Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Να παραιτηθεί το Δημόσιο από τη διεκδίκηση του Πάρκου Πυρσινέλλα ζητάει ο Δήμος

Φωτογραφία-Μενέλαος Συκοβέλης
Να παραιτηθεί το Δημόσιο από τη διεκδίκηση του Πάρκου Πυρσινέλλα-Γιαννιώτικου Σαλονιού και σε κάθε περίπτωση να μην ασκήσει ένδικο μέσο στην απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο, ώστε το ακίνητο να περιέλθει στο φυσικό του κύριο και νομέα που είναι από … αμνημονεύτων ετών ο Δήμος Ιωαννιτών, ζητάει με επιστολή που έχει αποστείλει στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.Παράλληλα η επιστολή κοινοποιήθηκε στους βουλευτές Ιωαννίνων και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, από τους οποίους ο Δήμαρχος ζήτησε να καταθέσουν στο Υπουργείο «ξεκάθαρη τη θέση τους και να συμβάλλουν με...
κάθε τρόπο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του δήμου Ιωαννιτών». Ήδη σε αυτό ανταποκρίθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης και ο βουλευτής Ιωαννίνων, Γιάννης Στέφος, τους οποίους ο κ. Μπέγκας ευχαρίστησε δημόσια.
Στην έναρξη της χθεσινοβραδυνής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα πως απέστειλε στις 28 Δεκεμβρίου 2015 επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την οποία κοινοποίησε προς όλους τους γιαννιώτες βουλευτές, τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη. Στην επιστολή ο Δήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Δήμος Ιωαννιτών είναι … από αμνημονεύτων ετών κύριος, νομέας και κάτοχος του Πάρκου Πυρσινέλλα-Γιαννιώτικου Σαλονιού, ενημερώνει για την αυθαίρετη ενέργεια του Δασαρχείου Ιωαννίνων να δηλώσει στο Κτηματολόγιο το ακίνητο ως ιδιοκτησία του και την δικαστική περιπέτεια στην οποία αναγκάστηκε εξ αυτού του γεγονότος να εμπλακεί ο Δήμος Ιωαννιτών και σημειώνει :
«Εξ αιτίας της υφιστάμενης εκκρεμοδικίας και μέχρι την αμετάκλητη επίλυση της διαφοράς ( εάν το Δημόσιο εμμείνει στην διεκδίκηση του ακινήτου) , καθίσταται σαφές ότι ο δήμος στερείται κάθε δυνατότητας επεμβάσεων στο προαναφερόμενο ακίνητο, ώστε να αποδοθεί αυτό στους δημότες και στους επισκέπτες του δήμου μας, γιατί δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί καμία δαπάνη για το ακίνητο, αφού ατό θεωρείται επίδικο .Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια το πάρκο, οι εγκαταστάσεις και το υπάρχον κτίσμα, να είναι εντελώς εγκαταλειμμένα, ο δε δήμος Ιωαννιτών, να στερείται κάθε δυνατότητας αξιοποίησης και απόδοσης αυτών στους γιαννιώτες.Επειδή με την παρέλευση του χρόνου η κατάσταση του πάρκου και των εγκαταστάσεων χειροτερεύει και υπάρχει κίνδυνος αυτή να καταστεί μη επανορθώσιμη.Επειδή το πάρκο από αμνημονεύτων ετών αποτελούσε και αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου Ιωαννιτών, γεγονός που πέρα από κάθε αμφιβολία αποδείξαμε στο δικαστήριο.Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο, να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του παραπάνω ακινήτου και σε κάθε περίπτωση να μην ασκήσει ένδικο μέσο στην απόφαση που θα εκδοθεί , ώστε το ακίνητο να περιέλθει στο φυσικό του κύριο και νομέα.Καλούμε τους κ.κ. βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και κάθε αρμόδιο φορέα, καταθέτοντας ξεκάθαρη τη θέση τους, να συμβάλλουν με κάθε τρόπο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του δήμου Ιωαννιτών».

Στο πλευρό του Δήμου η Περιφέρεια Ηπείρου
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως υπήρξε ανταπόκριση σε αυτή την επιστολή από βουλευτή Γιάννη Στέφο με τον οποίο προσφάτως συναντήθηκε και από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος απέστειλε στις 18 Ιανουαρίου επιστολή στον κ. Μπέγκα, στους αρμόδιους Υπουργούς και τους βουλευτές.Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρει μεταξύ άλλων:
- Για την Περιφέρεια Ηπείρου δεν τίθεται καν θέμα υποστήριξης των δικαίων και εύλογων αιτημάτων σας, αφού το «Πάρκο Πυρσινέλλα ή Γιαννιώτικο Σαλόνι» αποτελεί την «ψυχή και τον πυρήνα» του Δήμου Ιωαννιτών, στη διαδρομή μάλιστα των δεκάδων χρόνων που χρησιμοποιείται ως δημοτικό πάρκο, ως αναψυκτήριο κ.λ.π. χωρίς αμφισβήτηση και από κανέναν.
-Είναι πράγματι οδυνηρό, η κυριολεκτικά αδιανόητη και αβάσιμη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων του Δήμου Ιωαννιτών επί του Πάρκου Πυρσινέλλα από το Ελληνικό Δημόσιο να έχει οδηγήσει στην κατάσταση που το πάρκο εμφανίζει μέχρι σήμερα, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, με βλάβη και ζημία που πραγματικά μπορεί να καταστεί μη επανορθώσιμη.
-Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει τη διάθεση και βούληση και με τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με το Δήμο Ιωαννιτών, να στηρίξει με κάθε τρόπο, την αναβάθμιση του χώρου, κάθε παρέμβαση και έργο, ώστε το Πάρκο να λάβει ξανά τον ως άνω λειτουργικό χαρακτήρα του, στολίδι της πόλης των Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, στον οποίο κατ’ αδιαμφισβήτητο τρόπο ανήκει.