Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Το γεωπάρκο Βίκου - Αώου «μοχλός» βιώσιμης ανάπτυξης

Σε σημαντικό «μοχλό» τοπικής ανάπτυξης μπορούν να μετατραπούν τα γεωπάρκα της χώρας μας τα οποία έχουν ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα της UNESCO, αποκτώντας διεθνή προβολή και αναγνώριση, όπως τονίστηκε κατά την πρόσφατη παρουσίασή τους στο αμφιθέατρο του Υπουργείου
Από την άποψη αυτή η Ήπειρος είναι πολύ τυχερή, καθώς διαθέτει τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου, δηλαδή μία από τις πέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», με ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές όπως η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως μέσω της...
προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Στόχος η επέκταση
Ειδικότερα όσον αφορά το γεωπάρκο Βίκου – Αώου, το οποίο καλύπτει μία από τις ωραίοτερες περιοχές της χώρας μας, με μοναδικά φυσικά τοπία και εντυπωσιακή βιοποικιλότητα, οι επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής προσανατολίζονται στην επέκτασή του και προς την Αλβανία. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου, πληρούνται άριστες προϋποθέσεις για τη δημιουργία και την ανάπτυξη προστατευόμενων περιοχών με στόχο τη δημιουργία ενός εκ των πρώτων διακρατικών πάρκων παγκοσμίως!

Παγκόσμιο δίκτυο
Τα γεωπάρκα αποτελούν ένα παγκόσμιο δίκτυο 120 μνημείων που συνδυάζουν τη φυσική με την πολιτιστική κληρονομιά, με στόχο την προσέλκυση τουρισμού, τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την επιστημονική εκπαίδευση του κοινού.Η χώρα μας διαθέτει ήδη πέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO», τις οποίες παρουσίασε στην πρόσφατη εκδήλωση ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, καθηγητής Νικόλαος Ζούρος. Πρόκειται για το νησί της Λέσβου, την περιοχή του Ψηλορείτη, την περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου, το Εθνικό Πάρκο Χελμού - Βουραϊκού, καθώς επίσης και την περιοχή της Σητείας.

Για ανάπτυξη τουρισμού
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, τα γεωπάρκα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό υποσύνολο της πολιτικής που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πόρων για την προώθηση τέτοιου είδους πολιτικών, κάνοντας λόγο για επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, για την ενίσχυση του δυναμικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα τόνισε ότι αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν σε εναλλακτικούς προορισμούς, με ταυτόχρονη τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μεγάλες προοπτικές για τις πέντε περιοχές που εντάσσονται στο πρόγραμμα διέκρινε, σε μήνυμά του, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν, ενώ ο γεν. γραμματέας του Υπ. Οικονομίας Ηλίας Ξανθάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ανάλογων υποδομών για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και ερευνητικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές.

«Ο κόσμος στον τόπο του…»
Όπως ανέλυσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Ν. Ζούρος, τα γεωπάρκα της UNESCO αναδεικνύουν τον πλούτο περιοχών που δεν είχαν την τύχη να είναι στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης, προσθέτοντας πως «προσπαθούμε να αναδείξουμε περιοχές που θα αξιοποιήσουν την τεράστια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, σαν ένα κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ανάπτυξή τους. Με τον τρόπο αυτό θα μείνει ο κόσμος στον τόπο του, γιατί αυτό που είμαστε είναι ο τόπος μας».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ