Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Το σύνολο των παράλιων εκτάσεων της Ηπείρου στο δίκτυο «Natura»!

Την προωθούμενη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέκταση του δικτύου «Natura 2000» σε ολόκληρη τη χώρα (η πρόταση αφορά 100 περιοχές), σχολιάζει ο πρ. Υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, τονίζοντας ότι θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα.Ωστόσο, όπως αναφέρει απαιτείται τεκμηρίωση της αναγκαιότητας επέκτασης του δικτύου δεδομένης μάλιστα της εγκατάλειψης του υφιστάμενου από τη συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ, ανάλυση των νέων δεδομένων και ενημέρωση σε βάθος των...
πολιτών από το Υπ. Περιβάλλοντος, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Οι περιοχές στην Ήπειρο
Με τη νέα επέκταση, οι προτεινόμενες περιοχές στην Ήπειρο θα καλύπτουν πολύ μεγάλες εκτάσεις, κυρίως θαλάσσιες, και αφορούν:
- τον κάτω ρου του Αράχθου ποταμού (αφορά επέκταση υφιστάμενης περιοχής),
- την Καμπή Φιλιππιάδας (επέκταση υφιστάμενης περιοχής),
- την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νότιας Κέρκυρας, Παξών/Αντίπαξων μέχρι τον Άγιο Θωμά Πρέβεζας, έκτασης 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων,
- την επέκταση της θαλάσσιας περιοχής του Αμβρακικού κόλπου (300 τετρ. χλμ).
Οι δύο τελευταίες περιοχές αφορούν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και κητωδών ειδών. Βέβαια, όπως αναφέρει ο Στ. Καλογιάννης στην χθεσινή ανακοίνωσή του προκαλεί μεγάλη εντύπωση, αρχικά, το γεγονός ότι ενώ το Υπ. Περιβάλλοντος δεν έχει επιδείξει επί ενάμιση χρόνο κανένα ενδιαφέρον για τις προστατευταίες περιοχές του δικτύου «Natura 2000» (δεν έχει θεσμοθετήσει καμία νέα περιοχή, έχει εγκαταλείψει εντελώς τους Φορείς Διαχείρισης, κλπ), προωθεί την επέκτασή του! Επισημαίνεται επίσης ότι έχει προηγηθεί, το 2011, μία μεγάλη επέκταση του δικτύου «Natura» σε ολόκληρη τη χώρα, με το Ν. 3937/2011 περί διατηρήσεως της βιοποικιλότητας.

Προτάσεις και από τους Φορείς
Σε άλλο σημείο ο πρ. βουλευτής αναφέρει ότι προτάσεις επέκτασης των ορίων υφιστάμενων περιοχών έχουν κάνει και ορισμένοι Φορείς Διαχείρισης, όπως του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για επέκταση των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) σε Βάλια Κάλντα, Kεντρικό Ζαγόρι, κλπ. Αυτές οι επεκτάσεις περιοχών και η ένταξη άλλων, όπως η νέα περιοχή στην πεδιάδα του Λούρου ποταμού, διαφαίνεται ότι παραπέμπονται προς μελλοντική επανεξέταση, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την εφαρμογή προγραμμάτων παρακολούθησης.Συμπερασματικά, σχεδόν το σύνολο των παράλιων εκτάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, νότια της Ηγουμενίτσας μέχρι την Πρέβεζα, ολόκληρος ο Αμβρακικός κόλπος και ένα νέο τμήμα χερσαίων εκτάσεων, θα καλύπτονται από τις νέες περιοχές του δικτύου «Natura 2000».
«Πρέπει να αναλυθούν με νηφαλιότητα οι περιορισμοί που θα ισχύσουν για μία σειρά έργων και δράσεων που χωροθετούνται ή αναπτύσσονται σ’ αυτές τις νέες περιοχές, αλλά και τα οφέλη και οι δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν απ’ αυτές», καταλήγει η ανακοίνωση του Στ. Καλογιάννη.

Ερώτηση Βασ. Γιόγιακα
Στο μεταξύ, τη διαδικασία, το σκεπτικό και τις ακριβείς περιοχές της Θεσπρωτίας που προτείνεται να ενταχθούν στο Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 ζητά ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας. Με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται σε επιστολή του Δήμου Ηγουμενίτσας από την οποία προκύπτει ότι ο προσδιορισμός των νέων περιοχών Natura 2000 έγινε ερήμην των τοπικών αυτοδιοικητικών Αρχών, ενώ ενδέχεται να δυσχεράνει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στα Σύβοτα και την Πέρδικα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ