Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ-Ζητά την άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών από τον παγετό

«Δεν μένουμε ήσυχοι ότι θα καταγραφούν οι ζημιές και ότι θα μας δώσουν κάποιες αποζημιώσεις», τονίζει ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας και καλεί τους αμπελουργούς στη γενική συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη 8 Ιούνη στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Ζίτσας.Η συνέλευση γίνεται με αφορμή την καθυστέρηση της καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό σε αμπέλια στη Ζίτσα, στο Πρωτόπαππα και στο Νεοχώρι .Στην ανακοίνωση του αναφέρει:«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζει, όπως οι προηγούμενες, το ίδιο τροπάρι. Η καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών προχωρά με ρυθμούς χελώνας λόγο των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και των περικοπών στα...
δρομολόγια του ΕΛΓΑ, για τις δε αποζημιώσεις όταν και όσες δίνονται είναι μερικά τρίμματα που φτάνουν δεν φτάνουν για λίγους ασκούς.Δεν επιτρέπεται η παραγωγή μας να καταστρέφεται και εμείς να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν πρέπει να μείνουμε ακόμη μια φορά θεατές στο ίδιο έργο. Δεν θα αφήσουμε να εκμεταλλευτούν τις ζημιές στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες για να χτυπηθεί επιπλέον το εισόδημα μας.Δεν μένουμε ήσυχοι ότι θα καταγραφούν οι ζημιές και ότι θα μας δώσουν κάποιες αποζημιώσεις. Σήμα κινδύνου αποτελούν οι αναφορές της κυβέρνησης για τις όποιες αποζημιώσεις σε ΠΣΕΑ και άλλα τέτοιου είδους προγράμματα (DE minimis) που δίνονται μόνο εάν και εφόσον εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγάλη καθυστέρηση και με ελάχιστη αποζημίωση. Επιπλέον εμπόδια για την όποια αποζημίωση μπαίνουν επίσης γιατί η κατεστραμμένη παραγωγή πρέπει να είναι πάνω από 25% (από 20% που ήταν).Οι ζημιές έρχονται να προστεθούν στην συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και τα μέτρα της ΚΑΠ, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την φοροληστεία με την έμμεση φορολογία, χτυπώντας τους αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα. Αυτό που κερδίσαμε με τους αγώνες μας για το αφορολόγητο η κυβέρνηση το παίρνει πίσω με την αύξηση του ΦΠΑ, με την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών, με την διατήρηση και επιβολή νέων χαρατσιών που φορτώνονται στις πλάτες μας όπως ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ και για τα χωράφια κ.α.Ζούμε την ίδια σφοδρή επίθεση μαζί με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Ενωμένοι πρέπει να πολεμήσουμε τους κλέφτες του εισοδήματος μας. Το κράτος και την κυβέρνηση που μας επιβάλλουν φόρους και χαράτσια, τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και μας παίρνουν τζάμπα την δουλειά, τις τράπεζες που μας “ρουφούν” το αίμα. Αυτούς θα μπουκώσουν με ζεστό παραδάκι, σε αυτούς καταλήγουν όλες οι περίφημες δόσεις και τα δάνεια, για να κάνουν μπίζνες με τον μόχθο μας και για εμάς ούτε ευρώ, να βλέπουμε τον καιρό και να τρέμουμε αν θα αποζημιωθούμε.Ως εδώ! Τέρμα στην κοροϊδία και στην αναμονή! Οργανώνουμε την πάλη μας. Αντιδρούμε! Διεκδικούμε! Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών και την αποζημίωση στο 100% της παραγωγής.Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια να φορτωθεί στις πλάτες μας από τα οινοποιεία η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε κρασί και τσίπουρο. Δεν δεχόμαστε καμία μείωση των τιμών παραγωγού.Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών με αναδρομική ισχύ από το 2015 θα μεγαλώσει το ποσοστό των ανασφάλιστων αγροτών και των οικογενειών μας που είναι ήδη στο 50% με ότι συνέπειες έχει αυτό για την υγεία μας. Απαιτούμε την σφράγιση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας.
Διεκδικούμε:
- Την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών. Αποκατάσταση στο 100% της κατεστραμμένης παραγωγής.
- Ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας και να αλλάξει ο κανονισμός του ώστε να καλύπτει στο 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική και ζωική παραγωγή και πάγια κεφάλαια.
- Να μην υπάρχει καμία μετακύλιση στις τιμές παραγωγού από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε κρασί και τσίπουρο. Τιμές ικανοποιητικές που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
- Την σφράγιση όλων χωρίς καμία εξαίρεση των βιβλιαρίων ασθενείας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα».