Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

ΑΡΤΑ:Χέλι και πέστροφα από… σπίτι

Στο χωριό Αγία Παρασκευή ξεναγηθήκαμε στις «Υδατοκαλλιέργειες Άρτας»
Στο χωριό Αγία Παρασκευή ξεναγηθήκαμε στις «Υδατοκαλλιέργειες Άρτας», που από το 1988 τα αδέλφια Μπάμπης και Παναγιώτης Τρομπούκης μαζί με τη σύζυγο του Μπάμπη, Λαμπρινή Καρόλου, εκτρέφουν χέλια και πέστροφες. Ο νομός κρατάει τα ηνία στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, καθώς στην Άρτα λειτουργούν οι δύο μεγαλύτερες μονάδες της χώρας. Εκεί μάθαμε για τη ζωή και την ιδιαίτερη φροντίδα που χρειάζονται τα συγκεκριμένα είδη από τη γέννησή τους μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό εμπορεύσιμο μέγεθος. Παντού υπάρχουν δεξαμενές και ειδικές λεκάνες, άλλες με χαμηλό φωτισμό και ...
θερμαινόμενες, άλλες υπαίθριες και άλλες στεγασμένες, καθώς «είναι ζωντανοί οργανισμοί, κρυώνουν και ζεσταίνονται σαν ένα παιδί».Σύμφωνα με τον Μ. Τρομπούκη: «Καλλιεργούμε χέλι ανγκουίλα-ανγκουίλα (ευρωπαϊκό χέλι), το οποίο εξάγουμε εξ ολοκλήρου σε Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία. Στη συνέχεια, μπήκαμε και στην καλλιέργεια της πέστροφας (που λέγεται και αγριοπέστροφα), η παραγωγή της οποίας κατά 50% εξάγεται σε Ρουμανία και Βουλγαρία και το υπόλοιπο 50% διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα». Η ετήσια παραγωγή μας στο χέλι φτάνει τους 100 τόνους, ενώ στην πέστροφα τους 150».Η καλλιέργεια, όπως μας εξηγούν τα δύο αδέλφια, γίνεται από ανοιχτό και κλειστό κύκλωμα. Η πέστροφα, ωστόσο, καλλιεργείται εξ ολοκλήρου σε ανοιχτό κύκλωμα (υπαίθρια). «Έχουμε νερό από γεωτρήσεις (πόσιμο), αφού η επιχείρηση έχει δημιουργηθεί σε λεκάνες τσιμέντου στη στεριά και όχι στη θάλασσα. Το χέλι που καλλιεργείται σε πόσιμο νερό δεν έχει καμία διαφορά. Ίσως το δικό μας είναι καλύτερο, γιατί τρώει πιστοποιημένες τροφές, καθώς είναι ελεγχόμενα τα νερά και η τροφή», τονίζει ο Μπάμπης. Ταυτόχρονα, μας έκανε γνωστό ότι στοχεύουν στην επέκταση της εταιρείας με τη βοήθεια προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους συσκευαστήριο. «Είναι μία υγιής επιχείρηση, αν και τις δυσκολίες μας τις έχουμε και εμείς. Για παράδειγμα, φέτος με τα capital controls, είχαμε μεγάλες δυσκολίες», συμπληρώνει ο Παναγιώτης.Από την πλευρά της, η Λαμπρινή Καρόλου, υπεύθυνη στο λογιστήριο της επιχείρησης, πρόσθεσε: «Το αν βγάζει ή δεν βγάζει η επιχείρηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φύση και τις καιρικές συνθήκες. Το χέλι έχει πολλές ιδιαιτερότητες, θέλει αρκετή υπομονή και χρήματα στην αρχή, αλλά στην πορεία σε αποζημιώνει». Τέλος, οι Αρτινοί ιχθυοκαλλιεργητές μας έκαναν γνωστό ότι οι ποικιλίες χελιού που εκτρέφουν είναι όλες εισαγόμενες από την Ιταλία, «γι’ αυτό και αυξάνεται το κόστος παραγωγής. Στην πρώτη φάση της παραγωγικής διαδικασίας, τα χέλια μπαίνουν σε στεγασμένο χώρο με σταθερή θερμοκρασία και χαμηλό φωτισμό και σε ειδικές δεξαμενές, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες έως ότου φτάσουν τα 10 γραμμάρια».

ypaithros.gr