Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Τα Γιάννενα να γίνουν πιο «φιλόξενα» ως πόλη για τα Άτομα με Αναπηρία!

Μεγάλη πόλη τα Γιάννενα, με υποδομές και διαρκή πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα, ωστόσο, υπάρχουν τομείς στους οποίους «πάσχουν», δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό.Ένας απ’ αυτούς είναι ο κοινωνικός τομέας και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την αποδοχή και ενσωμάτωση των εκατοντάδων Ατόμων με Αναπηρία που ζουν στην πόλη. Με εξαίρεση την πολύ σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν ορισμένοι κοινωφελείς φορείς και οργανισμοί, οι ΑμεΑ συμπολίτες μας όλων των ηλικιών ζουν γενικά σε συνθήκες κοινωνικής αλλά και πολιτιστικής «απομόνωσης», αποκλεισμένοι από χώρους, δράσεις και...
εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορούσαν να συμμετέχουν κι εκείνοι, υπό προϋποθέσεις.
Τα παραπάνω επισημαίνει η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ιωαννίνων Πόπη Στεφανίδη με αφορμή το τριήμερο Φεστιβάλ χαράς και ενότητας που συνδιοργανώνει από σήμερα στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς της πόλης, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποδοχής της διαφορετικότητας.

Κοινωνικό μήνυμα
Η ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, ο Σύλλογος «Κυψέλη», η «Μέριμνα» αλλά και οι Paguristas ενώνουν δυνάμεις με την ΧΕΝ και υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου υλοποιούν επί ένα τριήμερο δράσεις για ΑμεΑ, με στόχο να εξοικειωθεί η τοπική κοινωνία με τα διαφορετικά παιδιά της!Μιλώντας σχετικά στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος», χορηγό επικοινωνίας του Φεστιβάλ, η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ιωαννίνων τονίζει με έμφαση πως «στόχος μας είναι να κοινωνήσουμε αυτά τα παιδιά στους πολίτες των Ιωαννίνων, μικρούς και μεγάλους, δείχνοντάς τους ότι τα ΑμεΑ έχουν ίδια δικαιώματα με εμάς τους υπόλοιπους στον πολιτισμό και τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, άρα δικαιούνται και ισότιμη μεταχείριση. Θέλουμε επίσης να στείλουμε μήνυμα αποδοχής και σεβασμού και των γονέων αυτών των παιδιών».

Ζουν στο περιθώριο!
Εκατοντάδες Άτομα με Αναπηρίες κάθε ηλικίας ζουν σήμερα στα Γιάννενα. Με εξαίρεση όσα παρακολουθούν προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ, της «Κυψέλης» ή της «Μέριμνας», τα υπόλοιπα βιώνουν, στην πλειοψηφία τους, τον κοινωνικό αποκλεισμό και παραμένουν ουσιαστικά στο περιθώριο, αποκομμένα απ’ τη ζωή της πόλης.Όπως αναφέρει χωρίς περιστροφές η κ. Πόπη Στεφανίδη, «δεν υπάρχει από την κοινωνία μας αποδοχή και σεβασμός στο βαθμό που πρέπει για τα παιδιά ΑμεΑ και τις οικογένειές τους και δυστυχώς δε φτάνει η προσπάθεια που καταβάλλουν με τα μέσα που διαθέτουν οι τοπικοί κοινωφελείς φορείς και τα σωματεία. Αν δεν κάνουμε κάτι όλοι μαζί ως κοινωνία, αυτά τα παιδιά δε θα γίνουν ποτέ αποδεκτά»!

Ελλιπείς υποδομές
Τα Γιάννενα δεν είναι ως πόλη ευαισθητοποιημένα στο βαθμό που πρέπει αναφορικά με την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής στα Άτομα με Αναπηρίες, σύμφωνα με την κ. Στεφανίδη κι αυτό είναι κάτι που όλοι μας διαπιστώνουμε καθημερινά. Για παράδειγμα, πόσα δημόσια και δημοτικά κτίρια και αίθουσες εκδηλώσεων διαθέτουν πρόσβαση για πολίτες με κινητικά προβλήματα ή έχουν πρόβλεψη και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να ακούσει μια συναυλία ένα άτομο με προβλήματα όρασης;Mε άλλα λόγια, τα Γιάννενα μπορούν και πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν πιο «φιλόξενα» ως πόλη για εκείνους τους πολίτες της που η φύση τους «προίκισε» με κάποια αδυναμία, σωματική ή διανοητική. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά για να γίνει αυτό είναι να αλλάξει και η νοοτροπία όλων μας, καθώς και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ΑμεΑ!

Το Φεστιβάλ Χαράς
• Tο τριήμερο φεστιβάλ Χαράς και Ενότητας που διοργανώνει η Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων θα λάβει χώρα από σήμερα, Παρασκευή και έως μεθαύριο, Κυριακή και στο πλαίσιό του θα γιορταστεί η διαφορετικότητα με δράσεις στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία). Οι δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμά του είναι εκθέσεις φωτογραφίας, εργαστήρια εικαστικών – πηλού, μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής και καραόκε, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάριο για τη διαφορετικότητα για γονείς και εκπαιδευτικούς, ενημερωτική βιωματική ημερίδα. Η είσοδος του κοινού σ’ αυτές είναι ελεύθερη.Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πρόγραμμα 40 + 1 ταξίδια για παιδιά που αφορά στο άρθρο 23 της Διεθνούς Σύμβασης του 1989 των Δικαιωμάτων του Παιδιού και αναφέρεται στο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία.

Το πρόγραμμα
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των δράσεων που περιλαμβάνει το Φεστιβάλ έχει ως εξής:
• Σήμερα, Παρασκευή, ώρα 5.30 μ.μ. έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «φωτογραφίζουμε την ουτοπία μας» από τα παιδιά για τα παιδιά με την βοήθεια των ομάδων φωτογραφίας Φωτόραση και Φωτογραφιστές. Θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο Τρελός τάχει 400» από τα παιδιά του συλλόγου Α.με.Α «Η Κυψέλη» και εθελόντριες. Δημοτική μουσική εκδήλωση με τους Γιώργο Κατσούπη, τραγούδι και τους Σπύρο Κατσούπη (Μπούρμπο), Θοδωρή Χαλιάση και Γιώργο Ζούμπα. Συμμετέχει Χορευτικό του Χ.Ο.Ι.. Τέλος, παράλληλη δράση στην αίθουσα «Δημ. Χατζής», δωρεάν βιωματικό σεμινάριο για γονείς και παιδαγωγούς με θέμα «Προσεγγίζοντας τη διαφορετικότητα μέσα απ’ την Τέχνη» από το «Ανοιχτό Παράθυρο» (Βίκυ Βάββα).
• Αύριο, Σάββατο, ώρα 5.30 μ.μ. παρουσίαση μουσικοχορευτικής παράστασης από τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ. Αφήγηση και δραματοποίηση του παραμυθιού «Στον κόσμο του βυθού και του αφρού» από τις κυρίες Δώρα Τάτση και Χριστίνα Οβρένοβιτς με τα παιδιά της βιβλιοθήκης Μπάφρας της Χ.ε.ν Ιωαννίνων. Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, μαγειρικής - ζαχαροπλαστικής, εικαστικών – Πηλού (Κέραμος & Πλίνθοι, Δήμητρα Σταύρου), καραόκε…
• Μεθαύριο, Κυριακή, ώρα 11 π.μ. θεατρική παράσταση με τίτλο «εγώ και εσύ γινόμαστε εμείς» από μαθητές του 24ου Δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων με την υποστήριξη της ειδικής παιδαγωγού Λιάνας Δημητρίου. Ενημερωτική – Βιωματική ημερίδα με θέμα «...υπάρχει διαφορετικό;». Προλογίζει η υπεύθυνη της ομάδας ΧΕΝ Ιωαννίνων Πόπη Στεφανίδη. Ομιλητές: Λούλα Βέρμπη (Αντιπρόεδρος ΣΑμεΑ Κυψέλη), Δώρα Τάτση (Ψυχολόγος - Αφηγήτρια), Ανθή Λιάγκου (αθλήτρια στίβου ΣΑμεΑ Πύρρου Ιωαννίνων), Αμαλία Αφένδρα (Μητέρα). Μουσική και χορός για όλους.