Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Αύριο Τετάρτη εορτάζεται η μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη εκ Κονίτσης

Aπόψε, θα τελεστεί Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Σωσίνου

Αύριο Τετάρτη εορτάζεται η μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη εκ Κονίτσης. Απόψε στις 7 στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα θα ψαλλεί Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ αύριο θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.Στο μαρτύριο του Αγίου αναφέρεται σε εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. Όπως σημειώνει ο Νεομάρτυς Άγιος Ιωάννης, ήταν γιός του σέχη της Κόνιτσας και είχε το μουλμανικό όνομα Χασάν. Όταν για άγνωστο λόγο ο Χασάν βρέθηκε στο Αγρίνιο (Βραχώρι τότε), ελκύστηκε από τους Χριστιανούς και ζήτησε να βαπτιστεί και ο ίδιος. Για να αποφύγει τις συνέπειες από τους Τούρκους βαπτίστηκε κρυφά στην Ιθάκη που ήταν κάτω από την...
κυριαρχία των Ενετών. Όταν επέστρεψε στο Αγρίνιο, δημιούργησε οικογένεια και έμενε στο χωριό Μαχαλάς, σημερινό Φυτείες, όπου εργαζόταν ως αγροφύλακας. Όταν έγινε γνωστή η αλαξοπιστία του ζητήθηκε να επιστρέψει στον μωαμεθανισμό, κάτι που αρνήθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αποκεφαλίστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1814.

Αγρυπνία την Ι. Μ. Σωσίνου
Tιμώντας τη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη του εκ Κονίτσης, απόψε, θα τελεστεί Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Σωσίνου. Θα αρχίσει στις 9 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα.