Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Σε... αγρανάπαυση μεγάλο τμήμα της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας

«Τα ανενεργά δικαιώματα φύτευσης νέων αμπελώνων πρόκειται να διαγραφούν οριστικά μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2015, σε εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στον αμπελουργικό τομέα».Αυτό τονίστηκε με έμφαση στη συγκέντρωση αμπελουργών της περιοχής Ζίτσας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ζίτσα, με πρωτοβουλία του Μιχάλη Πλιάκου.Ο δραστήριος δήμαρχος διευκρίνισε ότι ως ανενεργά δικαιώματα θεωρούνται τα δικαιώματα αμπέλων έκτασης μεγαλύτερης του ενός στρέμματος, που έχουν δηλωθεί στο Αμπελουργικό Μητρώο, αλλά δεν συνοδεύονται από δήλωση συγκομιδής και δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε., για δύο συνεχή έτη (2013-2014).

Εκτάσεις - δικαιώματα
Τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ηλίας Μάνης και Ευστάθιος Βασδέκης υπογράμμισαν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μειωθεί η συνολική έκταση των οιναμπέλων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και σημείωσαν ότι προκειμένου να μη χαθούν τα δικαιώματα αμπέλων που είναι δηλωμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί ή δεν προβλέπεται η συνέχιση της καλλιέργειάς τους, οι κάτοχοί τους θα ...
πρέπει να προσέλθουν άμεσα στο Τμήμα Φυσικής και Ζωικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.Η ίδια Υπηρεσία μπορεί να τους χορηγήσει – κατόπιν αιτήσεως – (εφόσον δικαιούνται) δικαιώματα αναφύτευσης νέων αμπελώνων, για ανάλογη έκταση και χρονική ισχύ ή να τα μεταβιβάσουν σε άλλους αμπελοκαλλιεργητές που ενδιαφέρονται για δικαιώματα νέων φυτεύσεων, σύμφωνα με την 3323/99635/01-08-2014 (ΦΕΚ 2176 Β’ 7.8.2014) υπουργική απόφαση.

Ζητούν αναδασμό
Την άμεση παρέμβαση, έστω και τώρα (και τις σχετικές περαιτέρω ενέργειες) του Περιφερειάρχη Ηπείρου και των βουλευτών Ιωαννίνων, ζήτησαν οι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, προκειμένου να γίνει ο αναδασμός (ακούσιος) της Αμπελουργικής ζώνης, το μέγιστο τμήμα της οποίας βρίσκεται σε... αγρανάπαυση από πολλά χρόνια!Είναι επιτακτική ανάγκη οι ανωτέρω αξιωματούχοι – τονίζουν οι αμπελουργοί – να επισκεφθούν την περιοχή, για να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» ότι η Αμπελουργική Ζώνη είναι ένα απέραντο... δάσος απροσπέλαστο!.. «Οι υποσχέσεις των αρμοδίων αξιωματούχων, σε ανάλογες συγκεντρώσεις και ημερίδες... ξεχάστηκαν», λένε οι αμπελουργοί! Το ίδιο και οι προεκλογικές υποσχέσεις! Την απεγνωσμένη φωνή των αμπελουργών, πρέπει έστω και τώρα, να ακούσουν οι Αξιωματούχοι του Νομού. Θα ακούσουν; Να δούμε!

Με ποιους η αναμπέλωση;
Και κάτι τελευταίο: Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των αμπελουργών είναι... συνταξιούχοι. Με ποιους θα γίνει η αναμπέλωση; Μπορεί να υπάρξει αμπελουργική ανάπτυξη σε κοινωνικό κενό; Τι λέει, εν προκειμένω η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Οικονομικής και Κτηνοτροφικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων;Μήπως θα πρέπει να συμφωνήσει με τους αμπελουργούς για τον αναδασμό; Ας το σκεφθούν σοβαρά και ας προχωρήσουν. Θα προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους άνεργους νέους της περιοχής.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ