Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Πλούσια η δράση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας τη χρονιά που πέρασε

Φωτογραφίες-Γιάννης Μάνθος
Το Παράρτημα Ιωαννίνων της Ε.Α.Ε., όπως κάθε χρόνο, εκτιμώντας τη συμβολή των Μ.Μ.Ε. στο κοινωνικό έργο που επιτελούν, θα κόψει και εφέτος την καθιερωμένη βασιλόπιτα μαζί τους.Η Ε.Α.Ε. είναι μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντικαρκινικών Εταιρειών (ECL), των Τμημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Π.Ο.Υ.(WHO) και...
διαφόρων Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια του Προγράμματος «Δημόσιας Υγείας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης είναι Mέλος των Ευρωπαϊκών Δικτύων για την καταπολέμηση του καπνίσματος (ENSP.)Ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της υγείας στην Ευρώπη. Είναι η δεύτερη αιτία θνησιμότητας και περισσότερο από δύο εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου εμφανίζονται κάθε χρόνο. Έτσι η Κεντρική Διοίκηση και όλα τα Παραρτήματα της Ε.Α.Ε. συντονίζουν τη στρατηγική τους και στηρίζουν τη μάχη κατά του καρκίνου, για να υπάρχει ταυτόσημη λειτουργία με προσαρμογές, όπου αυτές είναι απαραίτητες λόγω της ιδιαιτερότητας των τοπικών συνθηκών.

Στα Γιάννενα
Το Παράρτημα Ιωαννίνων κατά το έτος 2016 συνέχισε τις προσπάθειές του, οι οποίες έχουν ως στόχο: την υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη της ασθένειας και για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης καθώς και την ευαισθητοποίησή τους με μαθήματα και απλές κατανοητές ομιλίες.Συνεχίζει να λειτουργεί για 16η χρονιά, το Κέντρο Διδαχής Αυτοεξέτασης Μαστού, μοναδικό στην Ελλάδα, και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες για προληπτικό έλεγχο του μαστού. Η εξέταση και η διδαχή γίνεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά από εξειδικευμένους Γιατρούς τους κ.κ. Χαράλαμπο Χαρίση, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής Παν/μίου Ιωαννίνων, Χρυσέλη Μιχάλη, Γυναικολόγο, Νούσια Βασίλειο, Χειρούργο-Διευθυντή Ε.Σ.Υ. και με τη βοήθεια της μαίας Άννας Ιωακειμίδου, οι οποίοι εθελοντικά βρίσκονται κάθε Πέμπτη, ώρα 6 μ.μ., σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα γραφεία του Παρατήματος (Γ. Παπανδρέου 2). Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Πρόληψη και η Έγκαιρη Διάγνωση ισοδυναμεί με ίαση. Για τον προληπτικό έλεγχο οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο τηλ. επικοινωνίας: 26510 25555, ώρες 10 π.μ.-8 μ.μ., έχοντας μαζί τους και τυχόν ιατρικές εξετάσεις (μαστογραφία, υπέρηχο).
Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου», στις 4 Φεβρουαρίου του 2016, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Παραρτήματος κ. Ευάγγελος Γκόλας, ιατρός Ω.Ρ.Λ. και η Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Μπατιστάτου Άννα, μέλος του Δ.Σ., ενημέρωσαν το κοινό της πόλης μας με θέμα «Ο ιός του ανθρωπίνου θηλώματος (H.P.V.) και η σχέση του με τον καρκίνο του λάρυγγος».
Το Παράρτημά μας υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Ιωαννιτών για τη συμμετοχή του στην Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαïκής Βοήθειας για τους Άπορους» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Εκδηλώσεις
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των μελών και φίλων του Παραρτήματος, στις 30-3-2016, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου, με την ευγενική παραχώρησή του από το Διοικητικό του Συμβούλιο, όπου αφιλοκερδώς συμμετείχαν οι καλλιτέχνες, Αντιγόνη Κατσούρη στο πιάνο και Λάμπρος Τζόκας στο βιολί.
Στη Γενική Συνέλευση των Παραρτημάτων της Εταιρείας στην Αθήνα όπου παρουσιάστηκε το νέο καταστατικό της Εταιρείας παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Ολυμπία Πάμπανου. Ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από την Πρόεδρο στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Χαρίσης, στη μνήμη του αείμνηστου Χαράλαμπου Μπάτση στην πόλη μας καθώς και στη Σχολή Μαιευτικής Πτολεμαΐδας με θέμα: « η συμβολή του Παθολογοανατόμου στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού».Στους σκοπούς της Ε.Α.Ε. είναι η στήριξη της έρευνας καθώς και μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, ο 36ος κύκλος σεμιναρίων με θέμα: « CNS –Όγκοι Κεντρικού Νευρικού Συστήματος», από την Ομότιμη Καθηγήτρια του Παν/μίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο του Παραρτήματος, κ. Νίκη Ι. Αγνάντη, τον Ιούνιο του 2016.Το Παράρτημά Ιωαννίνων γιόρτασε φέτος τα 22 χρόνια από την ίδρυσή του με μια ιδιαίτερη βραδιά ποίησης και λυρικού τραγουδιού με τίτλο «Στην αγκαλιά των άστρων», με τον Καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητή και Εικαστικό Δημοσθένη Δαββέτα και την υψίφωνο της Λυρικής Σκηνής Αθηνών Βασιλική Καραγιάννη. Στη συνοδεία πιάνου η Δήμητρα Ηγουμενίδη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον νεοσύστατο Σύλλογο Βορειοδυτικής Ελλάδας «Είμαστε Μαζί», του οποίου Πρόεδρος είναι η κ. Αφροδίτη Κατσαράκη. Το Παράρτημά μας συνεχίζει να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη από τον διακεκριμένο ιατρό κ. Φώτη Μωρόγιαννη, στους καρκινοπαθείς και στο περιβάλλον τους όποτε ζητηθεί.Να σημειωθεί, τέλος, ότι τώρα είναι πιο εύκολο να αναζητήσετε και να λαμβάνετε υπεύθυνη ενημέρωση για τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, μέσω διαδικτύου, στην σελίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στο Facebook.