Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Στην αποκατάσταση του γλυπτού της Τράπεζας της Ελλάδος, προχωράει ο Δήμος

Στην αποκατάσταση του μαρμάρινου ανάγλυφου «Πύρρος και Δωδώνη» που κοσμεί την πρόσοψη του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, προχωράει ο Δήμος Ιωαννιτών.
Τρεις συντηρητές από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών εργάζονται τις τελευταίες ημέρες για να καθαρίσουν και να αποκαταστήσουν το εξαιρετικό δημιούργημα του ζωγράφου και γλύπτη Πάρι Πρέκα το οποίο υπέστη βανδαλισμό με την αναγραφή συνθημάτων.ετά από συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με την τοπική και κεντρική διοίκηση της ΤτΕ και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Διευθυντή του υποκαταστήματος Ιωαννίνων, αποκαθίσταται ένα σπουδαίο έργο τέχνης στο κέντρο της πόλης.Με αφορμή την αποκατάσταση του γλυπτού ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως «ο βανδαλισμός έργων τέχνης δεν χαρακτηρίζει καμία ιδεολογία, καμία προοδευτική, καμία δημοκρατική κοινωνία. Όσο κι αν το θυμικό στην εποχή μας δημιουργεί διάφορες εντάσεις, κανένας δημοκρατικός άνθρωπος δεν θεωρεί ότι η βεβήλωση ενός έργου τέχνης μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή διαμαρτυρίας».«Ο βανδαλισμός έργων τέχνης χαρακτηρίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα και ανθρώπους ακραίων αντιλήψεων», είπε ο κ. Μπέγκας και ανέφερε ως παράδειγμα τα...
όσα συμβαίνουν με τους τζιχαντιστές.Ο Δήμαρχος εξήρε την πρωτοβουλία του διευθυντή της Τράπεζας και τη συνεργασία των δύο φορέων –Δήμου και Τράπεζας- και πρόσθεσε:«Ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι ο πολιτισμός του τόπου μας είναι το μεγάλο διαβατήριο για την ανάπτυξη του και σ’ αυτό επικουρεί η απόφαση μας να διεκδικήσουμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο πολιτισμός και η τέχνη συμβάλουν στην ποιότητα ζωής και τη διάθεση των ανθρώπων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε».Από την πλευρά του ο κ. Χάρης Ρεντίθης, Διευθυντής του υποκαταστήματος της ΤτΕ στα Ιωάννινα, εξέφρασε τις «θερμές ευχαριστίες» τις προσωπικές του και των εργαζομένων στην τράπεζα, προς το Δήμαρχο, Θωμά Μπέγκα, τη Διευθύντρια της Πινακοθήκης του Δήμου Ιωαννιτών, Πάτρα Εξάρχου και στους τρεις συντηρητές μνημείων, Ελευθερία Ζώη, Μάρθα Βασιλειάδη και Μενέλαο Παπαδόπουλο, «για το έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν στον καθαρισμό και την προστασία του γλυπτού», όπως είπε.