Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Τα τρία «σενάρια» διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης

Σε δέκα μέρες (15 Οκτωβρίου) ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που θα πρέπει να βρει, για να καλύψει την μνημονιακή υποχρέωση που κάνει λόγο για «μαχαίρι» 50% στο κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης.Το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο ακόμη δεν έχει καταλήξει σε μια απόφαση, επιτείνει την αγωνία των πολιτών και κυρίως των ορεινών περιοχών, όπου το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό και διαρκεί περισσότερο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα η αναμονή αυτή έχει «παγώσει» και οποιαδήποτε εναλλακτική λύση που εξετάζουν οι πολίτες, όπως είναι η προμήθεια καυσόξυλων.

Τα τρία σενάρια…
Το πρώτο σενάριο που εξετάζει το Υπ. Οικονομικών είναι η διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα, στα 0,23 ευρώ/λίτρο, το οποίο σημαίνει ότι η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 0,86 ευρώ /λίτρο. Η χαμηλή τελική τιμή επιτρέπει στο υπουργείο να...
περιορίσει στο μισό τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης ή την τιμή αυτού, χωρίς να δημιουργείται το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί με την πλήρη εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης.Ένα δεύτερο σενάριο είναι η μείωση του ΕΦΚ, που θα σημάνει τη διαμόρφωση της τελικής τιμής στα 0,70 ευρώ /λίτρο. Η κίνηση αυτή θα επέτρεπε την πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, καθώς η μείωση του φόρου θα προκαλέσει απώλειες 200 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης θα εξοικονομήσει κονδύλι 210 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών, η μεγάλη διαφορά μεταξύ των ΕΦΚ στο θέρμανσης και το κίνησης (η διάθεσή του γίνεται με φόρο 0,33 ευρώ/λίτρο) δημιουργούν πρόσφορο έδαφος λαθρεμπορίας καυσίμων, παρά το ότι λειτουργεί σύστημα εισροών – εκροών και παράλληλα δρομολογούνται κι άλλα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των καυσίμων.Το τρίτο σενάριο είναι η επαναφορά του ΕΦΚ στα 0,06 ευρώ/λίτρο, δηλαδή στα επίπεδα του 2011. Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 0,65 ευρώ/λίτρο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ