Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΛΑΡΟΣ: Ο οραματιστής που έκανε διεθνές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

Υπήρξε πραγματικός δάσκαλος, οραματιστής ακαδημαϊκός, ενεργός πολίτης και ως Πρύτανης συνέβαλε τα μέγιστα στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στην διεθνοποίησή του!Ο λόγος για τον αείμνηστο Δημήτριο Γλάρο, ο οποίος τιμήθηκε χθες πεντέμισι περίπου χρόνια μετά το θάνατό του από το Ίδρυμα το οποίο αγάπησε όσα λίγα πράγματα στη ζωή του και για το οποίο εργάστηκε σκληρά, με πάθος και αφοσίωση.Το όνομά του δόθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Παιδείας - Παράδοσης & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου, ενός οργανισμού τον θεμέλιο λίθο του οποίου έβαλε κυριολεκτικά και μεταφορικά εκείνος.Για την προσωπικότητα και το έργο του Δημήτριου Γλάρου μίλησαν ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης, ο αναπλ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος Γεώργιος Νάκος, ο Αντιπρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο στενός του φίλος και συνεργάτης πρ. Πρύτανης Χρίστος Μασσαλάς και ο γιος του Κων/νος Δ. Γλάρος. Τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής με το όνομά του στην...
είσοδο του αμφιθεάτρου έκανε η εγγονή του Δημ. Γλάρου, Ναταλία!

Πλήθος κόσμου
Πλήθος κόσμου, ακαδημαϊκοί, καθηγητές, παλιοί του συνάδελφοι, φίλοι και παλιοί φοιτητές, παραβρέθηκαν χθες στην τιμητική τελετή για τον Δημήτριο Γλάρο η οποία έλαβε χώρα στο Διεθνές Κέντρο «Στ. Νιάρχος». Ανάμεσά τους το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας και ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριος.Όλοι τους παρακολούθησαν συγκινημένοι μία τελετή οφειλόμενη προς έναν άνθρωπο, υπό τη διοίκηση του οποίου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και κέρδισε σημαντική διεθνή προβολή.

Ο Γιώργος Καψάλης
Με θερμά λόγια σκιαγράφησε την προσωπικότητα και το έργο του αείμνηστου ακαδημαϊκού και Πρύτανη ο Γιώργος Καψάλης, την Πρυτανική Αρχή του οποίου τιμά η πρωτοβουλία να δώσει το όνομα του Δημητρίου Γλάρου στο αμφιθέατρο του ΔΙΚΕΠΠΕΕ «Στ. Νιάρχος».
Ο Πρύτανης έκανε λόγο για «έναν οραματιστή, έναν πραγματικό δάσκαλο και ακαδημαϊκό, με πολυσχιδές έργο και ανεκτίμητη προσφορά προς το Πανεπιστήμιό μας». Σημείωσε ότι η χθεσινή εκδήλωση ήταν συμβολική της ευγνωμοσύνης και της εκτίμησης προς τον Δημ. Γλάρο και προανήγγειλε τη διοργάνωση συνεδρίου με θέμα εκείνον, τονίζοντας ότι «αυτό αποτελεί χρέος όλων μας».Μιλώντας για το έργο του αείμνηστου ακαδημαϊκού, ο Γιώργος Καψάλης, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του ως μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, τόνισε πως στόχος του Δημ. Γλάρου υπήρξε η διασύνδεση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τον Ελληνισμό της διασποράς και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Αναφέρθηκε σε δύο σταθμούς της πορείας του, την θεσμοθέτηση το 1996 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και την απόφαση το 2000 ανέγερσης του ΔΙΚΕΠΠΕΕ «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο εξακολουθεί να προσφέρει και σήμερα σημαντικό έργο όσον αφορά στη διάδοση της γλώσσας μας, φιλοξενώντας αδιαλείπτως και διδάσκοντάς την σε εκατοντάδες ξένους φοιτητές.

Άλλοι χαιρετισμοί
Στην ομιλία του ο αναπλ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος Καθηγητής Γεώργιος Νάκος χαιρέτισε την πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών υπογραμμίζοντας ότι «η τυπική αυτή απόδοση τιμής είναι ελάχιστη αλλά με πλήρες νόημα και ουσία. Ο Δημήτρης Γλάρος υπήρξε πρεσβευτής του Ελληνισμού στην οικουμένη. Στάθηκε πρωτοπόρος στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου μας και στη διεθνή προβολή του».Ο κ. Νάκος εξέφρασε την ευχή «το έργο του Δημ Γλάρου να βρει μιμητές και η προσωπικότητά του να γίνει οδηγός μας για τη συνέχεια της εξωστρέφειας του Ιδρύματος». Από την πλευρά του ο πρ. Πρύτανης και νυν Αντιπρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σημείωσε με έμφαση ότι «ο Δημ. Γλάρος ήταν οραματιστής, αγαπούσε τους φοιτητές και τους συναδέλφους του, έδωσε προοπτικής ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιό μας, το οποίο χρωστάει πολλά στην περίοδο της πρυτανείας του. Οι υποδομές που δημιούργησε εκείνος αντέχουν μέχρι σήμερα και κάνουν το Πανεπιστήμιο να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Ο Χρίστος Μασσαλάς
Έκδηλη ήταν η συγκίνηση χθες του πρ. Πρύτανη και ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρίστου Μασσαλά, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της τιμητικής εκδήλωσης για τον Δημήτριο Γλάρο. Οι δυο τους υπήρξαν αντίπαλοι, συνεργάτες αλλά και στενοί φίλοι!Ο κ. Μασσαλάς τόνισε ότι δικαιολογημένα τιμάται ο αείμνηστος Πρύτανης, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ενεργό πολίτη που έβλεπε πέρα από την εποχή του». Ως άνθρωπος, όπως τόνισε, ο Δημήτριος Γλάρος είχε την αρχή πως χρήσιμο είναι αυτό που κάνει τον κόσμο καλύτερο. Ως δάσκαλος θεωρούσε πως η γνώση είναι ένα αγαθό που μπορείς να περάσεις στον άλλο χωρίς εσύ να φτωχύνεις! Ως αντίπαλος, πρόσθεσε, σου έδινε περιθώρια σεβασμού, ενώ ως φίλος σου δημιουργούσε την ανάγκη να τον αγαπήσεις.

Πολυσχιδές έργο
Ο Χρίστος Μασσαλάς περιέγραψε με γλαφυρή γλώσσα το ακαδημαϊκό έργο και την πολυσχιδή δράση του Δημητρίου Γλάρου εκτός συνόρων της χώρας μας, σημειώνοντας με έμφαση πως «υπήρξε πρόσωπο αναφοράς και πατέρας των δοκιμαζόμενων ανθρώπων. Το πνεύμα του πλανάται πάνω από όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη»!Όπως ανέφερε, ο αείμνηστος Πρύτανης «άνοιξε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το μεγάλωσε, υπήρξε αναμορφωτής και πρότυπο αισιοδοξίας. Το Ίδρυμα στα 12 χρόνια της διοίκησής του γνώρισε την ηρεμία, τον σεβασμό, το διάλογο. Άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Η παρουσία του είναι και σήμερα παντού ζωντανή, από το Μοναστήρι Περιστεράς και τη ΦΗΓΟ μέχρι το τελευταίο κυλικείο». Παράλληλα, αναγνώρισε ότι ο ίδιος έμαθε δίπλα στον Δημ. Γλάρο πολλά και πάνω απ’ όλα να αγαπά τους ανθρώπους, ενώ η Ήπειρος είχε βρει στο πρόσωπό του ένα μεγάλο σύμμαχο.Καταλήγοντας, ο Χρ. Μασσαλάς τόνισε ότι «η ενέργεια της σημερινής Πρυτανικής Αρχής να τιμήσει τον Δημ. Γλάρο τιμά πρώτα την ίδια καθώς θυμάται, αξιολογεί και υπενθυμίζει επιφανείς διαδρομές».

Άγνωστες πτυχές…
Πριν τα αποκαλυπτήρια της ταμπέλας στην είσοδο του αμφιθεάτρου με το όνομα του τιμώμενου και αφού παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Πρύτανη Γ. Καψάλη, ο γιος του Κων/νος Γλάρος ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν τη μνήμη του πατέρα του, ενώ παράλληλα ανέφερε περιστατικά της ζωής του άγνωστα στους πολλούς, σκιαγραφώντας έτσι τον Δημήτριο Γλάρο ως οικογενειάρχη, ως καθηγητή, Πρύτανη αλλά και ενεργό πολίτη.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ