Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Διαβάστε ποιοι απαλλάσσονται από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Αλλά και ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Απαλλαγή και εκπτώσεις στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ που φθάνουν έως και το 50% ανακοίνωσε για μία σειρά ειδικών κατηγοριών φορολογουμένων η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου. Στις ειδικές ομάδες που θα απαλλαχθούν από μέρος του φόρου ανήκουν, μεταξύ άλλων, Άτομα με Αναπηρία, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι. Πιο συγκεκριμένα, ενόψει της ανάρτησης των εκκαθαριστικών στο Taxisnet έως τις 20 Οκτωβρίου, η ΓΓ Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο (δείτε την εδώ) σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται κατά το ήμισυ ή και καθ' ολοκληρίαν ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή αναπηρία, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Για τη χορήγηση της...
έκπτωσης ή μείωσης ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, ενώ όπως διευκρινίστηκε στος περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης, χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.
Ποιοί δικαιούνται έκπτωση 50%
Μισό φόρο δικαιούνται να καταβάλουν άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ -εφόσον είναι έγγαμος- για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο. Για να υπαχθούν ωστόσο στην έκτωση του 50% του φόρου θα πρέπει η αξία της ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ (στους άγαμους), τις 150.000 ευρώ (στους έγγαμους) και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά.
Ποιοί δικαιούνται απαλλαγή φόρου
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό άνω του 80% και εισόδημα ως 12.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο, δε, προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική έκταση της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 150 τμ.
Ποιοί δικαιούνται αναστολή πληρωμής
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει η Κ. Σαββαΐδου η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Ν. 4223/2013, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ. 1250/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.