Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-To KKE ζητά να ληφθούν μέτρα για τους πρόσφυγες και μετανάστες στους χώρους φιλοξενίας

Με ερώτηση τους,προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Άμυνας,οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν.Μωραίτης και Ν.Καραθανασόπουλος,ζητούν να
 ληφθούν μέτρα για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στους χώρους φιλοξενίας του Νομού Ιωαννίνων.Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρουν τα εξής:"Στα Γιάννενα υπάρχουν σήμερα περίπου 1300 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους περίπου 500 είναι παιδιά, όλοι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, αλλά και της...
συμφωνίας Ε.Ε- Τουρκίας, την οποία υπέγραψε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στα ακόλουθα κέντρα στο νομό Ιωαννίνων: Στον Κατσικά  Ιωαννίνων ( 800 άτομα), στα Δολιανά Πωγωνίου (150), στην Κόνιτσα (170) και στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου (120). Πρόσφατα και αιφνιδιαστικά μετακινήθηκαν από τον καταυλισμό στον Κατσικά, ένας αριθμός από Γιαζίντι πρόσφυγες σε ιδιωτικό κτίριο, σε περιοχή του δήμου Ζίτσας.Οι συνθήκες διαβίωσης οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα και απαιτούνται άμεσα μέτρα. Ειδικότερα στους στεγασμένους χώρους (Δολιανά, Κόνιτσα, Τσεπέλοβο) υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τις υποδομές, την έλλειψη προσωπικού και προϊόντων, προβλήματα υγιεινής, ελλείψεις σε ότι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, την απασχόληση των προσφύγων και ειδικά την εκπαίδευση των παιδιών. Το κτίριο στο δήμο Ζίτσας επίσης είναι ακατάλληλο.Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη στον καταυλισμό στον Κατσικά Ιωαννίνων. Οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε σκηνές που το χειμώνα με τις συνεχείς βροχές αλλά το καλοκαίρι με τη ζέστη και τα έντομα η διαβίωση γίνεται ανυπόφορη. Το πέτρωμα, που έχει επιστρωθεί σε όλο τον καταυλισμό για να συγκρατηθεί η βροχή, έχει γίνει η αιτία για τραυματισμούς παιδιών και ενηλίκων, ενώ δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί όλος ο καταυλισμός.Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά τους όρους υγιεινής: είναι ανεπαρκής ο αριθμός των τουαλετών και των ντουζ. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν ότι παίρνουν σειρά για μπάνιο κάθε 15 μέρες.
Επίσης καταγγέλλουν ότι η διατροφή είναι ανεπαρκής ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Συνολικά δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις συνήθειες τους.Η παντελής έλλειψη κρατικής παρουσίας και στήριξης γίνεται εξόφθαλμη σε όλα τα ζητήματα αλλά και επικίνδυνη σε ότι αφορά τα ζητήματα πρόληψης και προστασίας της υγείας των προσφύγων- μεταναστών και της Δημόσιας Υγείας. Έχουν καταγραφεί διάφορα περιστατικά υγείας όπως φυματίωση, ανακοπή που οδήγησε σε θάνατο 40χρονης, προβλήματα ψυχικής υγείας κ.ά. Οι τομείς της υγείας, καθώς και της απασχόλησης και εκπαίδευσης των παιδιών έχουν εξ’ ολοκλήρου παραδοθεί  στα χέρια ΜΚΟ. Η πολιτική παράδοσης στις ΜΚΟ της τύχης των προσφύγων - μεταναστών φαίνεται και από τις μηδαμινές προσλήψεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών, μέσω της κοινωφελούς εργασίας, που προχωράνε αυτή την περίοδο και για τον καταυλισμό στον Κατσικά και αφορούν μόνο 2 εκπαιδευτικούς και 2 νοσηλευτές.Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στον χώρο στον Κατσικά δεν επαρκούν για να είναι ο χώρος ασφαλής και ανθρώπινος. Ο καταυλισμός αυτός πρέπει να κλείσει άμεσα. Οι σχεδιασμοί των υπουργείων, της Τοπικής Διοίκησης και άλλων εμπλεκόμενων για μετεγκατάσταση των προσφύγων σε στεγασμένο χώρο (όπως π.χ. η πρώην Παιδόπουλη «Αγία Ελένη» στο δήμο Ζίτσας) δεν μπορούν να διαιωνίζονται με συζητήσεις, να γίνονται αντικείμενο επιχειρηματικής - πολιτικής εκμετάλλευσης.
Ταυτόχρονα το σπουδαιότερο πρόβλημα είναι ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα, η απαγόρευση μετάβασής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Ακόμη και ορισμένοι πρόσφυγες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους δεν μπορούν. Το πρόβλημα αυτό επιτείνεται από την, μέχρι στιγμής, ανυπαρξία στο χώρο της Υπηρεσίας Ασύλου. Η διαδικασία ασύλου συνεχώς μετατίθεται. Δεν υπάρχουν διερμηνείς, νομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί για να καλυφτούν γενικότερα οι ανάγκες των προσφύγων, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη των προσφύγων που ζουν στην Ήπειρο, ανά 200 άτομα, για προκαταγραφή των αιτημάτων τους, διαδικασία που θα αυξήσει την ταλαιπωρία και την καθυστέρηση.Η παραπάνω κατάσταση που αντικειμενικά εξαθλιώνει τους πρόσφυγες αποτελεί το έδαφος για μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και αναστάτωση και αξιοποιείται από διάφορες ρατσιστικές, ναζιστικές και ύποπτες ομάδες για να σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσά τους, καθώς και με τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, για να εκμεταλλεύονται τον πόνο των προσφύγων μέσα και έξω από τους καταυλισμούς.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν, ώστε:
Να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχθεί ιμπεριαλιστική επίθεση (π.χ. Αφγανούς).
Να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες. Να δρομολογηθεί άμεσα το κλείσιμο του καταυλισμού του Κατσικά και η μεταφορά των προσφύγων σε αξιοπρεπείς στεγασμένους χώρους. Ειδικά για οικογένειες με παιδιά αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.
Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών υγείας το κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ της περιοχής και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση, ώστε να λειτουργήσουν το Ιατρείο στον Κατσικά, καθ' όλο το 24ωρο, που θα καλύπτει τις βασικές ειδικότητες (παθολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος και -σε τακτά διαστήματα- οδοντίατρος και ορθοπεδικός) και με την κατάλληλη υποδομή, που να περιλαμβάνει και τη διάθεση ασθενοφόρου για τη μετακίνηση ασθενών. Να προχωρήσουν προγράμματα πρόληψης, εμβολιασμού κλπ
Να στελεχωθούν, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οι υπηρεσίες Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου και να υπάρξει η αναγκαία κρατική χρηματοδότησή της. Να γίνουν οι απαραίτητοι ψεκασμοί και απεντομώσεις.
Να εξασφαλιστεί επάρκεια τουαλετών και ντους που θα λειτουργούν, καθώς και διευκολύνσεις για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.
Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και τις ιδιαιτερότητες, ειδικά των παιδιών, καθώς και η εγκατάσταση, στις δομές φιλοξενίας, ψυγείων-container για τη διατήρηση των τροφίμων.
Να υπάρχει νομική αρωγή για τους αιτούντες άσυλο, επικουρική διεθνή προστασία, οικογενειακή επανένωση κλπ. και να διατεθούν οι απαραίτητοι διερμηνείς.
Να δημιουργηθούν άμεσα χώροι και προγράμματα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς και χώροι εκπαίδευσης και να διατεθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ".