Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

Spiegel: Κούρεμα ή αναδιάρθρωση χρέους;

Πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.Από αυτή, προκύπτουν δύο συμπεράσματα, σύμφωνα με το Spiegel. Οτι η Ελλάδα θα χρειαστεί ως το τέλος του 2018 50 δισεκατομμύρια ευρώ και πως θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους με κάποιο τρόπο. Με τη γερμανική κυβέρνηση να αποκλείει ένα κούρεμα, οι συζητήσεις πλέον θα επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση.Αυτό τονίζει το γερμανικό περιοδικό, που εξετάζει τις δύο εκδοχές.

Κούρεμα του χρέους
Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι η Αθήνα κέρδισε ένα κούρεμα του χρέους της ήδη το 2012 από τους ιδιώτες πιστωτές της. Πλέον ιδιώτες διακρατούν μόνο μικρό μέρος του ελληνικού χρέους, περίπου 76,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 313 δισ., και δεν θα έπρεπε να επωμιστούν ακόμη ένα κούρεμα, εκτιμά. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακρατούν 32,1 δισ. και 20 δισ. ευρώ αντίστοιχα και επίσης δεν μπορούν να...
συμμετάσχουν σε μια απομείωση του χρέους. Μένουν λοιπόν τα διμερή δάνεια που έχουν δώσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, συνολικού ποσού 52,9 δισ. ευρώ και τα 130,9 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Το Ταμείο δεν μπορεί να δεχθεί κούρεμα του δανείου του για νομικούς λόγους, και ακόμη κι αν βρισκόταν ένα παραθυράκι του νόμου, το κούρεμα δεν μοιάζει πλέον εφικτό. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει κατηγορηματικά αποκλείσει το σενάριο αυτό, όπως και οι κυβερνήσεις της Λετονίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ έχει δηλώσει ότι αυτή είναι «η κόκκινη γραμμή του».

Ελάφρυνση του χρέους
Η μοναδική πιθανότητα, σύμφωνα με το Spiegel, είναι μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας και μάλιστα με τον τρόπο που έχει προτείνει ο Ελληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί με ένα μέρος από τα χρήματα που θα λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αποπληρώσει τα δάνειά της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα επόμενα δύο χρόνια το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 30 δισ. ευρώ. Το πλεονέκτημα είναι ότι ο ΕΜΣ θα προσφέρει δάνεια στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερο ορίζοντα αποπληρωμής. Με αυτό τον τρόπο οι δόσεις θα βαρύνουν λιγότερο τα ελληνικά δημοσιονομικά και ο πληθωρισμός θα μειώνει με αργό ρυθμό το χρέος, εξηγεί το Spiegel.