Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Με κατάρρευση κινδυνεύει το τζαμί της Καλούτσιανης

Έκκληση -μέσω facebook- του Σύμβουλου της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών, Γ Ζάχου, για τη σωτηρία του μνημείου

Ένα εμβληματικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης των Ιωαννίνων, το οποίο από το 1740 αναδεικνύει το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πρωτεύουσας της Ηπείρου, όπως είναι το τζαμί της Καλούτσιανης, κινδυνεύει σήμερα με... κατάρρευση! Σήμερα το μνημείο που έκτισε ο Χατζή Μεχμέτ Πασάς (βαλής) των Ιωαννίνων, παρουσιάζει εικόνα καταστροφής και εγκατάλειψης. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνει είσοδος νερών από την οροφή με πιθανή συνέπεια να προκαλέσουν ακόμη και την κατάρρευσή του, ενώ έχουν πέσει ολόκληρα κομμάτια από τους εξωτερικούς τοίχους του, γεγονός που απειλεί τη στατικότητα του μνημείου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που το...
Τζαμί βρίσκεται σε κομβικό σημείο της πόλης, κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση, όχι τόσο εξαιτίας του χρόνου, αλλά περισσότερο λόγω της αδιαφορίας των υπευθύνων. Το γεγονός στηλιτεύει με ανάρτησή του στο facebook, ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών, Γιώργος Ζάχος, ο οποίος με τη φράση: "Κάντε κάτι όσο υπάρχει καιρός!", ζητά από το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, να αναλάβουν άμεσα δράση για τη σωτηρία του μνημείου. Όπως χαρακτηριστικά ανφέρει ο Γ. Ζάχος: "Με αφορμή την κατάσταση στο Τζαμί της Καλούτσιανης και με την ιδιότητα του Σύμβουλου της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών με επιστολή μου στις 04/12/2011 προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη τόνιζα ότι «....αν δεν προχωρήσουν άμεσα τα έργα και το Τζαμί παραμείνει σε αυτή την επισφαλή κατάσταση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνει είσοδος νερών από την οροφή με πιθανή συνέπεια να προκαλέσουν ακόμη και την κατάρρευσή του ….αναμένουμε να κάνετε, το ταχύτερο δυνατό, αυτά που πρέπει και το μνημείο που επέζησε για τρεις αιώνες να μην καταστραφεί επί των ημερών σας». Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα και δύο χρόνια αργότερα στις 4/12/2013 με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων εκδώσαμε απόφαση του Συμβουλίου με την οποία τονίζαμε ότι στον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη ότι:
«...1. Το Τζαμί της Καλούτσιανης είναι ένα σημαντικό μνημείο συνδεδεμένο με την ιστορική μνήμη τόσο της Καλούτσιανης όσο και της πόλης των Ιωαννίνων.
2. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης του σε συνεννόηση και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
3. Είναι ανεπίτρεπτο να καθυστερούν τα έργα λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και υπηρεσιακών αντιπαραθέσεων. Πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να ξεπεραστούν άμεσα….»
Δυστυχώς η αδιαφορία συνεχίστηκε και πλέον το Τζαμί Καλούτσιανης παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης".