Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ-ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ:Ο Δήμος να βάλει τάξη σ’ όλα τα Κληροδοτήματα των Ιωαννίνων!

Η πιστή τήρηση της βούλησης όσων κληροδοτούν τις περιουσίες τους στο κοινωνικό σύνολο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, καθώς το Σύνταγμα ορίζει πως η διοίκηση και διαχείριση των Κληροδοτημάτων γίνεται σύμφωνα με την επιθυμία των διαθετών.Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα στα Γιάννενα με τα Παλαιά Κληροδοτήματα και τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, όπως ...

υπενθυμίζουν με χθεσινή κοινή τους ανακοίνωση οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Εργολάβος και Χάρης Λεοντάρης, την οποία εξέδωσαν με αφορμή την πρόσφατη αποβολή από τον Δήμο Ιωαννιτών ιδιώτη καταπατητή από κτίριο του Κληροδοτήματος Κ. Ιωαννίδη στην Αθήνα.Οι κ.κ. Εργολάβος και Λεοντάρης καλούν τον Δήμο να αποκαταστήσει την τάξη και στα Κληροδοτήματα της πόλης εκπληρώνοντας τη βούληση των Ευεργετών μας όπως ο Νικόλαος Ζωσιμάς και ο Γεώργιος Σταύρου.

Εξαίρεση τα Γιάννενα
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι για την προσπάθεια που ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα ζητήματα που αφορούν τα Κληροδοτήματα, αποβάλλοντας καταρχήν καταπατητή από κτίριο στην περιοχή της Κυψέλης στην Αθήνα, το οποίο ανήκει στο Κληροδότημα Κ. Ιωαννίδη. Ιδιαίτερη δε μνεία κάνουν στην πρόθεση του Δήμου να «προχωρήσει στην αξιοποίηση του καθενός από αυτά, σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη», υπενθυμίζοντας με αυτή την αφορμή ότι κάτι τέτοιο επιβάλλεται και από το ελληνικό Σύνταγμα, όμως στην πόλη των Ιωαννίνων δεν ισχύει όσον αφορά στα Παλαιά Κληροδοτήματα και τις Σχολικές Περιουσίες που προέρχονται από τους Ευεργέτες μας.

«Κατασπαταλήθηκαν…»!
«Τα Ιδρύματα αυτά, με τεράστιες περιουσίες, καρπό μόχθων και θυσιών μιας ολόκληρης ζωής των Ευεργετών μας, οι οποίες κατασπαταλήθηκαν, επί δεκαετίες, σε σκοπούς αλλότριους από αυτούς που ορίζουν, με τις διαθήκες τους, οι Ευεργέτες, εντελώς ανεξέλεγκτα, ώστε σήμερα να μη μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν, με τεράστια ευθύνη της Πολιτείας και του Δήμου Ιωαννιτών, κατακρατούνται, από το 1926 (δηλαδή επί 91 ολόκληρα χρόνια) από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, αντισυνταγματικά και παράνομα», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Εργολάβος και Λεοντάρης.Σπεύδουν δε να σημειώσουν πως θα περίμεναν από τη σημερινή Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων να ενημερώσει τους Γιαννιώτες πολίτες σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί ή σκοπεύει να προβεί, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η βούληση των Ευεργετών μας, όπως είναι ο Νικόλαος Ζωσιμάς, και ο Γεώργιος Σταύρου, και ποιες ευθύνες ζητήθηκαν, ή πρόκειται να ζητηθούν, για το γεγονός ότι η αξιοποίηση των Κληροδοτημάτων τους δεν έγινε επί 91 ολόκληρα χρόνια, σύμφωνα με τη βούληση των διαθετών.

Ώρα για πρωτοβουλίες
Αυτή είναι η τρίτη φορά που οι δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και ενεργοί πολίτες επανέρχονται σ’ αυτό το σοβαρό θέμα, και καλούν όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου Ιωαννιτών, να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες που έχουν υποδείξει με τις δυο προηγούμενες ανακοινώσεις τους, ώστε «να δείξουν στο Γιαννιώτικο Λαό ότι πράγματι ενδιαφέρονται, χωρίς διακρίσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια να επιλύσουν χρονίζοντα ζητήματα που αφορούν τα Κληροδοτήματα. Όπως σημειώνουν, «αν ο Δήμος Ιωαννιτών δεν προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων, ανακοινώσεις, όπως αυτή για το Κληροδότημα Ιωαννίδη, περισσότερο προκαλούν παρά ικανοποιούν τους πολίτες». Καταλήγουν μάλιστα τονίζοντας πως αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους όχι μόνο οι δημοτικοί μας άρχοντες, αλλά και οι βουλευτές του Νομού μας!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ