Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων,για την σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά

Η συνέχεια της Ιόνιας οδού στα δυτικά Βαλκάνια ονομάζεται δυτικός άξονας των Βαλκανίων ή παρά-Αδριατικός άξονας,ο οποίος όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να  ενώσει την Βόρεια Ευρώπη με την Καλαμάτα. O άξονας αυτός ξεκινάει από την Τεργέστη, περνά την Σλοβενία, την Κροατία ( κατά μήκος των Δαλματικών ακτών ) διασχίζει το Μαυροβούνιο και την Αλβανία και...
φθάνει στην Κακαβιά.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων ζητά να υπάρξει άμεση σύνδεση ώστε όλοι αυτοί που θα διέρχονται οδικός από τον προαναφερόμενο άξονα, να μπορούν να φτάσουν στην πόλη μας και στην Ήπειρο.
Η αναγκαιότητα κατασκευής του συγκεκριμένου έργου προκύπτει από :
Το κόστος διεύλευσης και η χρονική απόσταση από τον συγκεκριμένο οδικό άξονα θα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα μέσω της ακτοπλοικής σύνδεσης με Ιταλία.
Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας διαπερνά 5 πανέμορφες χώρες με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αυτών των χωρών.
Τα αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου καθώς και το οδικό δίκτυο της Εγνατίας και της Ιόνιας αποκτούν αμέσως προστιθέμενη αξία.
Οι χρονικές αποστάσεις από τα Ιωάννινα προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Βόρεια Ευρώπη θα μειωθούν ως εξής :
•         Ιωάννινα –Τίρανα 3 ώρες από σήμερα.
Οι Αλβανοί έχουν ολοκληρώσει το 95 % του συγκεκριμένου δρόμου.
•         Ιωάννινα – Μαυροβούνιο 5,5 ώρες
•         Ιωάννινα – Ντουμπρόβνικ 7 ώρες από το 2016.
•         Ιωάννινα – Τεργέστη 12 ώρες από το 2016
Θα πρέπει να σας αναφέρουμε ότι το Αυστριακό τηλεοπτικό συνεργείο που φιλοξενήσαμε πριν λίγες μέρες στην πόλη μας,αναχώρησε για την χώρα τους μέσω αυτού του δρόμου. Επίσης το 2016  θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η πανευρωπαϊκή συνάντηση των Cambers (τροχοβίλες), και όλοι αυτοί θα εισέλθουν στην χώρα μας από την Κακαβιά..
Με την ολοκλήρωση του δυτικού άξονα των Βαλκανίων και της Ιόνιας οδού και με την χρήση της ήδη έτοιμης Εγνατίας οδού θα έχουμε την δυνατότητα:
Της δημιουργία συνδυαστικών τουριστικών πακέτων που θα αρχίζουν από τις  Δαλματικές ακτές και θα ολοκληρώνονται στην περιοχή μας,στο Ιόνιο και στο Αιγαίο πέλαγος.
Της δημιουργία clusters ( Network)  κατά μήκος των προαναφερόμενων αξόνων σε σχέση με τα επισκέψιμα σημεία, τα εθνικά πάρκα, τις προστατευμένες από την UNESCO θέσεις, τα Γάιο πάρκα (Geopark) που είναι και αυτό-προστατευμένα από την UNESCO, τους αρχαιολογικούς χώρους , την τοπική γαστρονομία, τα ξενοδοχεία κλπ.
Της δημιουργία πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή  Ένωση, μέσω της Ε1 Δ/ νσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
Της δημιουργία διακρατικών ,διαπεριφερειακών και διαδημοτικών σχέσεων με χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε τους κυβερνώντες βουλευτές να σταθούν στο πλευρό μας, και να επιμείνουν στην αναγκαιότητα σύνδεσης του συγκεκριμένου οδικού άξονα με την Ιόνια οδός, ο οποίος θα επιφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλη τουριστική και εμπορική αξία στην περιοχή μας.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ