Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ,για την έλλειψη διδακτικού προσωπικού στο ΤΕΙ Ηπείρου

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης σχετικά με τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΙ Ηπείρου από την έλλειψη διδακτικού προσωπικού και εξοπλισμού. Αναλυτικά το κείμενο:Οι ασφυκτικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας έχουν δυσχεράνει ιδιαίτερα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Πέρα από τα τραγικά προβλήματα στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα κλπ), η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού.Ιδιαίτερα για το...
ΤΕΙ Ηπείρου οι πέντε θέσεις που εγκρίθηκαν δεν μπορούν να αναπληρώσουν ούτε καν αυτούς που θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης (τα επόμενα χρόνια 25), ενώ λείπουν 40 καθηγητές. Η διαχρονική έλλειψη διδακτικού προσωπικού έχει οδηγήσει εδώ και καιρό το ΤΕΙ Ηπείρου να λειτουργεί με έκτακτο προσωπικό που καλύπτει σχεδόν το 50% εκπαιδευτικών αναγκών. Από φέτος λειτουργεί και με το καθεστώς των "πανεπιστημιακών υπότροφων", που θεσπίστηκε με το νόμο 4009/2011, βάσει του οποίου οι συμβασιούχοι διδάσκοντες θα πληρώνονται εφόσον το Ίδρυμα μπορεί να εξασφαλίσει τα σχετικά έσοδα. Με τη μετακύλιση της μισθοδοσίας του εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού σε ίδιους πόρους του Ιδρύματος ήδη διαφαίνονται τα πρώτα προβλήματα αφού με το "κούρεμα" των αποθεματικών και το PSI υπάρχουν ελάχιστα χρήματα ως αποθεματικό, με αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα είτε να υπάρξει δραστική περικοπή μαθημάτων είτε να αναζητηθούν "χορηγοί", μεταφέροντας τις επιχειρηματικές τους επιδιώξεις μέσα στο ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών.Λόγω της υποχρηματοδότησης (ο προϋπολογισμός του είναι κατά 23% μειωμένος σε σχέση με τον προϋπολογισμό πριν την κρίση), το ΤΕΙ Ηπείρου αδυνατεί να συντηρήσει και να εξοπλίσει τα εργαστήρια με τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό.Η παραπάνω κατάσταση έχει άμεση επίπτωση στα ίδια τα προγράμματα των σπουδών των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου. Μαθήματα θεωρίας περικόπτονται, συγχωνεύονται, αντικαθίστανται με σεμινάρια επί πληρωμή όπου στην οργάνωσή τους συμμετέχουν και επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ εργαστήρια μετατρέπονται σε θεωρίες ελλείψει εξοπλισμού.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:
Να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην εμποδίζονται για κανένα λόγο οι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Να συντηρηθούν και να εξοπλιστούν επαρκώς με σύγχρονο εξοπλισμό τα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας, να εξασφαλιστεί δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές».