Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

Το δικό μου όχι

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Εντάξει, μπορεί και να (ξανα)χάσω. Δεν έγινε και τίποτε. Κάποιες και ίσως όχι λίγες φορές στη ζωή μου, αισθάνθηκα σα πολική αρκούδα σε τροπικό νησί…Πάντα με δική μου ευθύνη. Δεν γινόμουνα αντιληπτός- και για να πω την αλήθεια δεν προσπαθούσα καν- με συνέπεια την κοινωνική αυτοαπομόνωση και επ` εσχάτοις, την πολιτική αυτοβουλία…Έτσι και τώρα! Από την πρώτη στιγμή έσπευσα να πάρω θέση και εκ της φύσεως αντιδραστικός, ήταν αυτονόητο ότι θα τασσόμουνα υπέρ του «ΟΧΙ».Υπέρ του «ΟΧΙ»! Τι φραστική και εννοιολογική αντίφαση…Είναι, επίσης, προφανές ότι μέχρι τώρα δεν προσπάθησα, δεν επιχείρησα, ούτε καν διανοήθηκα να προσελκύσω κάποιον- ακόμη και από το οικογενειακό μου περιβάλλον- στο «Μέτωπο του ΟΧΙ».Μόνο τη μάνα μου που από βραδύς με ρώτησε γεμάτη αγωνία προσπάθησα να καθησυχάσω! Και το πρωί ξυπνώντας, σκόνταψα πάνω σε δύο σακιά αλεύρι και 2 δοχεία λάδι που φρόντισε να προμηθευτεί πριν ακόμα ξημερώσει…Και αυτό πριν τη χθεσινή «Μαύρη Τρίτη» που το κράτος, καταπώς δείχνουν τα κανάλια και σχολιάζουν οι γαμπροί και οι νύφες, διαλύθηκε λόγω κυβερνητικής ανικανότητας.Αλήθεια τι αγώνα κάνουν και αυτά τα κανάλια και αυτοί οι δημοσιογράφοι. Κάθε πρωί- πως έλεγε και ο μακαρίτης ο Φώσκολος: Πεθαίνω κάθε ξημέρωνα-αφού ψάλλουν εν χορώ μέσα στα στούντιο τον Ακάθιστο Ύμνο, λαμβάνουν θέση στις πολεμίστρες υπερασπιζόμενοι τα μετερίζια της Δημοκρατίας, της Ενημέρωσης, του πολιτισμού, τις πανανθρώπινες αξίες, τα ιερά και τα όσια του ελληνισμού…Και μιας και τόφερε η Κουβέντα, για πολιτική απάτη έκανε λόγο ο Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης αναφέροντας ότι στα ορεινά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας οι ηλικιωμένοι δεν κατόρθωσαν να πάρουν τις συντάξεις τους…Να επαναλάβω ότι ο συγκεκριμένος, είναι εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, γιός της Ντόρας Μπακογιάννη, ανεψιός του Κυριάκου και…(ας μην πω τίνος γαμπρός). Όλοι αυτοί μισθοδοτούνται με πολλές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως από το Δημόσιο, ως ηθική επιβράβευση και κυρίως ως...
πολιτική ανταμοιβή για τη σημερινή κατάσταση του κράτους που για δεκαετίες και από ποικίλες θέσεις κυβέρνησαν!Να κάνω και μια πρακτική πρόταση: Μπακογιάνηδες, Μητσοτάκηδες και… περίοικοι να διαθέσουν μικρό μέρος των «αποζημιώσεων» για να ταΐσουν τους πεινασμένους της Ευρυτανίας!Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος του σημειώματος μου. Απλώς, τον άκουσα να προπαγανδίζει την ανυστερόβουλη άποψη του, δια της πισινής ανοικτής τηλεόρασης…Λίγο μετά άκουσα και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ας αφήσω τους πισινούς!Το μέλλον μας αφορά.Θα είχε νόημα και αξία η γνωμάτευση του Μάο Τσε Τουνγκ «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», εάν υπήρχε αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, σχέδιο…Εάν υπήρχε όραμα, τόλμη, πίστη…Διάολε, έχω την εντύπωση ότι ήδη έσπασαν οι γραμμές της Κυβέρνησης και ήδη κάποιοι από αυτούς, εκτιμώντας ότι θα επικρατήσει το «ΝΑΙ» έσπευσαν καιροσκοπικά να πάρουν αποστάσεις ασφαλείας! Αφέλεια να πιστεύουν ότι κάποιοι θα διασωθούν αν βυθιστεί το καράβι…Αλλά δεν έχω την πρόθεση να κρίνω την ηθική τους, γιατί, στο κάτω- κάτω, ούτε τους επέλεξα ούτε και τους εξέλεξα.
Αυτό που με προβληματίζει και φυσικά με εξοργίζει είναι ότι με την κουτοπονηριά τους προκαλούν ρήγμα στις γραμμές. Και ίσως εξαιτίας τους να σπάσει το αντελικάτο «Μέτωπο του ΟΧΙ» και να ξεχυθούν έτσι οι γερμανικές δυνάμεις στις πόλεις και τα χωριά μας.
Γιατί περί αυτού πρόκειται. Το δημοψήφισμα, αγαπητέ μου φίλε, δεν έχει να κάνει με την έγκριση της συμφωνίας και άλλες τέτοιες μαλακίες. Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας μιας ερειπωμένης κοινωνίας και ενός καθημαγμένου λαού που δυστυχώς όχι μόνο αρχίζει και συνηθίσει την όψη του τέρατος αλλά θέλει και να του μοιάσει.Ήδη οι γερμανοτσολιάδες που τρίβουν τα χέρια τους, ξεθάβουν τις στολές τους. Όχι μόνο δεν θα διαπομπευτούν, όχι μόνο δεν θα δικαστούν και όχι μόνο δεν θα πληρώσουν για το πλιάτσικο και τη λεηλασία της χώρας και των Ελλήνων αλλά θα επιβραβευτούν και θα οριστούν και ως τοποτηρητές του γερμανικού προτεκτοράτου…Συνεπώς, το δικό μου «ΟΧΙ» υπερβαίνει τον στενό κορσέ της μνημονιακής συμφωνίας. Αφορά το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, στην εθνική κυριαρχία, στα ανθρώπινα δικαιώματα.Αυτά και πολλά άλλα στοιβάζονται στο δικό μου ψηφοδέλτιο.
Και σε αυτόν τον αγώνα συμμάχησα με την Κυβερνητική πλειοψηφία που τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έδειξε σθένος και πάθος ώστε να υπερασπιστεί τα αρχαία οράματα της Αριστεράς.
Ξέρω, αγαπητέ μου φίλε, ότι θα βρεις όσα γράφω υπερβολικά. Ίσως και ανεδαφικά. Όμως έχεις την αίσθηση ότι εάν επικρατήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΙ, οι Γερμανοί θα δείξουν έλεος; Ο Σόϊμπλε και η παρέα του- αυθεντικοί εκφραστές και εκπρόσωποι του βαθέως γερμανικού προτεσταντικού κατεστημένου-, περιμένουν στη γωνία ώστε να τσακίσουν κάθε εστία αμφισβήτησης, αντίστασης και εναντίωσης στις μύχιες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις τους.
Ξανακούω παπάρες, αυτή τη φορά από τον Αβραμόπουλο για την ανάγκη να μείνουμε στην Ευρώπη που διασφαλίζει τα εθνικά μας σύνορα, που φροντίζει για την οικονομική μας ανάπτυξη, που στηρίζει το κοινωνικό μας κράτος…Το δικό μου «ΟΧΙ» αφορά και αυτόν. Αφορά όλους τους κηφήνες της πολίτικής, που χρόνια τώρα χορηγούν με τη σέσουλα ληγμένα ναρκωτικά στον… εθισμένο λαό.Λοιπόν, «ΟΧΙ» στην παραμύθα τους, που μας κρατάει καθηλωμένους στη φτώχεια και μας βυθίζει στη μιζέρια.Έχει έστω και ένας την εντύπωση ότι εάν επικρατήσει το ΝΑΙ, την επαύριο οι Γερμανοί θα σκύψουν πάνω από τον λιγοθυμισμένο από τις κακουχίες Έλληνα και θα του προτείνουν το χέρι για να τον σηκώσουν;Να επισημάνω ότι μεταπολεμικά οι γερμανικές εταιρείες με τις μίζες και τις διαπλοκές τους προξένησαν μεγαλύτερη οικονομική, ηθική και κοινωνική ζημία από τους Ναζιστές της Κατοχής!Κλείνοντας να δεχθώ ότι η τακτική της Κυβέρνησης καταγράφει όχι απλά λανθασμένους χειρισμούς αλλά και θολά προτάγματα. Σε κάποιες περιπτώσεις απουσιάζει ακόμη και η στοιχειώδης λογική ενώ λείπει μέχρι και το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης. Και αλίμονο εάν με την οικονομική προκύψει, προκληθεί και πολιτική χρεοκοπία. Γιατί οι σοφιστείες περί μη αδιεξόδων στη Δημοκρατία, είναι πομφόλυγες για να μην πω μαλακίες και με μαλώσει ο Χρήστος!
Υ.Γ1. Σας παρακαλώ μη λεκιάσετε το δικό μου «ΟΧΙ» με τα τοξικά κομματικά απορρυπαντικά. Το «ΟΧΙ» αυτό είναι η ερινύα της γενιάς μας για όσα αφήσαμε να περάσουν δίχως να αντιδράσουμε…
Υ.Γ2. Εάν ο Τσίπρας αποδέχονταν τη συμφωνία τώρα γερμανικά καμιόνια θα ξεφόρτωναν παλέτες με ευρώ στο Σύνταγμα και τα κέντα των μεγάλων πόλεων της περιφέρειας. Το διαβεβαίωσε πριν λίγο ο Σαμαράς…
Υ.Γ3. Εγώ πάντως ξέρω γερμανικά…