Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Για εναγκαλισμό του δήμου με τα οργανωμένα συμφέροντα καταγγέλει τη σημερινή δημοτική αρχή ο Γιώργος Ζάχος

Κούνησε... μαντήλι στην παράταξη του Θωμά Μπέγκα και προσχώρησε στην παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα

Σφοδρή επίθεση κατά της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα εξαπέλυσε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα, Κοινωνία Πολιτών», Γιώργος Ζάχος, ο οποίος μέσα από ανοιχτή επιστολή που απευθύνει προς τους συμπολίτες μας, ανακοινώνει την προσχώρησή του στην παράταξη "Γιάννενα Τώρα" του Άρη Μπαρτζώκα. Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλει την ύπαρξη "βαρώνων" στη σημερινή δημοτική αρχή, ενώ κάνει λόγο και για...
καταστρατήγηση του προγράμματος της παράταξης, το οποίο ο ίδιος ο Γ. Ζάχος είχε συντάξει! "Ο εναγκαλισμός του Δήμου από τα οργανωμένα συμφέροντα που στην ουσία τον λυμαίνονται συνεχίζει σε πείσμα όσων πιστέψαμε σε κάτι διαφορετικό" τονίζει με νόημα ο σημερινός διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος συνεχίζοντας την κριτική του προς την παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας αναφέρειχαρακτηριστικά ότι: "Η ανιδιοτέλεια, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η γνώση, η διαχειριστική ικανότητα, το ανοικτό πνεύμα και η διάθεση για προσφορά αντιμετωπίζονται ως μειονεκτήματα". Αναλυτικά στην ανοιχτή επιστολή του, ο Γ. Ζάχος αναφέρει τα εξής: "Αγαπητοί Συνδημότες/ Συνδημότισσες των Ιωαννίνων, Έχοντας ικανοποιήσει αρκετούς από τους επαγγελματικούς μου στόχους – Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που υπηρετώ - ακολούθησα τη ρήση του Περικλή: «Τόν μηδέν τούτων μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα ἀλλ' ἀχρεῖον νομίζομεν» (=Δεν θεωρούμε φιλήσυχο αλλ' άχρηστο αυτόν που δεν ασχολείται με τα κοινά) και ως ενεργός πολίτης ασχολήθηκα με τα κοινά των Ιωαννίνων.
Την Δημοτική Περίοδο 2011-2014 διετέλεσα μέλος και - ως πλειοψηφών - Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» και Δήμαρχο τον κ. Φίλιππα Φίλιο. Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 αποδέχτηκα την πρόταση του κ. Θωμά Μπέγκα να μετάσχω στην προσπάθεια για αλλαγή του δημοτικού τοπίου στην πόλη μας. Πίστεψα ότι μια Δημοτική Αρχή Μπέγκα - μετά και την αμφισβήτηση του εκλεγμένου Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου - θα διαμόρφωνε και θα υλοποιούσε πολιτικές για την παραγωγική, αναπτυξιακή και θεσμική ανασυγκρότηση του Δήμου μας με σημαία την ανανέωση σε πρόσωπα και πρακτικές και τη σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα που κρατούν για δεκαετίες τα Γιάννενα σε υστέρηση. Για να γίνουν πράξη όλα αυτά στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις τον Θωμά Μπέγκα ως υποψήφιου Δημάρχου και εν συνεχεία την εκλογική επιτυχία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα, Κοινωνία Πολιτών», με την ιδιότητα του υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου, του μέλους της Γραμματείας και της Επιτροπής Προγράμματος κ.α. Όπως ανέφερα και στην επινίκια συνέλευση της Δημοτικής Παράταξης με ενδιέφερε πάνω από όλα η νίκη της παράταξης και για το λόγο αυτό έβαλα τη δική μου εκλογή σε δεύτερη μοίρα. Δεκαπέντε μήνες μετά την ανάληψη της Διαχείρισης του Δήμου από τη Δημοτική Αρχή Μπέγκα διαπιστώνω ότι ελάχιστα από αυτά που πίστεψα και πιστεύω υλοποιήθηκαν:
Το πρόγραμμα της παράταξης, για τη σύνταξη του οποίου εργάστηκα, αμέσως μετά τις εκλογές θεωρήθηκε «απόρρητο» και κρύφτηκε για να μην μπορεί να το διαβάζει και το επικαλείται κανένας δημότης.
Η ανανέωση σε πρόσωπα στην οποία στηρίχθηκε η δυναμική και η νίκη της παράταξης έμεινε κενό γράμμα καθώς οι «βαρόνοι» της απαίτησαν και πήραν όλα τα αξιώματα του Δήμου με τις αντίστοιχες αμοιβές τους.
Ο εναγκαλισμός του Δήμου από τα οργανωμένα συμφέροντα που στην ουσία τον λυμαίνονται συνεχίζει σε πείσμα όσων πιστέψαμε σε κάτι διαφορετικό.
Οι πρωτοβουλίες που θα δημιουργούσαν απασχόληση και ανάπτυξη, που θα εξασφάλιζαν την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των δημοτών, που θα βελτίωναν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας που βιώνουμε ξεχάστηκαν.
Η ανιδιοτέλεια, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η γνώση, η διαχειριστική ικανότητα, το ανοικτό πνεύμα και η διάθεση για προσφορά αντιμετωπίζονται ως μειονεκτήματα.
Οι διαπιστώσεις μου αυτές, και πολλές άλλες, με απογοήτευσαν και κατέληξα ότι έπρεπε να επανεξετάσω τη στάση μου καθώς αγωνίστηκα για μια διαφορετική δημοτική Αρχή και Όχι για «Μια από τα ίδια». Για όλους αυτούς τους λόγους αποφάσισα να αποσύρω τη στήριξή μου στη Δημοτική Παράταξη «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα». Διατηρώντας τις αρχές που υπηρέτησα και υπηρετώ, προσχώρησα στην Παράταξη «Γιάννενα Τώρα» με επικεφαλής τον Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου μας κ. Άρη Μπαρτζώκα και στη Γενική Συνέλευση της ανωτέρω παράταξης που έγινε πρόσφατα εκλέχθηκα μέλος της Γραμματείας της για το έτος 2016. Η συμμετοχή μου αποβλέπει στην ενίσχυση της προσπάθειας των μελών και των φίλων της Παράταξης « Γιάννενα Τώρα» και του Άρη Μπαρτζώκα για αλλαγή του δημοτικού τοπίου στην πόλη μας. Ήδη η παράταξη αυτή παρά τις δυσκολίες και την αντίσταση που συναντά από το κατεστημένο της πόλης έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην προσπάθεια της να εισάγει νέα ήθη και νέες πρακτικές στη λειτουργία του Δήμου μας. Με τις γνώσεις μου και την αυτοδιοικητική εμπειρία που διαθέτω θα κάνω ότι μπορώ για να προσφέρω σε αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστώ όλες και όλους που πιστέψατε σε μένα και με στηρίξατε όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν σας πρόδωσα καθώς παραμένω αμετακίνητος στις αρχές μου. Σας καλώ να συμπορευτούμε όλοι μαζί στην προσπάθεια να κάνουμε τα Γιάννενα καλύτερα. Η ενδυνάμωση της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» δείχνει τον δρόμο. ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ".