από την πολιτική σκηνή. Δίπλα στον γηραιό Λορέντσο δεν βρίσκονται πια ούτε οι έλληνες πρώην συνεργάτες του, επιχειρηματίες και... υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος.
Υ.Γ. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία και που- κατά τη γνώμη μου- δηλητηρίασε, έκτοτε την πολιτική ζωή, είναι μετά το Ειδικό Δικαστήριο και την παραπομπή Παπανδρέου, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Ο πολιτικός λόγος έγινε έξαλλος και όλοι οι επόμενοι μηνύουν τους προηγούμενους ενώ, ταυτόχρονα, η κάθε αντιπολίτευση υπονομεύει οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία.