Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Επαγγελματικό Λύκειο ( ΕΠΑ.Λ.) - Μια Σωστή Επιλογή

Ενημέρωση μαθητών Γυμνασίων,Φοίτηση - Εγγραφή

Οι μαθητές/-τριες:
Στην Α' ΤΑΞΗ διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους.
Στη Β' ΤΑΞΗ επιλέγουν έναν από τους 8 τομείς σπουδών οι οποίοι λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και διδάσκονται 12 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 23 ώρες θεωρητικά κα...
εργαστηριακά μαθήματα.
Στη Γ' ΤΑΞΗ επιλέγουν μία από τις ειδικότητες του τομέα σπουδών τον οποίο επέλεξαν στη Β' τάξη και διδάσκονται 12 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 23 ώρες θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα.

Στους απόφοιτους ΕΠΑ.Λ. χορηγείται:
Απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου.
Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας, επιπέδου 4 (αντίστοιχο των ευρωπαϊκών).
Παράλληλα με τα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ λειτουργούν και τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. στα οποία η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια.
Στη Β' Τάξη των Ε.ΠΑ.Λ. μπορούν να εγγράφονται:
απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας, αφού παρακολουθήσουν στη Β' τάξη μόνο τα μαθήματα του τομέα, στη Γ' τάξη τα μαθήματα της ειδικότητας, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. .
απόφοιτοι ΤΕΕ με δυνατότητα απόκτησης και απολυτηρίου παρακολουθώντας όλο το πρόγραμμα.
επίσης προαχθέντες μαθητές της Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου.

Δυνατότητες μετά την αποφοίτηση
Απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας.
Με το νέο θεσμό του «Προαιρετικού Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας», δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου, (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5. (αντίστοιχο των ευρωπαϊκών)
Συνέχιση Σπουδών στα ΙΕΚ με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια χωρίς επιπλέον εξετάσεις. Η εισαγωγή θα γίνει με τα μόρια που συγκέντρωσε ο υποψήφιος στις εξετάσεις για τα ΑΤΕΙ, σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% .
Εισαγωγή στα ΑΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Α.Σ.Τ.Ε. σε μεγάλο αριθμό σχολών αντίστοιχων του τομέα και της ειδικότητας που έχουν επιλέξει, μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα. Τα μαθήματα είναι Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και 2 μαθήματα της ειδικότητας. Το ποσοστό των θέσεων των εισακτέων από τα ΕΠΑ.Λ. στα ΑΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ είναι αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων σε ΕΠΑ.Λ. και ΓΕ.Λ..
Εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Υ.Δ, Σ.Τ.Υ.Α) – Στρατού (Σ.Μ.Υ.) – Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.), στις Ανώτερες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων και Μηχανικών και στις Σχολές Αστυφυλάκων.
Δυνατότητες επανεγγραφής:
στη Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και δεύτερου πτυχίου άλλης ειδικότητας του ίδιου Τομέα παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας ( 23 ώρες την εβδομάδα ) - δηλαδή με φοίτηση ενός σχολικού έτους στα Ημερήσια και δύο στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.
στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. διαφορετικού Τομέα απ’ αυτόν που έχει αποφοιτήσει, για απόκτηση Πτυχίου ειδικότητας, παρακολουθώντας μόνο μαθήματα τομέα – ειδικότητας στη Β΄ και Γ΄ τάξη αντίστοιχα ( 23 ώρες την εβδομάδα ), δηλαδή με φοίτηση δύο σχολικών ετών στα Ημερήσια και τριών στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.
Οι εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ. γίνονται από 20 - 30 Ιουνίου και από 1-12 Σεπτεμβρίου
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σύνδεσμο
http://1sek-ioann.ioa.sch.gr/epal/odigos_epal_ioanninon.pdf
ή οποιοδήποτε ΕΠΑ.Λ.