Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

ΑΡΤΑ-Ενημερωτική εκδήλωση για το ΕΣΠΑ,στο Επιμελητήτιο

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «ΕΣΠΑ 2014-2020 -Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 8 Απριλίου στο Επιμελητήριο Άρτας.Τα στελέχη της Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων παρουσίασαν και ανέπτυξαν τις νέες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, ενώ δέχθηκαν σειρά ερωτήσεων από το παριστάμενο κοινό.Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου υποστηρίζοντας πως ήρθε ο καιρός η κεντρική Διοίκηση να δώσει ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης στην Περιφέρεια και τα τοπικά προϊόντα που...
παράγονται εδώ.«Τώρα είναι η ώρα της ελληνικής περιφέρειας. Αν πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην ελληνική περιφέρεια. Αν μιλάμε για μεγάλα έργα υποδομής αυτά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην επαρχία. Τα λέω αυτά γιατί η Αθήνα ότι είχε να δώσει, το έδωσε. Κι αν θέλετε το αθηνοκεντρικό κράτος μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.  Η ελληνική επαρχία διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Πλουτοπαραγωγικούς πόρους, φυσικά πλεονεκτήματα και δεξιότητες των παραγωγών μας, ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, που διψάει για διάκριση και έχει διατηρήσει αναλλοίωτα χαρακτηριστικά, όπως είναι η εργατικότητα και το φιλότιμο. Αλλά και το ανήσυχο πνεύμα, που είχε ως αποτέλεσμα να επιβιώσει η ελληνική επαρχία όταν ξεχάστηκε από το αθηνοκεντρικό κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά.Ο Χρήστος Παπάζογλου αναφέρθηκε εξάλλου στην απήχηση που είχαν τα εργαλεία του ΕΣΠΑ 2007-2013 στην παροχή κινήτρων για την έναρξη νέας δραστηριότητας στην περιοχή της Άρτας. Όπως είπε, εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση 153 προτάσεις από την Π.Ε. Άρτας, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 8 εκατ. 698 χιλ. ευρώ αφορούν στη Δημόσια Δαπάνη.Επίσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υποστήριξε πως οι επιχειρηματίες και οι εν δυνάμει επενδυτές θέλουν λιγότερη γραφειοκρατία, απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες  για την  κατάθεση φακέλων, τις αξιολογήσεις και την ένταξη στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ ( ΣΕΣ 2014-2020),καθαρή αξιολόγηση και ξεκαθάρισμα του μητρώου μελετητών, αλλά και πιο γρήγορη καταβολή των δόσεων στη συγχρηματοδότηση των έργων που εγκρίνονται.