Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Ξεκινούν οι εορτασμοί για τα «Ελευθέρια»

Tην 104η επέτειο της απελευθέρωσής της απ’ τους Τούρκους θα γιορτάσει σε λίγες ημέρες η πρωτεύουσα της Ηπείρου, με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών να ξεκινάει ουσιαστικά αύριο απ’ το ιστορικό χωριό των Τσεριτσάνων. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν ανήμερα της 21ης Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Τρίτη. Στις επετειακές εκδηλώσεις θα παραβρεθούν, σύμφωνα με ...
πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Τσερίτσανα και Μαυσωλείο
Οι ηρωικές γυναίκες των Τσεριτσάνων που έβαλαν την δική τους σφραγίδα στον αγώνα για την ελευθερία, θα τιμηθούν αύριο, Σάββατο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει Δοξολογία στον Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων (12.00), ομιλία από την κ. Μαρούλα Παπαευσταθίου - Τσάγκα, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων, Διδάκτορα Ιστορίας (12.20) και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων (12.30). Παράλληλα, αύριο, Σάββατο και ώρα 11.00, στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, που βρίσκεται στο χώρο του νεκροταφείου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών στους αγώνες του Έθνους μας.

Μπιζάνι - Μανωλιάσα
Μεθαύριο, Κυριακή, ώρα 10.30 θα γίνει επίσκεψη και τοπογραφική – ιστορική ενημέρωση στα οχυρά Μπιζανίου, Στις 11.00 θα δοθεί η εκκίνηση του 20ου Μπιζάνιου Δρόμου, ενώ στις 11.15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον τύμβο των Μπιζανομάχων. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του 1912 – 13 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου. Στις 12.45 θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων η απονομή των επάθλων στους νικητές του Μπιζάνιου Δρόμου. Στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί στη θέση «Εικονίσματα» της Μανωλιάσας εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού, των εθελοντικών σωμάτων και των πεσόντων Μανιατών.

Εμίν Αγά, Δουρούτη, Αβγό
Τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, ώρα 09.30 οι επετειακές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του Πολέμου του 1912 – 13, στο Χάνι Εμίν Αγά. Στις 11.00 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στα Γιάννενα. Στις 12.15 θα γίνει η τελετή μνήμης για τα έξη παλληκάρια που έπεσαν στον λόφο της Δουρούτης. Ομιλητής θα είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης. Στις 13.00 θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον Λόφο Αβγού, όπου ο τύμβος των 333 Μπιζανομάχων. Στις 18.00 θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αι. Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο», στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου.

Η εκδήλωση του Δήμου
Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο, η οποία περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, ομιλία ιστορικού περιεχομένου από τον συγγραφέα Μιχάλη Σπέγγο και συναυλία με την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και την Καμεράτα του Πανεπιστημίου. Στις 20.15, τέλος, θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Χριστόδουλου Γκαλτέμη με τίτλο «Γιάννενα» στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ανήμερα την 21η…
Ανήμερα της Επετείου, την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, ώρα 10.30 θα τελεστεί δοξολογία στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, στις 11.00 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και θα ακολουθήσει δεξίωση στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στις 12.00 θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, ενώ στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί επίδειξη από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ’ Σώματος Στρατού στην Κεντρική Πλατεία.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Μωυσή με τίτλο «Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. Θα μιλήσουν οι Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Μαρία Ζουμπούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια των Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Γρηγόρης Μανόπουλος, Αρχαιολόγος και ο ίδιος ο συγγραφέας. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη μεσόφωνο Ιωάννα Φόρτη, την πιανίστρια Γεωργία Αναστάση, τον κλαρινετίστα Ελευθέριο Καραγιάννη και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Μήλια.

Στη Θεσσαλονίκη
Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει και η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10.15 θα τελεστεί Δοξολογία στο Ναό Παναγούδας (περιοχή Καμάρα). Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο κ. Ιωάννης Κογκούλης, Ομότ. Καθηγητής Α.Π.Θ. – Πρόεδρος Συμβουλίου Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας Γυναίκας της Πίνδου του 1940 στην οδό Παύλου Μελά και Δημ. Γούναρη.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ