Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Υψηλές επιδόσεις για τις παραλίες της Ηπείρου

Φωτογραφία-Γιώργος Μαλαμίδης
Εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις των ελληνικών παραλιών στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το 97,7% των παράκτιων υδάτων κολύμβησης -από τα 1.542 δείγματα του νερού από ελληνικές παραλίες τα οποία εξετάστηκαν το 2016- πληρούσε τουλάχιστον τα ελάχιστα στάνταρ για την....
ποιότητα του νερού.Στο 97% των δειγμάτων, μάλιστα, η ποιότητα του νερού χαρακτηρίστηκε εξαιρετική, στο 0,6% καλή και στο 0,1% ικανοποιητική. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 2,3%, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να κριθεί η ποιότητα του νερού.Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης. 38 παραλίες είναι οι παλαίες της  Ηπείρου με καθαρά ύδατα:
 ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Αλυκή- Κόπραινα, η Κορωνησία και η Ράμμα Σαλαώρας.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Δρέπανο- Μακρυγιάλι, το Κεραμίδι, η Σαγιάδα, οι τρεις παραλίες της Πλαταριάς, ο Γαλλικός Μώλος, η Ζάβια, η Μπέλλα Βράκα, η Μέγα Άμμος, η Αγία Παρασκευή, ο Αρίλλας και το Καραβοστάσι.

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Αλωνάκι, η Αμμουδιά, η Λούτσα, ο Μύλος- Φλέβα, η Λυγιά, το Λιθάρι Δέσπως, ο Μύτικας, η παραλία Καναλίου, η Καστροσυκιά, το Καλαμίτσι, το Αλωνάκι, ο Παντοκράτορας και οι δύο παραλίες της Κυανής Ακτής. Στην ευρωπαική λίστα, επίσης, οι δύο παραλίες της Πάργας, το Σαρακίνικο, το Κρυονέρι, ο Βάλτος και ο Λίχνος.