Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-«Καίνε» τους καταναλωτές οι υψηλές χρεώσεις ύδρευσης- αποχέτευσης!

Κατά πλειοψηφία και με επιμέρους ενστάσεις ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ). Ωστόσο απάντηση στο βασικό ερώτημα των πολιτών- καταναλωτών, πότε και πόσο θα μειωθούν οι λογαριασμοί ύδρευσης δεν δίνονται ούτε (και μπορεί) από τον Εσωτερικό Κανονισμό, ούτε όμως και από τη Δημοτική Αρχή, η οποία δια του δημάρχου Θωμά Μπέγκα απλώς εξέφρασε την ελπίδα μια κάποια πρώτη μείωση ίσως γίνει εντός του 2017.Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, την τοποθέτηση του Δημάρχου, αλλά και των...
άλλων παρατάξεων, η ΔΕΥΑΙ σήμερα έχει δυσβάστακτα χρέη, ακριβά τιμολόγια, αλλά και μια πολύ κακή εικόνα στην κοινωνία. Ο δήμαρχος και πρόεδρος του Δ.Σ. της επιχείρησης Θωμάς Μπέγκας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με το νέο Οργανισμό η ΔΕΥΑΙ θα εκσυγχρονιστεί και θα μειωθούν τα χρέη της. Να μη χαθεί ο κοινωφελής χαρακτήρας της και να κατατεθούν οι τεχνοοικονομικές μελέτες που να αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά της, ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, ενώ η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», αναρωτήθηκε ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη από το νέο Οργανόγραμμα.Οι δημότες – καταναλωτές, αντιμετωπίζουν και τα όσα ειπώθηκαν στο προχθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΙ και ειδικότερα για τα περί «νοικοκυρέματος» κλπ, με μεγάλη δυσπιστία, αν όχι και με αδιαφορία, καθώς εκείνο που τους «καίει» είναι οι ψηλές χρεώσεις που έγιναν στο παρελθόν απόρροια κακών πολιτικών επιλογών, όπως και η σημερινή Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται. Αυτό ωστόσο ελάχιστα απασχολεί σήμερα τους καταναλωτές που μετά την κατάρρευση μισθών, συντάξεων και εισοδημάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως άλλωστε «διαπιστώνει» και η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντιπροέδρου της κ. Χρυσοστόμου το 30% των παροχών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τι επισημαίνει ο Στ. Χρηστογούλας
Σειρά στρεβλώσεων στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΙ, επισημαίνει ο αναγνώστης της εφημερίδας  «Πρωινός Λόγος» Στέφανος Χρηστογούλας, ο οποίος αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία. Όπως σημειώνει τα πρώτα 14m3 χρεώνονται προς 0,5 ευρώ το m3, τα επόμενα 14 προς 0,67 ευρώ, ενώ κάθε υπέρβαση με 1,67 ευρώ/m3. Το εξοργιστικό όμως είναι ότι η ΔΕΥΑΙ, υπολογίζει για τη χρέωση της αποχέτευσης το σύνολο του νερού, χωρίς δηλαδή να λαμβάνει υπόψη της, ότι μια ποσότητα από αυτό ξοδεύτηκε είτε για πότισμα κήπου, γλάστρας ή και άλλων εργασιών. «Φυσικά- εξηγεί- χρεώνει τα πρώτα 28 κυβικά προς 0, 5 ευρώ το κυβικό και τα υπόλοιπα προς 0,560 ευρώ/m3 και με ΦΠΑ 24%. Τέλος προσθέτει ότι υπάρξει, δεν υπάρξει κατανάλωση χρεώνει την ύδρευση και την αποχέτευση με Πάγιο τέλος, προσαυξανόμενο με φόρο 24%! Και ο κ. Χρηστογούλας εκφράζει μια εύλογη απορία: «Πείτε μου, δεν είναι κλεψιά να θεωρείται ο όγκος κατανάλωσης ύδατος, ως όγκος αποχευτεμένος;». Απάντηση μπορεί να δοθεί, διόρθωση όμως προς το παρόν αποκλείεται…

Ο Δήμαρχος
Η συζήτηση άλλωστε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε τα πάντα, πλην των μειώσεων τιμών. Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, συγκεκριμένα αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, είπε ότι προέχει ο εξορθολογισμός και η μείωση των οφειλών. «Εάν δεν το πετύχουμε αυτό, τότε και η μείωση των τελών θα χαρακτηρίζεται από μία πολύ επιπόλαια ενέργεια την οποία θα έχει πάρει η παρούσα Δημοτική Αρχή. Επειδή δεν είμαστε επιπόλαιοι αλλά δουλεύουμε με σχέδιο, βάσει των υπολογισμών μας, πιστεύω ότι μπορώ σήμερα να εκτιμήσω – θα έλεγα και να δεσμευτώ απέναντι στους συμπολίτες – ότι το 2017 θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πρώτη μείωση στην τιμή του νερού, με προτεραιότητα στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών όπου οι κάτοικοι πληρώνουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά από τους παλιούς Καποδιστριακούς Δήμους που συνενώθηκαν».

Ο Νίκος Γκόντας
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας, αρχικά άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή, για το γεγονός ότι έφερε προς συζήτηση μόνο τις τροποποιήσεις του κανονισμού λειτουργίας της Επιχείρησης, που απλά- είπε- είναι ένα μέρος από την όλη λειτουργία. Χαρακτήρισε επιβαλλόμενες τις αλλαγές, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει από την ίδρυσή της, στηλίτευσε όμως την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει καθημερινά η εξυπηρέτηση των πολιτών, μετά την μετεγκατάστασή της σε νέα κτίρια, οι οποίες δεν προσφέρονται στις συναλλαγές. Τις παρατηρήσεις τους στο νέο Οργανισμό της ΔΕΥΑΙ κατέθεσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Βασίλης Κοσμάς, Γρηγόρης Γκίκας, Σπύρος Κωνσταντόπουλος και Νίκος Μακόπουλος, οι οποίοι τόνισαν ότι αυτή η τροποποίηση του κανονισμού σε πολλά σημεία της έρχεται σε αντίθεση με τον ιδρυτικό Νόμο 1069, κι έτσι όπως ζητά να τροποποιηθεί η Δημοτική Αρχή είναι ορατός ο κίνδυνος να μη εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

Η παράταξη Μπαρτζώκα
Κριτική εφ’ όλης της ύλης άσκησε η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», που έχει επικεφαλής της τον Άρη Μπαρτζώκα. Ο κ. Μπαρτζώκας, αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχουν για τη σημερινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η ΔΕΥΑΙ στους κατά καιρούς Προέδρους της και στον επί 30 χρόνια Γενικό Διευθυντή της, επισημαίνοντας και τις αστοχίες σε μελέτες έργων οι οποίες πολλές φορές επιβάρυναν το ταμείο της ΔΕΥΑΙ αφού πολλές δαπάνες δεν εγκρίνονταν (μη επιλέξιμες) από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΙ να καταφεύγει σε υπέρογκους δανεισμούς. Ο δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης κ. Κυριαζής στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για σκανδαλώδεις αναθέσεις έργων, καταθέτοντας αποδεικτικά στοιχεία για 250 περίπου αναθέσεις της τριετίας 2012-15, ύψους 850.000 ευρώ, οι οποίες είχαν γίνει σε 5 άτομα μόνο!

Οι οφειλές
Στοιχεία για τις οφειλές έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ευθύμιος Χρυσοστόμου. Σύμφωνα με αυτά: Το σύνολο των παροχών ύδρευσης ανέρχεται στις 79.511 και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών από ληξιπρόθεσμες οφειλές λογαριασμών ύδρευσης ανέρχεται στο ποσό των 11.4 εκατομμυρίων και αντιστοιχούν σε 23.833 παροχές ύδρευσης, ήτοι στο 29,97%.
Από αυτές:
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από παροχές που έχουν τεθεί σε διακοπή ή έχουν αφαιρεθεί τα υδρόμετρά τους, ανέρχονται στο ποσό των 1.176.667,94€ και αντιστοιχούν σε 757 παροχές.
• Το ποσό των 1.140.255,41€ προέρχεται από 77 παροχές.
• Ποσό 513.268,39€ προέρχεται από 45 παροχές ύδρευσης επιχειρήσεων.
• Στην ΒΙΠΕ υπάρχουν 131 παροχές αποχέτευσης. Από αυτές, οι 71 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των 271.513,83€
• Ποσό 906.239,46€ αφορούν σε 62 παροχές από Δημόσιες Υπηρεσίες, Στρατό, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, Δικαστικές Φυλακές κ.λ.π.
• Ποσό 3.130.065,10€ προέρχεται από οφειλές Δήμου και Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Τέλος από το Μάιο του 2016 μέχρι και τις 15/10/2016 έγιναν 3.079 που αφορά συνολικές οφειλές 2.686.324,44€, από τα οποία έχει πληρωθεί το 1.253.349,96€, ήτοι ποσοστό 46,66%.

Η ψηφοφορία
"ΝΑΙ" στον προτεινόμενο Κανονισμό ψήφισαν η παράταξη της πλειοψηφίας και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης (πλην του κ. Γκίκα) με τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν από τον επικεφαλής της κ. Γκόντα κατά την τοποθέτησή του. "ΛΕΥΚΟ" ψήφισαν οι παρατάξεις των κυρίων Νάτση και Μπαρτζώκα . "ΟΧΙ" ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και «ΔΡΑΣΥ».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ