Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Συνάντηση της Τοπικής Οργάνωσης το Ποτάμι , με το Δήμαρχο για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου

Το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών συζήτησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, με τον περιφερειακό συντονιστή Ηπείρου για το Ποτάμι Μπούγια Πέτρο και το τοπικό γραμματέα Τριαντάφυλλο Μιχαηλίδη. Το εν λόγω σχέδιο (ΒΑΑ) που εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους φορείς και το Ποτάμι συζήτησε και διερεύνησε τις παραμέτρους για το πώς μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη του μέλλοντος. Η χρηματοδότηση από το...
ΠΕΠ Ηπείρου αφορά καθαρούς πόρους περίπου 30εκ.€ και αν συνυπολογιστούν και οι εκπτώσες των έργων, ο προϋπολογισμος μπορεί να κυμανθεί στα 50 εκ.€. Ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο στην περίοδο κρίσης που διανύουμε. Ο δήμαρχος τόνισε πως το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων και έργων με περιβαλλοντική, ενεργειακή και κοινωνική προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με άξονα να καταστήσει την πόλη πιο ελκυστική επενδύοντας σε αναπλάσεις και έργα, στα δύο πιο σημαντικά τοπόσημα: τη Λίμνη και το Κάστρο, αλλά και σε μεγάλα έργα υποδομών όπως ο οδικός δακτύλιος της πόλης και η κατασκευή της οδού Σταύρου Νιάρχου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, που συνδέει την πόλη με το πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο. Το Ποτάμι έχει επανηλλημένως έχει δηλώσει πως είναι αρωγός στην αναβάθμιση, αυτονόμιση και αυτοτέλεια των Δήμων και υποστηρίζει ότι:
-Κάθε Δήμος πρέπει να έχει Σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής του.
-Κάθε Δήμος πρέπει να έχει πρόγραμμα για μικρά και μεγάλα έργα στην περιοχή του.
-Κάθε Δήμος πρέπει να έχει σκοπό να κρατήσει τον πληθυσμό του στην περιοχή του, αλλά και να επαναπατρίσει αυτούς που έφυγαν αργά ή γρήγορα.
-Αυτοί που έφυγαν μπορούν να επαναπατριστούν και να φέρουν μαζί τους καινοτομίες και νέες εφαρμογές σε μεθόδους παραγωγής για προϊόντα και υπηρεσίες.
-Κάθε Δήμος πρέπει να επιδιώκει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
-Κομβικός στόχος παραμένει η ενεργειακή αυτοδυναμία των δημοτικών κτιρίων κάθε είδους.
-Κάθε Δήμος πρέπει να εφαρμόζει πολιτική για το κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής του με την επέκταση των χώρων πρασίνου, με νέες πολιτιστικές και αθλητικές, σχολικές υποδομές και με την κοινωνική ένταξη των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να θωρακιστεί η αυτοδιοίκηση στους Δήμους με αξιοπρέπεια και με σεβασμό για τους αιρετούς της πόλης που έχουν και διαθέτουν ανοιχτούς ορίζοντες. Αυτούς που έχουν σχέδιο και πρόγραμμα ανάπτυξης για την περιοχή τους, που μπορούν να διαχειριστούν την σκληρή καθημερινότητα και έχουν μέριμνα για τους αδύναμους πολίτες τους. Στο πλαίσιο αυτό η Τ.Ο Ποτάμι Ιωάννίνων θα συμβάλλει στην κατεύθυνση της άρσης γραφειοκρατικων και άλλων εμποδίων που δημιουργούνται από την κεντρική πολτική σκηνή, με παρεμβάσεις ακόμη και με επίκαιρες επερωτήσεις στη Βουλή όποτε το απαιτούν οι συγκυρίες αλλά και θα ασκεί επικοδομητική κριτική επισημένοντας τα κακώς κείμενα και της παραλήψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν αρκεί να θέτουμε απλά στόχους και τον πήχη ψηλα, αλλά να καταρτίζουμε και να τηρούμε ρεαλιστικά σχέδια. Αλλωστε « Ενας στόχος χωρίς σχέδιο, είναι απλά μια ευχή» (Antoin de Saint-Exupery, Γάλλος συγγραφεας)