Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

ΑΡΤΑ-Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τους Συνεταιρισμούς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα "Νέοι Συνεταιρισμοί: Προοπτικές και δυνατότητες για την ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση στην Ήπειρο", που συνδιοργάνωσαν, τη Δευτέρα, το Επιμελητήριο Άρτας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας Φιλιππιάδας και η πρωτοβουλία πολιτών "ΑΡΤΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ" με βασικό ομιλητή το μηχανολόγο μηχανικό και στέλεχος της Μ.Ο.Δ. (Διαχείριση Πόρων Ε.Κ.Τ.) κ. Νίκο Ντάσιο.
«Διαβατήριο» για ένα ισχυρό και βιώσιμο μέλλον του αγροτικού τομέα χαρακτήρισε το συνεργατισμό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, στο χαιρετισμό του. Ο Χρήστος Παπάζογλου αναφέρθηκε στα οφέλη του «συνεταιρίζεσθαι» και τα...
χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν τον συνεργατισμό (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος).«Η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα όπως συνεταιρισμοί, ενώσεις ή ομάδες παραγωγών μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακος, διαπραγματευτική ισχύ στην αγορά, διασφάλιση συνέπειας στη διάθεση του προϊόντος, σταθερότητα στην ποιότητα, την ποσότητα, τη μορφή του προϊόντος και ατά συνέπεια ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.Θα πρέπει να σκεφτόμαστε με το εμείς και όχι το εγώ. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα το Επιμελητήριο συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και ποτών ANUGA στην Κολωνία. Ένας χονδρέμπορος που επισκέφθηκε το περίπτερο και συνομίλησε με έναν Αρτινό μελισσοκόμο, τον ρώτησε αν θα μπορούσε να τον προμηθεύει ετησίως με 4 τόνους μέλι. Και φυσικά δεν μπορεί. Όλοι όμως, μαζί οι μελισσοκόμοι του νομού μας θα έκλειναν τη συμφωνία», υποστήριξε.Ο κ. Παπάζογλου επισήμανε πως η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης των προϊόντων του αγροτικού τομέα αποτελεί προτεραιότητα της Διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε και λειτουργεί αγροτικό τμήμα στο Επιμελητήριο, το οποίο κάλεσε τους αγρότες να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους.«Το Επιμελητήριο είναι στη διάθεσή σας για την όποια βοήθεια. Μπορείτε να απευθύνεστε στους υπαλλήλους του για ενημέρωση. Ακόμη και να μην ξέρουν, θα ρωτήσουν, θα μάθουν και θα σας απαντήσουν. Επίσης, μπορείτε να δηλώνετε στα γραφεία μας το ενδιαφέρον σας να μετέχετε σε μια ομάδα παραγωγών π.χ. ελαιολάδου ή μελιού ή οπωρολαχανικών ή ακτινιδίων, ώστε να σας φέρουμε σε μια πρώτη επαφή με ανθρώπους που έχετε κοινούς στόχους», ανέφερε.