Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

ΝΙΚΗ ΑΓΝΑΝΤΗ-Ο σύγχρονος τρόπος ζωής κρύβει και… παγίδες για την υγεία μας!

Μπορεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής να προσφέρει σε όλους μας ανέσεις και δυνατότητες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, όμως αυτό έχει και το κόστος του!Η συνεχής έκθεση του σημερινού ανθρώπου στην ακτινοβολία συσκευών όπως ο υπολογιστής, το κινητό τηλέφωνο ή ακόμα και η τηλεόραση ευθύνεται, σε συνδυασμό και με άλλες συνήθειες, για την ανάπτυξη όγκων στο κεντρικό νευρικό του σύστημα και κυρίως στον εγκέφαλο!Αυτό τόνισε  η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκη Αγνάντη με αφορμή το 33ο κατά σειράν Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ογκολογίας που θα διεξαχθεί επί τριήμερο στα Γιάννενα με τη...
συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων του κλάδου τόσο από τη χώρα μας όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλύσουν μία σειρά από ενδιαφέροντα ιατρικά θέματα.

«Όλα επηρεάζουν…»
«Όλα μας επηρεάζουν όταν μιλάμε για παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Και οι υπολογιστές όταν ασχολούμαστε όλη μέρα μ’ αυτούς και η τηλεόραση όταν βλέπουμε για πάρα πολλές ώρες, γιατί παίρνουμε ακτινοβολία. Κι αυτά που τρώμε μας επηρεάζουν», σημείωσε η καταξιωμένη Πανεπιστημιακός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.Ανέφερε δε άλλη μία σημαντική παράμετρο που ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων ανάπτυξης όγκων στο νευρικό σύστημα. Καθώς έχει αυξηθεί, όπως είπε, ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου, όσο αυτός μεγαλώνει, «πέφτει» το ανοσοποιητικό του σύστημα, άρα είναι πιο εκτεθειμένος στους πάσης φύσεως κινδύνους και ασθένειες.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο
Όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την Παθολογία – Ογκολογία θα αναλυθούν στο επικείμενο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Ioannina University Courses in Pathology. CNS Pathology – Oncology: An update for the General Pathologist» που διοργανώνει η κ. Αγνάντη με ανάθεση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής.
Ανάμεσα στις εισηγήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αυτή της Dr. Καννά – Μιχαηλίδου (Δευτέρα, ώρα 4 μ.μ.) με θέμα την επίδραση της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα στα παιδιά.

Διακεκριμένοι επιστήμονες
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του σχεδόν τριήμερου σεμιναρίου, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας εξέφρασε τη χαρά της για τη διεξαγωγή του, σημειώνοντας ότι σ’ αυτό συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες της Παθολογικής Ανατομικής όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τον Βαλκανικό χώρο, ακόμα και από την Ιορδανία! Σημειωτέον, ότι το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα, καθώς όπως είπε η κ. Αγνάντη, «δε μπορεί ένας γιατρός σήμερα να μην ξέρει αγγλικά. Όπου κι αν ανατρέξει για βιβλιογραφία, κυρίως στο διαδίκτυο, όλα τα κείμενα είναι σ’ αυτή τη γλώσσα».

Το πρόγραμμα
Από σήεμρα Δευτέρα και έως την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο «Παλλάδιον», το Εκπαιδευτικό σεμινάριο Παθολογικής Ανατομικής και Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα σεμινάρια αυτής της σειράς, τα οποία ξεκίνησαν τον Μάιο του 1996, απευθύνονται σε νέους γιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους, κυρίως Παθολογοανατόμους. Την Δευτέρα το πρόγραμμά του θα ξεκινήσει στις 2 μ.μ. με τις εγγραφές. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι εργασίες του θα ξεκινήσουν απ’ το πρωί.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ