Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Ερώτηση Ν.Νικολόπουλου για την φορολόγηση των αγροτών της Ηπείρου

Ερώτηση  για την φορολόγηση των αγροτών της Ηπείρου,κατέθεσε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νίκος Νικολόπουλος.Αναυτικά στην ερώτηση του,αναφέρει τα εξής:"Η προοπτική ότι θα ισχύσει για το έτος 2014 στις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα η άγρια φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή 27,5% επί του φόρου για τον επόμενο χρόνο, θα έχει ως αποτέλεσμα οι φτωχοί αγρότες να πληρώσουν τουλάχιστον 1.500-2.000 ευρώ στην εφορία.Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας (ΟΑΣΝΑ) αναφέρει, «πως αυτή η φορολόγηση μειώνει 50-60% το εισόδημα αγροτοκτηνοτρόφων και στόχο έχει να συγκεντρωθεί η γη και η...
παραγωγή σε όσο το δυνατόν πιο λίγα χέρια». Επιπλέον, λένε, ότι «ουσιαστικά τίποτε δεν αλλάζει, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν και φέτος το χαράτσι για να κάνουν τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, χαράτσι για την πιστοποίηση χρήσης φυτοφαρμάκων, χαράτσι για τις γεωτρήσεις καθώς και άλλα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ κτλ) που έχουν επιβληθεί.Δεν φτάνουν όλα αυτά, και ειδικά οι κτηνοτρόφοι καλούνται, επιπλέον, σε χρόνο ρεκόρ έως 17 Απρίλη, με βάση την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 27 Μάρτη, να καταθέσουν μια σειρά από δικαιολογητικά.Ζητούν οι ως άνω, αφ' ενός, να υπάρξει παράταση της ημερομηνίας κατάθεσης των δικαιολογητικών και αφ' ετέρου, τα απαραίτητα σχετικά έγγραφα να εκδοθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες έγκαιρα και χωρίς καμιά επιβάρυνση του κτηνοτρόφου.Μάλιστα, από την ΟΑΣΝΑ διοργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία, που έγινε την Πέμπτη 16 Απριλίου τρέχοντος έτους. Μεταξύ άλλων, τα αιτήματά τους ήταν:
- Να μην ισχύσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% και η προκαταβολή φόρου 27,5% και να μην φορολογηθούν οι ενισχύσεις.
- Η ενεργοποίηση των αγροτικών δικαιωμάτων (ΟΣΔΕ) να γίνει δωρεάν από κρατικές υπηρεσίες και όχι από ιδιωτικές εταιρείες.
- Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων από τις πλημμύρες που υπήρξαν στο Ν. Άρτας, με ποσοστό ανά νοικοκυριό (που έχει πληγεί) τα 1.500 ευρώ, με προσαύξηση για κάθε παιδί τα 500 ευρώ, προς κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Το ποσό να διπλασιάζεται για ΑμΕΑ, πολύτεκνους και ανέργους, ενώ να προκύπτει και αποζημίωση οικοσκευών με ελάχιστο όριο πλαφόν τα 2.000 ευρώ.
-Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) κάλυψη των ζημιών απ' όλες τις αιτίες στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγροκτηνοτρόφους.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτάσθε:
1. Προτίθεσθε, όσον αφορά στους αγρότες, να ισχύσει φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, της τάξης του 13%;
2. Θα αναλάβετε την πολιτική πρωτοβουλία η ενεργοποίηση των αγροτικών δικαιωμάτων (ΟΣΔΕ) να γίνεται από κρατικές υπηρεσίες και πρωτίστως, δωρεάν;
3. Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, ώστε να ενισχυθούν οι παραπάνω αγρότες, του Νομού Άρτας;
4. Θα αναλάβετε την πολιτική πρωτοβουλία να ληφθεί η σχετική πρόνοια, ώστε ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη αποπληρωμή των ζημιών για τους οικονομικά ασθενέστερους ως άνω αγροκτηνοτρόφους;"