Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Με το GNSS θ’ αναβαθμιστεί το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Το δορυφορικό σύστημα GNSS, είναι ένα «εργαλείο» - νεώτερο του ILS – που προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια για την προσέγγιση – προσγείωση των αεροσκαφών», είπε στην τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» αρμόδιος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι «το σύστημα αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη χρήση των υπαρχόντων αερολιμένων, που σήμερα δεν...
χρησιμοποιούνται με κακές καιρικές συνθήκες ή με χαμηλή ορατότητα». Το συγκεκριμένο σύστημα – συμπλήρωσε – χρησιμοποιείται ευρύτατα, με θετικά αποτελέσματα, σε ευρωπαϊκές χώρες.

Θα βοηθήσει...
Ο ίδιος εκτιμά ότι, έχοντας υπ’ όψη παρόμοιες εδαφολογικές περιπτώσεις, η εφαρμογή του δορυφορικού συστήματος GNSS στο Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων θα έχει θετικά αποτελέσματα.Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας είναι ο φορέας που καθορίζει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να πετά ένα αεροσκάφος μέσα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εναερίου χώρου και επιτρέπει στον χειριστή του να επιλέξει τον ειδικό εξοπλισμό για να επιτύχει τις δεξιότητες αυτές.

Σε άλλα αεροδρόμια
Όπως έγινε γνωστό, η εφαρμογή του δορυφορικού συστήματος GNSS στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας έχει θετικά αποτελέσματα.Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα αυτό σύντομα θα εφαρμοστεί και στο αεροδρόμιο Σαντορίνης.Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γεώργιος Δέδες, είχε δηλώσει –και δεσμευτεί- προ μηνός, ότι μέχρι τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου – στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα τοποθετηθεί το δορυφορικό σύστημα GNSS.Τα ανωτέρω ανακοίνωσε ο Γεώργιος Δέδες, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία με τη συμμετοχή των βουλευτών Ιωαννίνων, του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και του Αντιδημάρχου Ν. Γκόλα.