Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

Επιτέλους, σύστημα ILS στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων!

Ένα μακροχρόνιο αίτημα των Γιαννιωτών για τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου, ώστε η Ήπειρος να βγει από την απομόνωση, έγινε, επιτέλους, δεκτό!Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Κων/νος Λιντζεράκος ανακοίνωσε χθες στον Γενικό Διευθυντή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειο Μιχελάκη (ασκεί καθήκοντα Γεν. Γραμματέα), ότι αποφασίστηκε τελικά η εγκατάσταση στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων συστήματος ΙLS, κατηγορίας ΙΙ, που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα γνωστά προβλήματα με την...
πυκνή ομίχλη και την χαμηλή νέφωση!
Ο κ. Λιντζεράκος ενημέρωσε σχετικά και τον Δήμαρχο κ. Θωμά Μπέγκα, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί πρόσφατα και είχε συζητήσει το επίμαχο θέμα.

Ο Αερολιμενάρχης Ιωαννίνων
Ο Προϊστάμενος της ΥΠΑ Ιωαννίνων κ. Βασίλης Μητσιμάρης, είπε στην τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» ότι έλαβε γνώση του θέματος και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη των ειδικών εμπειρογνωμόνων, «η μορφολογία του χώρου στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν εμποδίζει τη λειτουργία των συστημάτων ενόργανης προσγείωσης αεροσκαφών που βρίσκονται σήμερα στην εκμετάλλευση». Το ίδιο σύστημα – σημείωσε ο κ. Μητσιμάρης – είναι εγκατεστημένο στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης και στο Αεροδρόμιο της Ρόδου.

Λειτουργία του ILS II
Το ΙLS II επιτρέπει προσγείωση αεροσκάφους με ελάχιστη ορατότητα τα 400 μέτρα. Η λειτουργία του συστήματος γίνεται ως εξής: κάθε αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με ένα μηχάνημα (Pointer) το οποίο έχει 500 δείκτες. Καθώς προσεγγίζει προς το διάδρομο δέχεται εκπομπή ραδιοκυμάτων και η πορεία του για τον ακριβή προσδιορισμό του διαδρόμου καθορίζεται από αυτό το μηχάνημα. Το αεροσκάφος βρίσκεται πάνω στο ίχνος του διαδρόμου όταν και οι δύο δείκτες είναι κάθετοι μεταξύ τους.

Από την εφημερίδα "Πρωινός Λόγος",για το "καλό" της ημέρας......