Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Ανακοίνωση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Απάντηση σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ελλείψεις και κενά
Με μια μακροσκελή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ.Φώτης Βάββας,διαψεύδει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ελλείψεις και κενά στο ίδρυμα.Αναλυτικά στην ανακοίνωση του διοικητή αναφέρονται τα εξής:Το Νοσοκομείο μας μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο εξακολουθεί να παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς της Περιφέρειας Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, των Ιονίων Νήσων, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και περιοχών της Νότιας Αλβανίας, καλύπτοντας πλήρως τις υγειονομικές ανάγκες των περιφερειών αυτών και διατηρώντας την υψηλή θέση του Π.Γ.Ν.Ι. στα καλύτερα Νοσοκομεία της Χώρας μας.Πρόσφατα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις έκαναν λόγο για «ελλείψεις και κενά που...
συνεχώς αυξάνονται σε ιατρικό προσωπικό, δημιουργώντας μία κατάσταση που αγγίζει τα όρια της ασφυξίας, προκαλώντας παράλληλα και ερωτηματικά για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς».
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει να ενημερώσει για τα ακόλουθα:
Κατά το έτος 2014 και σε όλη τη διάρκεια του 2015, δεν υπήρξαν αναβολές προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων ή χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικών. Το ΠΓΝΙ δεν αντιμετώπισε και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά στην προμήθεια φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του Νοσοκομείου μας για το έτος 2015 ήταν 34.882.892,21€, σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2014, που τελικά είχε διαμορφωθεί στα 46.131.524,63€. Κατόπιν συνεργασίας της Διοίκησης του Νοσοκομείου με τις υπηρεσίες και τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο προϋπολογισμός του ΠΓΝΙ για το έτος 2015 θα διαμορφωθεί τελικά στα 41.000.000,00€.
Αποτελεί πάγια θέση της Διοίκησης του Νοσοκομείου ότι ο προϋπολογισμός του ΠΓΝΙ θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στα επίπεδα του προϋπολογισμού 2013 (περίπου 50.000.000,00€), καθώς όλοι οι λειτουργικοί δείκτες του Νοσοκομείου παρουσίασαν αυξητική τάση κατά τα έτη 2014 και 2015.
Πράγματι, η Πανεπιστημιακή Ενδοκρινολογική Κλινική στελεχώνεται από 01/09/2015 με έναν (1) μόνο ειδικευμένο ιατρό ΕΣΥ, τον Διευθυντή της Κλινικής, Επίκουρο Καθηγητή κ. Στ. Τίγκα και πέντε (5) ειδικευόμενους ιατρούς. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της Κλινικής και για το λόγο αυτό η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεργασία με τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έχουν προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
Μετακίνηση της ιατρού κ. Γ. Φίλη, ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, από το Κ.Υ. Δελβινακίου στο Νοσοκομείο μας, από 01/09/2015 και για διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών, για την άμεση κάλυψη των επιτακτικών αναγκών της Κλινικής.
Υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Υγείας για μία (1) θέση επικουρικού ιατρού ειδικότητας ενδοκρινολογίας. Η θέση έχει ήδη εγκριθεί και επίκειται ο διορισμός του επικουρικού ιατρού εντός του τρέχοντος έτους.
Υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Υγείας για την άμεση προκήρυξη δύο (2) θέσεων ειδικευμένων ιατρών (Επιμελητών Β), ειδικότητας Ενδοκρινολογίας.
Κάλυψη των εφημεριακών αναγκών της Ενδοκρινολογικής Κλινικής από ειδικευμένους ιατρούς της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.
Αναφορικά με τα αιτήματα των επικουρικών ιατρών, η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεργασία με τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έχουν αιτηθεί στο Υπουργείο Υγείας εννέα (9) θέσεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού, οι οποίες έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε διαδικασία πλήρωσης εντός του τρέχοντος έτους. Οι θέσεις αυτές είναι:
Παθολογικής Ογκολογίας
Πνευμονολογίας
Χειρουργικής Θώρακα – Καρδιάς
Αναισθησιολογίας (έχει αναρτηθεί ήδη η απόφαση πρόσληψής του)
Ενδοκρινολογίας
Ρευματολογίας
Επεμβατικής Ακτινολογίας
Παιδοψυχίατρου, για το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο
ΩΡΛ
Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί και τα αντίστοιχα αιτήματα για επικουρικό προσωπικό κατά το έτος 2016, στις ακόλουθες ειδικότητες:
Ενός (1) ιατρού Πλαστικής Χειρουργικής
Δύο (2) ιατρών για το ΤΕΠ
Ενός (1) ιατρού για τη ΜΕΘ
Ενός (1) ιατρού για τη Νεογνολογική Κλινική
Ενός (1) ιατρού Παθολογικής Ανατομίας
Ενός (1) ιατρού Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
Για τις αιτούμενες θέσεις του επικουρικού ιατρικού προσωπικού υπάρχει συνεργασία της Διοίκησης του Νοσοκομείου με τους Διευθυντές των Κλινικών και ιεράρχηση των αιτημάτων τους από τους Διευθυντές των Τομέων, τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου και τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, ώστε να καλύπτονται οι άμεσες και επιτακτικές ανάγκες του Νοσοκομείου.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε επέτρεψε, αλλά ούτε υπήρξε οποιαδήποτε «μεσολάβηση» ή «παρέμβαση» ή «εμπλοκή» άλλων προσώπων, με θεσμική ή όχι ιδιότητα, στη διαμόρφωση των ιεραρχημένων αιτημάτων επικουρικού ιατρικού ή μόνιμου προσωπικού του Νοσοκομείου προς την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας.
Η πρόσφατη απόφαση πρόσληψης ενός (1) επικουρικού ιατρού ειδικότητας παιδιατρικής οφείλεται σε λάθος των διοικητικών υπηρεσιών της 6ης ΥΠΕ, που μετέτρεψαν την αιτούμενη θέση του παιδοψυχίατρου για το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του ΠΓΝΙ σε θέση παιδιάτρου, θέση που ουδέποτε είχε ζητηθεί από την Παιδιατρική Κλινική ή τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Για το λάθος αυτό, η Διοίκηση του ΠΓΝΙ έχει ενημερώσει αρμοδίως τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και αναμένει τις ενέργειες αυτής.