Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ: Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η σχολική χρονιά

 Συνεχής συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τους μαθητές του Δήμου Δωδώνης.Δυστυχώς όμως, αυτό που αναδεικνύεται κάθε χρόνο και πιο έντονα, είναι η συρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού.Ενδεικτικό είναι ότι στο Δήμο Δωδώνης, έναν από τους μεγαλύτερους γεωγραφικά της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, δεν λειτουργεί κανένα Λύκειο.Το κουδούνι χτύπησε μόνο σε ένα Γυμνάσιο το οποίο λειτουργεί στη Μουσιωτίτσα, σε έξι Δημοτικά Σχολεία και σε πέντε Νηπιαγωγεία, τα οποία φιλοξενούν περίπου εκατό μαθητές.Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ευχήθηκε στους μαθητές "καλή και δημιουργική χρονιά" και σημείωσε ότι ο Δήμος θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, με μέριμνα την άρτια λειτουργία των
σχολείων και την επίλυση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να ανακύπτουν."Η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού είναι δραματική. Πίσω από την πραγματικότητα αυτή, κρύβεται μία άλλη πραγματικότητα άκρως ανησυχητική. Είναι η απερήμωση της υπαίθρου. Τα χωριά, χρόνο με τον χρόνο, ερημώνουν όλο και περισσότερο. Ακόμη και οι ελάχιστοι νέοι που παραμένουν, μην έχοντας διέξοδο και προοπτική, αναζητούν τρόπο φυγής προς τα μεγάλα αστικά κέντρα", σημείωσε ο κ. Ντακαλέτσης.Πέρα όμως απ' αυτό, τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται μία ακόμη διάσταση του προβλήματος, η οποία θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτεία.Υπάρχουν περιπτώσεις -λίγες- όπου οικογένειες από τα αστικά κέντρα, οι οποίες έχουν πληγεί από την οιικονομική κρίση και την ανεργία, εκφράζουν την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στα χωριά.Δυστυχώς όμως η απουσία υποδομών στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας, αποτελούν βασικό ανασταλτικό παράγοντα."Εκτιμούμε ότι πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει το κεντρικό κράτος ώστε να βρει λύση. Η διασφάλιση των απαραίτητων υποδομών αποτελεί προυπόθεση για την αναζωογόννηση της υπαίθρου και η στήριξη των νέων οικογενειών που παραμένουν στα χωριά, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί εθνικό καθήκον", υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΚΡΥΦΟΒΟ
Στον αγιασμό που έγινε σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο του Κρυφοβού παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Θεοχάρης. Σημειώνεται ότι χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση του Δήμου ή να ζητηθεί η άποψή του, το Δημοτικό Σχολείο υποβαθμίστηκε από τριθέσιο σε διθέσιο.Αιφνιδιασμένοι ήταν και οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι ζητούν επίμονα την επιστροφή στο καθεστώς του προηγούμενου έτους.Ο κ. Θεοχάρης συζήτησε μαζί τους το πρόβλημα που ανέκυψε και παράλληλα ο Δήμος απευθύνθηκε ήδη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την υποβάθμιση του σχολείου και ζητώντας να βρεθεί λύση έστω και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.