Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

Ολιγοήμερες αποδράσεις φέτος για τους Ηπειρώτες

Διαφορετικός απ’ τους προηγούμενους είναι ο φετινός Αύγουστος. Από τη μία πλευρά, οι πολιτικές εξελίξεις όχι μόνο δεν χαλάρωσαν αλλά παραμένουν έντονες και ενδιαφέρουσες. Από την άλλη, οι Ηπειρώτες αναπροσαρμόζουν τις διακοπές τους με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα, περιορίζοντας τις ημέρες, ενώ αρκετοί ανηφορίζοντας ήδη προς τα χωριά όπου και δροσιά βρίσκει κανείς τέτοια εποχή και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Όσο για τον καιρό, αυτός αποφάσισε να μας δώσει για την τρέχουσα εβδομάδα μια… ανάσα δροσιάς, καθώς μετά τον καύσωνα, σειρά παίρνουν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες και τα μελτεμάκια του Αυγούστου.

«Καυτή» πολιτική ατζέντα
Κι όμως, τον φετινό Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις, σε αντίθεση με παλιότερες αντίστοιχες εποχές που πολιτικοί και λαός έσπευδαν στις παραλίες για τα καλοκαιρινά τους μπάνια!
Σε πολιτικό επίπεδο… ρεπό δεν έχει για υπουργούς, βουλευτές και γραμματείς υπουργείων, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.Ακόμα και...
ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας περιόρισε τις διακοπές του σε μια διήμερη «απόδραση» στις διαπόντιες νήσους βόρεια της Κέρκυρας, απ’ την οποία επέστρεψε ήδη στις υποχρεώσεις του. Εξάλλου, ως… ορίζοντας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή του νέου μνημονίου έχει οριστεί η 20η Αυγούστου, οπότε οι κυβερνώντες δεν προβλέπεται να γιορτάσουν φέτος Δεκαπενταύγουστο στις εξοχές!

Πάνε οι εποχές…
Οι εποχές που οι πολίτες «αλώνιζαν» τα νησιά και έφταναν για διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς του εξωτερικού με εφόδιο τα περιβόητα θαλασσοδάνεια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί! Φέτος για τους περισσότερους Έλληνες τα μπάνια περιορίζονται σε διήμερες ή τριήμερες αποδράσεις, ενώ πολλοί τη... βγάζουν με αυθημερόν εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες.Αυτό ισχύει και για τους Ηπειρώτες που έχουν σε κοντινή απόσταση μερικές από τις πιο ωραίες ακτές της χώρας μας. Παραθεριστές υπάρχουν αρκετοί αυτές τις ημέρες στην Πάργα, τα Σύβοτα ή την Πρέβεζα, οι περισσότεροι όμως είναι ξένοι. Γιαννιώτες και άλλους ντόπιους συναντά κανείς κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όπως για παράδειγμα την Κυριακή που δεν έπεφτε… καρφίτσα στις πιο δημοφιλείς παραλίες της περιοχής μας!

Αρκετοί στα χωριά
Πιο φτηνή επιλογή αναψυχής εν μέσω καλοκαιρού είναι διαχρονικά τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, ειδικά για όσους έχουν ένα πατρικό ή εξοχικό σπίτι σε κάποιο απ’ αυτά. Με την κρίση όλο και πιο πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι τα επιλέγουν, ειδικά για τις Αυγουστιάτικες διακοπές τους. Ήδη αρκετοί οικισμοί ζωντανεύουν ενόψει Δεκαπενταύγουστου υποδεχόμενοι απόδημους Ηπειρώτες ή αδειούχους κοντινών αστικών κέντρων.

Πληθώρα εκδηλώσεων
Εξάλλου, αυτή την εποχή βρίσκει κανείς ποικιλία πολιτιστικών ή αθλητικών εκδηλώσεων στα χωριά, οι οποίες διοργανώνονται από Δήμους, τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους κι άλλες ομάδες, δίνοντας διεξόδους αναψυχής σε ντόπιους κι επισκέπτες.Τη… μερίδα του λέοντος έχουν φυσικά τα πανηγύρια και οι παραδοσιακές γιορτές, που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Τελευταίο παράδειγμα η «γιορτή Προβατίνας» στη Μικρή Γότιστα που προσήλκυσε και φέτος περίπου 2.000 επισκέπτες. Πέρα απ’ τα γλέντια, αρκετά είναι και τα φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στα ορεινά.