Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας να αξιοποιηθεί από την «Κιβωτό»!

Ως κοινωνική δομή και ειδικά ως Ορφανοτροφείο, το σημερινό Κέντρο Παιδικής Μέριμνας της Κόνιτσας προσέφερε επί έναν περίπου αιώνα πολύτιμες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε χιλιάδες ορφανά και άπορα ελληνόπουλα, αλλά και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.Σήμερα, δυστυχώς, η εικόνα έχει αλλάξει πολύ! Οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Κέντρου, συνολικής επιφάνειας 18.500 τετραγωνικών μέτρων, στεγάζουν πλέον ελάχιστα παιδιά, με τα οποία ασχολούνται δέκα υπάλληλοι και τίποτε δεν θυμίζει το παρελθόν, όταν οι άδειοι τώρα διάδρομοί του και οι υπόλοιποι χώροι έσφυζαν από ζωή!Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί είναι όσα αναφέρει σε εκτενές άρθρο του στην τοπική εφημερίδα" ῾Πρωινός Λόγος"ο Κονιτσιώτης δικηγόρος Βασίλης Τσιαλιαμάνης. Εξάλλου, λίγο – πολύ είναι γνωστές και οι «περιπέτειες» του Κέντρου τα τελευταία χρόνια, με βασικότερη την έλλειψη κονδυλίων για την...
κάλυψη των αναγκών μερικών δεκάδων αλλοδαπών ανηλίκων, που είχαν μεταφερθεί και φιλοξενήθηκαν για ένα διάστημα σ’ αυτό.

Ο Β. Τσιαλιαμάνης
«Η Πολιτεία ξέχασε το Κέντρο. Η τοπική κοινωνία κτυπημένη από την κρίση, πορεύεται ζαλισμένη και δεν λέει να σηκώσει κεφάλι για να σκεφθεί και να δράσει», τονίζει με έμφαση ο Β. Τσιαλιαμάνης στο άρθρο του. Παράλληλα, υπενθυμίζει το μέγεθος της κτιριακής υποδομής του Κέντρου, το οποίο βρίσκεται σε ένα τεράστιο οικόπεδο στο Κέντρο της ακριτικής κωμόπολης, κάτω ακριβώς από την αγορά της Κόνιτσας. Από τα 18.500 τ.μ. της έκτασης του οικοπέδου τα 3.500 τ.μ. καλύπτει το κεντρικό κτίριο με υπόγειο και δύο ορόφους, ενώ υπάρχουν ακόμη σ’ αυτό αποθήκη τύπου Τολ, γήπεδο μπάσκετ, και βόλεϊ, περιφραγμένος χώρος 100 τ.μ. διαμορφωμένος ως θερμοκήπιο και ένα κιόσκι.
«Η άριστη και μεγάλη κτιριακή υποδομή, το μέγεθος του οικοπέδου, η θέση του, η ιστορία και η προσφορά του Ιδρύματος αποτελούν αναξιοποίητο κεφάλαιο για την Κόνιτσα, την Πολιτεία, την ελληνική Κοινωνία», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γνωστός δικηγόρος.

Τι μπορεί να γίνει
Ο Β. Τσιαλιαμάνης καταθέτει και μία ενδιαφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Μέριμνας της Κόνιτσας που σήμερα υπολειτουργεί. Να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες της «Κιβωτού του Κόσμου» λειτουργώντας ως κέντρο φιλοξενίας παιδιών παρόμοιο με εκείνο που λειτουργεί σήμερα στην ακριτική Πωγωνιανή, στις εγκαταστάσεις των πρώην Σχολών Λάτση.Ο Κονιτσιώτης δικηγόρος σημειώνει πόσο σημαντική υπήρξε η παρουσία της συγκεκριμένης δομής της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή, καθώς τα 40 περίπου παιδιά που φιλοξενούνται σ’ αυτήν ζωντάνεψαν κατ’ ουσίαν τα σχολεία της, ενίσχυσαν την τοπική κοινωνία και, μεγαλώνοντας κάποια απ’ αυτά θα μείνουν μόνιμα εκεί μοιραζόμενα έρημα χωράφια της περιοχής και ασκώντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πολλαπλά λοιπόν τα οφέλη για έναν τόπο που πορεύεται στο δρόμο της εγκατάλειψης!«Η αγκαλιά της ‘Κιβωτού του Κόσμου’ είναι μεγάλη, χωράει και το Κέντρο Παιδ. Μέριμνας Κόνιτσας. Μη καθυστερούμε», καταλήγει ο Β. Τσιαλιαμάνης.