Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Αύριο ξεκινάει η «Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων»

Συνεχίζονται οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Από την Παρασκευή ξεκινάει η «Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων», ένας θεσμός που είχε καθιερωθεί παλιότερα και επανέρχεται πιλοτικά τη φετινή χρονιά μιας και τα σχολεία έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, ενώ από την επόμενη χρονιά θα λάβει πανηπειρωτικό χαρακτήρα όπως ήταν στην πρώτη της μορφή.Σκοπός των Συναντήσεων είναι η διαδικασία της συμμετοχής και όχι το καθ’ εαυτό αποτέλεσμα Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων δεν προτείνει και δεν προτρέπει τα παιδιά να διαλέξουν ως επάγγελμα κάποιο από αυτά που συνθέτουν το θεατρικό γίγνεσθαι. Δεν δίνει διαγωνιστικό χαρακτήρα στη Συνάντηση γιατί πιστεύει:
- ότι μεγαλύτερη αξία έχει η διαδρομή και όχι ο τερματισμός,
- ότι στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς στο κυνήγι της πρωτιάς, στους διαγωνισμούς, μέσα κι έξω από το σχολείο. Αν προστεθεί κι ένας ακόμη διαγωνισμός τότε το θέατρο από χαρά ζωής και παιχνίδι (γιατί το θέατρο είναι και παιχνίδι) θα μετατραπεί σε μια ακόμη πηγή άγχους και
- ότι ο αυτοσχεδιασμός, η φαντασία και η εφευρετικότητα των παιδιών είναι στοιχεία που οφείλουν να κυριαρχούν σε βάρος μιας καθιερωμένης πιστότητας- απόδοσης η οποία πολλές φορές τα χαλιναγωγεί (απαιτώντας ίσως επαγγελματικές προδιαγραφές και σίγουρα πολλά χρήματα).
- Επιβραβεύει την επιλογή των παιδιών να «παίξουν» με το θέατρο. Την επιλογή των εκπαιδευτικών και των γονέων να εμπλακούν στη διαδικασία. Το σχολείο που στέκεται αρωγός στην προσπάθειά τους.
Όπως αναφέρθηκε και χτες στη συνέντευξη τύπου, το θέατρο είναι η μορφή της τέχνης που περιλαμβάνει στην πράξη του όλες σχεδόν τις μορφές της: κείμενο, λόγος, υποκριτική, τραγούδι, χορός, σχέδιο (σκηνικά – κοστούμια – μάσκες - κατασκευές), κίνηση, αρμονία, ποίηση, αυτοσχεδιασμός κ.ά. Η μύηση στις διαδικασίες ανεβάσματος μιας θεατρικής παράστασης - πέρα από τον ορισμό της δημιουργικής απασχόλησης- βοηθάει τα παιδιά να επικοινωνούν, να σκέφτονται, να πειθαρχούν σε μια ομαδική δουλειά, να χρησιμοποιούν σωστά την πλούσια γλώσσα μας, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους και τις δεξιότητές τους.Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στις σχολικές θεατρικές ομάδες να παρουσιάσουν και στο εκτός του σχολείου τους κοινό τις παραστάσεις που ετοίμασαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, απαλλαγμένοι από οποιοδήποτε διαγωνιστικό βάρος - με μόνη «έγνοια» τους τη χαρά της δημιουργίας - στους Ηπειρώτες να παρακολουθήσουν αυτές τις παραστάσεις που προέρχονται από την περιφέρειά τους - και στα μέλη των σχολικών θεατρικών ομάδων να παρακολουθούν τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΙ για ένα χρόνο δωρεάν.Οι μαθητές θα παρουσιάσουν σε 10 παραστάσεις τις δικές τους θεατρικές δημιουργίες στο θέατρο «Καμπέρειο» από την Παρασκευή 5 έως τη Δευτέρα 29 Ιουνίου με την είσοδο για το κοινό να είναι ελεύθερη.Το πρόγραμμα των παραστάσεων της φετινής Συνάντησης έχει ως εξής:
- 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Ευγένιου Τριβιζά «Οι δραπέτες στης σκακιέρας» Παρασκευή 5 Ιουνίου, 7:00’ μ.μ.
- 3ο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρων Ευγενίας Φακίνου «Ντενεκεδούπολη», Τρίτη 9 Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.
- 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Αριστοφάνη «Όρνιθες», Παρασκευή 12 Ιουνίου, 7:00’ μ.μ.
- Γυμνάσιο Παραμυθιάς, Λίλιαν Δημητρακοπούλου «Ποιος σκότωσε τον Ουίλιαμ», Τετάρτη 17 Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.
- 2o Λύκειο Ιωαννίνων, Κ. Πρετεντέρη – Α. Γιαλαμά «Τζένη - Τζένη» Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.
- 11ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Άντον Τσέχωφ «Αίτηση σε γάμο – Αρκούδα – Επέτειος»
Δευτέρα 22 Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.
- ΓΕΛ Κατσικά, Ρομπέρ Τομά «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται», Τετάρτη 24 Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.
- Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Θεατρικός όμιλος «Η κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των θαυμάτων»
- Παρασκευή 26 Ιουνίου, 7:00’ μ.μ., Γυμνάσιο Βελισσαρίου, Μάγιας Δεληβοριά «Η Αλφαβήτα της εφηβείας», Δευτέρα 29 Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.