Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

ΑΡΤΑ-Συνεδρίασε τη Δευτέρα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο

Ανακοινώθηκε το Πόρισμα από την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις του πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, τη Δευτέρα το βράδυ στο Δημαρχείο της Άρτας. Πολλά τα θέματα που συζητήθηκαν, μα το κύριο θέμα της συνεδρίασης, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων, ήταν η ανακοίνωση του Πορίσματος από την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Να υπενθυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων είχε αποφασίσει τη σύσταση ομάδας εργασίας για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας, μετά τις καταγγελίες δημοτών ότι έχουν καταληφθεί αυθαίρετα από...
ορισμένα καταστήματα οι χώροι των πλατειών σε βάρος των Αρτινών δημοτών.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ενεργά μέλη και από την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και τη ΔΕΥΑΑ Άρτας, διενήργησε συνεχόμενους ελέγχους, από 27/2/2015 έως 20/3/2015, σε εκατόν ογδόντα ένα (181) συνολικά καταστήματα. Η Ομάδα Εργασίας για κάθε κατάστημα συμπλήρωσε αναλυτικό φύλλο καταγραφής, που φέρει την υπογραφή όλων των ενεργά συμμετεχόντων μελών, βάσει του οποίου συντάχθηκε Αναλυτικός Πίνακας Ελέγχου. Από την επεξεργασία του αναλυτικού πίνακα ελέγχου προκύπτει ότι οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν:
•Κατασκευές στον κοινόχρηστο χώρο που δεν προβλέπονται από την κανονιστική πράξη του Δήμου σε 106 καταστήματα.
•Σκίαστρα στην πρόσοψη του καταστήματος που υπερβαίνουν την οικοδομική γραμμή σε 112 καταστήματα.
•Κατασκευές που εμποδίζουν τη συντήρηση δέντρων από τον Δήμο σε 7 καταστήματα.
•Ύπαρξη προβολέων και καλωδίων πάνω στα δέντρα σε 15 καταστήματα.
•Οφειλές προς στο Δήμο κυρίως από πρόστιμα χρήσης κοινόχρηστου χώρου και τέλος ακαθάριστων εσόδων (0,5 %) σε 36 καταστήματα.
•Υπερβάσεις στη χρήση του κοινόχρηστου χώρου βάσει της αδειοδότησης του έτους 2014 σε 61 καταστήματα.
•Χρήση μουσικής χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης άδειας σε 10 καταστήματα.
•Μη ανανέωση του Πιστοποιητικού πυρασφάλειας σε 62 καταστήματα.
Επόμενη κίνηση είναι να ενημερώσει ο Δήμος Αρταίων με επιστολή το κάθε κατάστημα για τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν σε αυτό, δίνοντας ταυτόχρονα προθεσμία είκοσι ημερών για τη συμμόρφωσή του με την κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές κανονιστικές πράξεις του Δήμου. Μετά την πάροδο της προθεσμίας, θα διενεργηθεί νέος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε συμμόρφωση. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος θα πράξει τα νόμιμα κατά περίπτωση (επιβολή προστίμων, αφαίρεση αυθαιρέτων κατασκευών, σφράγιση του καταστήματος, κ.α). Επιπλέον, μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει συνταχθεί από το Δήμο Αρταίων τεχνική μελέτη με έγκριση από την αρχιτεκτονική επιτροπή για να μπουν ομοιόμορφες κατασκευές του Δήμου στους νέους χώρους που έχει αδειοδοτήσει η Δημοτική Αρχή (μια έκταση που είναι μικρότερη από αυτή που σήμερα καταλαμβάνεται).

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλλο ένα θέμα για το οποίο υπήρξε ενημέρωση ήταν οι εξελίξεις σχετικά με το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Αρταίων. Ο Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Δημότη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοικητικών Υπηρεσιών, Γιώργος Μπαλάγκας, δήλωσε ότι το Καταφύγιο αποτελεί την πιο καλά οργανωμένη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ πάνω στο θέμα των αδέσποτων ζώων από το Δήμο Αρταίων. Και ενημέρωσε αναλυτικά για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής:
•Αριθμός αδέσποτων σκύλων που έχουν περισυλλεχθεί : 77
•Αριθμός σκύλων που έχουν στειρωθεί : 77
•Αριθμός σκύλων που έχουν εμβολιασθεί με αντιλυσσικά εμβόλια : 77
•Αριθμός σκύλων που έχουν τσιπαρισθεί : 77
•Αριθμός σκύλων που έχουν υιοθετηθεί : 10
•Αριθμός σκύλων που βρίσκονται σήμερα (4-5-2015) στο καταφύγιο : 27
•Αριθμός σκύλων που έχουν επανενταχθεί (βάσει των διατάξεων του άρθρου 46, του Ν. 4235/2014)*: 40
Όσον αφορά την φροντίδα και την επίβλεψη των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, ο Δήμος τοποθέτησε ταΐστρες στην περιοχή της παλιάς χωματερής στο Λόφο Περάνθης, κατά μήκος του παραλίμνιου πάρκου προς το Αμαξοστάσιο και στο τέρμα της παραποτάμιας οδού στην περιοχή του Τριγώνου, ενώ η τοποθέτηση της τροφής γίνεται με ευθύνη του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ
Όσον αφορά το Θέατρο του Κάστρου, όπως είναι γνωστό δεν έχει έξοδο κινδύνου και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να πάρει νόμιμα άδεια για να γίνουν εκεί οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις και οι θεατρικές παραστάσεις. Ο κ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ήδη αποφασίσει την κατασκευή νέου θεάτρου στο χώρο που ήταν τα γήπεδα τένις μέσα στο Κάστρο, και σε συνεργασία με την Αρχαιολογία προχωρά στις κατάλληλες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου αυτού από το Δήμο Αρταίων. Να επισημάνουμε ότι η προγραμματική σύμβαση είναι ήδη έτοιμη, μα εφόσον δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί το έργο αυτό μέσα στον επόμενο μήνα, μερικές από τις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μπροστά από το «Ξενία», ενώ οι υπόλοιπες θα πραγματοποιηθούν σε άλλους δημοτικούς χώρους όπως στο παραποτάμιο που είναι το θεατράκι, στην Παρηγορήτισσα και στο σινέ «Ορφέας».

ΨΑΡΟΠΛΙΑ
Έγινε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών η προσωρινή παραλαβή του έργου και ετοιμάζεται από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών η διακήρυξη για την ενοικίαση των καταστημάτων των Ψαροπλιών.