Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Επίτιμος διδάκτορας ο Τζόναθαν Έλις

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιεί την Τρίτη 26 Μαΐου στις 20.00 τελετή αναγόρευσης του Jonathan R. Ellis σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής, στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου (Πανεπιστημιούπολη).Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:
• Χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Γεωργίου Δ. Καψάλη
•Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, Κυριάκο Ταμβάκη
• Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγητή Ιωάννη Ρίζο
• Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον...
Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή Κωνσταντίνο Κοσμίδη
•Επίδοση των τίτλων από τον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη
• Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: “Adventures in Particle Physics”
• Μουσικό πρόγραμμα με τους Κωνσταντίνο Λεοντάρη, βιολί και Εβίτα Μανιατοπούλου, πιάνο
• Δεξίωση στο φουαγιέ της Αίθουσας Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς»

Ποιος είναι
Ο Jonathan R. (John) Ellis γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1946. Εφοίτησε στο πανεπιστήμιο του Cambridge, από όπου απέκτησε τους τίτλους B.A. in Mathematics (1967) και PhD in Theoretical High Energy Physics (1971). Στην συνέχεια εργάσθηκε ως ερευνητής στο SLAC,στο CALTECH και στο CERN. Τον Σεπτέμβριο του 1974 διορίστηκε μέλος του Θεωρητικού Τομέα του CERN, όπου παρέμεινε μέχρι το 2011.Από τον Σεπτέμβριο του 2010 κατέχει την θέση “Clerk Maxwell Professor of Theoretical Physics” στο Τμήμα Φυσικής του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ο John Ellis διετέλεσε Διευθυντής του Θεωρητικού Τομέα του CERN, Σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή του CERN, μέλος του Συμβουλίου PPARC του Ηνωμένου Βασιλείου και της Επιστημονικής Επιτροπής του ανωτέρω οργανισμού και μέλος του Science Board of STFC.Σε αναγνώριση της επιστημονικής του προσφοράς ο Καθηγητής John Ellis έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Dirac Medaland Prize of the Institute of Physics, και τίτλους, όπως Commander of the British Empire (CBE).Ο John Ellis είναι ένας θεωρητικός φυσικός με πεδίο ερευνητικής δραστηριότητας τη Σωματιδιακή Φυσική και την Κοσμολογία. Υπήρξε πρωτοπόρος στην φαινομενολογική μελέτη πολλών θεμάτων. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης δραστηριότητάς του αφορά στο σωματίδιο Higgs, που ανιχνεύθηκε στο LHC. Μια από τις σχετικές εργασίες του είναι και η πρώτη παραπομπή της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών κατά την επιστημονική αιτιολόγησή της για την απονομή του Βραβείου Nobe lΦυσικής του 2013.Ο John Ellis έχει συγγράψει 960 επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχουν λάβει 60.000 αναφορές.